Čo týždeň dal 22/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

V prvom júnovom týždenníku si zaspomíname na 26-ročnú spoluprácu pražskej Sparty so spoločnosťou Nike a takisto aj na legendárneho Diega Maradonu. Ďalej sa pozrieme na zmeny dresov Ukrajiny a Severného Macedónska pre turnaj EURO 2020, štvrťstoročie dresov Nike na európskych šampionátoch a predstavíme aj jedného nového dodávateľa v Premier League. Príjemné čítanie!


Sparta končí spoluprácu s Nike. Trvala 26 rokov

Druhý klub nedávno skončenej sezóny Fortuna:Ligy a 36-násobný majster krajiny Sparta Praha sa rozhodol ukončiť svoju 26 rokov trvajúcu spoluprácu so značkou Nike. Rudí si od novej sezóny 2021/22 zahrajú v oblečení od nemeckej spoločnosti Adidas, na ktorom už budú mať aj nový znak predstavený počas tohtoročného februára. „Chcel by som sa poďakovať spoločnosti Nike za dlhoročnú spoluprácu. Počas tejto dlhej doby sme spoločne realizovali množstvo úspešných projektov. Logo Nike už bude navždy spojené s históriou nášho klubu,“ povedal Tomáš Křivda, riaditeľ komerčného úseku a člen predstavenstva AC Sparta Praha. Klub získal v dresoch Nike od roku 1995 dvakrát double, pripísal si víťazstvá v zápasoch prestížnej Ligy majstrov, či zahral vo štvrťfinále Európskej Ligy UEFA.

Koniec spolupráce so spoločnosťou Nike (📸 sparta.cz).

Ukrajina a Severné Macedónsko budú mať na EURE napokon iné dresy

Svet dresov sa v posledných dňoch venuje blížiacemu sa turnaju EURO 2020, keď postupne predstavuje oblečenie všetkých 24 účastníkov. K dnešnému dňu už existujú aj články o dresoch Ukrajiny a Severného Macedónska. Napriek tomu, že vznikli len pár dní pred začiatkom turnaja, podľa posledných informácii nebudú aktuálne. Náš východný sused len včera predstavil nové oblečenie z dielne spoločnosti Joma. To má na sebe vyobrazené hranice územia vrátane Ruskom anektovaného Krymu, čo sa už stretlo s nevôľou ruských funkcionárov, ktorí žiadajú UEFU, aby použitie nových dresov zakázala. Prezident Futbalovej federácie Ukrajiny Andrij Pavelko však v televíznom rozhovore potvrdil, že federácia aj spoločnosť Joma už majú použitie nových dresov dávno odobrené.

Zatiaľ čo Ukrajina bude mať na turnaji podľa všetkého nové oblečenie, nováčik zo Severného Macedónska sa podľa posledných informácií predstaví v starom. Nové dresy od nemeckého dodávateľa Jako totiž vyvolali v krajine negatívne reakcie fanúšikov. Tí sa nestotožnili s novým farebným prevedením (kombinácia tmavočervenej a bielej), ani vyobrazením hlavy rysa. Priaznivci by najradšej uvítali návrt červeno-žltého oblečenia s textúrou slnka, ktoré tvorí základ macedónskej vlajky. Tieto dresy však reprezentácia používa už od roku 2016. Na druhej strane sa už navždy zapíšu zlatými písmenami do macedónskej futbalovej histórie, keďže práve v nich sa národný tím prvýkrát kvalifikoval na záverečný turnaj.


Newcastle a Wolves bude obliekať Castore

O britskej značke Castore sme v týždenníku písali už niekoľkokrát. Spoločnosť, ktorá bola známa dodávaním športového oblečenia pre tenistov vstúpila v nedávnom období aj na futbalový trh. Prvým veľkým úlovkom bol 55-násobný škótsky šampión Glasgow Rangers, ktorého značka oblieka od začiatku nedávno skončenej sezóny 2020/21. Už počas roka sa objavilo viacero informácií, že logo Castore uvidíme v nasledujúcom ročníku aj v anglickej Premier League. Dnes už túto informáciu môžeme potvrdiť, keďže spoluprácu s britskou značkou potvrdil klub Wolverhapton Wanderers. Ten doteraz obliekal nemecký Adidas. Wolves ale podľa posledných správ nezostanú jediným klubom najvyššej anglickej súťaže, ktorý si zahrá v oblečení Castore. V rovnakej značke by sa mali predstaviť aj futbalisti Newcastle United. V súvislosti so Strakami sa spomína partnerstvo, ktoré by malo klubu ročne priniesť 5 miliónov libier.

Pozorné oči fanúšikov si všimli logo Castore ukryté pod šedými plachtