Dresy Česka pre EURO 2020

2020/2021 2021/2022 EURO 2020 Puma
Autor: Myso

Česká reprezentácia sa v najbližších týždňoch zúčastní už na svojom siedmom záverečnom šampionáte ME v histórii samostatnosti. Pre každý doteraz platilo, že si v zápasoch zahrala v oblečení od nemeckej značky Puma a jej dresy boli v tradičných národných farbách – červenej a bielej.

K prerušeniu tejto farebnej série malo dôjsť práve na EURE 2020. Česko totiž ešte v novembri 2019 predstavilo odvážne svetlozelené náhradné dresy, v ktorých sa malo pôvodne predstaviť aj na záverečnom turnaji. Všetko ale zmenila pandémia vírusu Covid-19. V závere tohtoročného apríla bolo totiž uvedené nové biele oblečenie, ktoré tak ukončuje experiment s netradičným farebným prevedením. Na nasledujúcich riadkoch si tak predstavíme hneď trojicu dresov našich západných susedov.


Hlavné červené dresy

Hlavné oblečenie bolo predstavené v posledný augustový deň minulého roka. Na rozdiel od experimentálnych svetlozelených dresov, tie hlavné naďalej ctia tradičné české národné farby – červenú a modrú. Reprezentácia sa v nich mala pôvodne predstaviť už počas prípravného turné v USA, kde mala na programe koncom marca 2020 stretnutia s Mexikom a Hondurasom. Obidva zápasy však boli napokon zrušené kvôli pandémii vírusu Covid-19 a z rovnakého dôvodu došlo aj k posunutiu oficiálneho uvedenia novej súpravy.

„Predstavovanie nových dresov sa neustále odkladalo, ale teraz sa už reprezentačný futbal konečne vracia. Národný tím nastúpi v nových dresoch prvýkrát proti Škótsku. Tradičné farby – červená a modrá – zostali a ja dúfam, že toto prevedenie bude mať úspech u hráčov i českých fanúšikov. Mne osobne sa dresy páčia,” povedal pri augustovom uvedení pred štartom Ligy národov 2020/21 prezident ČAFR Martin Malík.

Nové hlavné dresy českej reprezentácie sú v porovnaní s minulosťou v jednoduchšom prevedení. Okrem loga národného tímu a emblémov spoločnosti Puma je na tričkách už len biely nápis Czech Republic umiestnený na zadnej strane výstrihu. Zmenou prešiel tiež odtieň modrej farby, ktorá je výrazne tmavšia. Základným variantom je kombinácia červených tričiek s modrými trenírkami a červenými štulpňami. Česko si ale zahralo v uplynulých rokoch aj kompletne v červenom. Reprezentácia do 21 rokov a ženský tím dokonca aj v kombinácii s tmavomodrými štulpňami.

K novým dresom sa v čase ich uvedenia vyjadril aj Jan Sochor, generálny riaditeľ spoločnosti Puma pre strednú a východnú Európu: „Nové domáce dresy českého národného tímu nadväzujú na ich tradičné poňatie a spojenie s farbami Českej republiky. Jednoduchý a čistý dizajn necháva vyniknúť dominantnej červenej farbe v kombinácii s modrou. Celá nová kolekcia domácich dresov pre európske reprezentačné tímy hrajúce v oblečení značky Puma, medzi ktorými je napríklad Taliansko, Švajčiarsko, či Rakúsko, je zameraná na tradičné poňatie a spracovaná tak, aby hráčom poskytovala maximálny komfort a funkčnosť.“


Nové náhradné biele dresy

Národný tím bude v nasledujúcich mesiacoch nastupovať buď v domácej červenej sade, ktorú predstavil na jeseň, alebo práve v novej vonkajšej bielej. Touto vetou uviedla FAČR na svojom webe trochu nečakané predstavenie nových náhradných dresov v závere apríla. Tie spoločnosť Puma predstavila spolu s oblečením pre Taliansko, Rakúsko a Švajčiarsko.

Všetky dresy sú pritom vyhotovené v podobnom prevedení, vo veľmi jednoduchom dizajne a s netradičným umiestnením názvu krajiny na prsiach. Dnes už môžeme skonštatovať, že tento nový trend si vyskúša okrem reprezentácií na tohtoročnom EURE napríklad aj národný tím Uruguaja na turnaji Copa América 2021, či viacero klubových celkov v nadchádzajúcom ročníku 2021/22.

„Červené dresy majú u hráčov i fanúšikov úspech. Verím, že rovnaké pozitívne reakcie vyvolá aj biely variant. Po odložení majstrovstiev Európy sme s Pumou riešili rôzne možnosti a detaily, ako by dresy pre zápasy na ihriskách súperov mali vyzerať. Výsledok sa mi páči a teším sa, keď v nich reprezentácia nastúpi na Eure,“ uviedol predseda FAČR Martin Malík.

Pár slov povedal aj Miloslav Ptáček, Teamsport manažér pre Českú republiku a Slovensko: „Nadväzujeme na vlaňajšie predstavenie domácich dresov v červenom prevedení a pred blížiacim sa Eurom prichádzame aj s novou vonkajšou súpravou. Napriek tomu, že ubehlo už 25 rokov, stále máme v živej pamäti spomienky na EURO 1996 v Anglicku, kde český tím získal strieborné medaily. Priali by sme si, aby pri tohtoročnom návrate národného tímu na Britské ostrovy bola táto farebná kombinácia podobne úspešná.“

Podľa webovej stránky FAČR nové biele dresy nadväzujú svojim jednoduchým spracovaním na hlavné červené. Bielu farbu decentne dopĺňajú červené pruhy a modré emblémy výrobcu, či nápis Czech Republic umiestnený priamo uprostred hrude. Tričká sú skombinované s bielymi trenírkami a bielymi štulpňami. Tie majú vo vrchnej časti niekoľko tenkých červených prúžkov. Dresy prežili svoj zápasový debut včera v Taliansku, kde Česi podľahli domácej Squadre Azzurra jednoznačne 0:4. Brankár Jiří Pavlenka sa v stretnutí predstavil v ružovej verzii modelu Puma Teamfinal 21.


Svetlozelené dresy 2019-2021

Ako už bolo spomenuté v úvode, česká reprezentácia predstavila netradičné svetlozelené dresy v novembri 2019. Zápasovú premiéru mali v závere kvalifikácie na EURO 2020 pri tesnej prehre 0:1 v Bulharsku, o ktorú sa gólom postaral hráč bratislavského Slovana Vasil Božikov. Ani tento výsledok už však nič nezmenil na postupovej pozícii českého tímu. Ten sa kvalifikoval z druhého miesta v skupine so ziskom 15 bodov už na svoj siedmy európsky šampionát v rade.

„Myšlienka vzniku novej sady dresov pre zápasy vonku sa zrodila približne pred dvomi rokmi a už vtedy sme počítali s tým, že reakcie fanúšikov budú veľmi búrlivé. Už len z dôvodu, že zelená nie je tradičnou českou farbou. Bolo to však trochu aj našim cieľom. Chceme vyvolať emócie a nebojíme sa zmeny. Nové dresy pôsobia odvážne, ambiciózne, sviežo a dravo, čo sú presne vlastnosti súčasného českého tímu. Ten prechádza v posledných rokoch generačnou obmenou a preto verím, že toto zdanlivo nečakané spojenie bude fungovať,“ povedal pri uvedení netradičných dresov prezident FAČR Martin Malík.

Jan Sochor, generálny riaditeľ spoločnosti Puma pre strednú a východnú Európu, dodal: „Pri domácich dresoch sa držíme tradície, ale pri variantoch pre zápasy mimo domácej pôdy sme sa vydali novým smerom. Viac experimentujeme, rovnako ako Taliani s novými tmavozelenými dresmi. Hlavným cieľom značky Puma však naďalej zostáva zachovanie odkazu k danej krajine. U českej reprezentácie je týmto odkazom lipový list. Je príznačné, že práve dresy inšpirované lipou, ktorá pripomína národnú slobodu, budú mať hráči na sebe v deň 30. výročia zamatovej revolúcie.”

„Priznám sa, keď som dresy videl prvýkrát, tak ma farba celkom prekvapila. Ale dôležitá je ich kvalita a najmä to, aby sa v nich dobre cítili hráči. A keď v nich budeme vyhrávať, tak sa budú páčiť aj hráčom, aj fanúšikom,” skonštatoval tréner českej reprezentácie Jaroslav Šilhavý. Národný tím sa mal vo svetlozelených dresoch predstaviť na záverečnom turnaji EURO 2020 i počas celej kvalifikácie na MS 2022 do Kataru. To sa však už vďaka uvedeniu nových bielych dresov nestane. Vo svetlozelenom si tak Česko zahralo najmä v Lige národov, vrátane víťazného stretnutia v Bratislave, keď 4. septembra 2020 zdolalo našu reprezentáciu 3:1.

Prvou voľbou k svetlozeleným tričkám boli trenírky a štulpne v rovnakej farbe. Pokiaľ by sa takéto farebné prevedenie nedalo použiť, mali českí hráči v zálohe aj verziu s čiernymi trenírkami a štulpňami. V takejto nevšednej kombinácii si však seniorský tím nikdy nezahral a spomienkou na tento nezvyčajný vzhľad tak zostane len kalendár z dielne renomovaného fotografa Ondřeja Pýchu, ktorý vznikol práve pri uvedení svetlozelenej sady.

Mimochodom, nápad na netradičnú farbu dresov sa spomínal už niekoľko rokov dozadu. Bielu chceli za odvážnejšiu kombináciu vymeniť v Česku už pred turnajom EURO 2012, o čom vtedy hovoril aj manažér tímu Vladimír Šmicer: „Jednalo sa o žlto-zelenú kombináciu, bolo to v dobe, kedy stagnoval predaj vecí s reprezentačnou tematikou. Fanúšikovia si stále kupujú len červené a biele dresy. Nová farebná kombinácia by bola pre divákov atraktívnejšia.“ V tom čase sa od tohto nápadu ustúpilo aj kvôli vtedajším súperom v základnej skupine, ktorými boli ďalšie červeno-biele tímy Rusko a Poľsko.


Česko odohrá svoj prvý zápas na tohtoročnom turnaji 14. júna v Glasgowe, kde sa stretne s domácim Škótskom. O štyri dni neskôr čaká na zverencov Jaroslava Šilhavého na tom istom štadióne aj Chorvátsko a boje v skupinách ukončia českí reprezentanti 22. júna vo Wembley proti Anglicku.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok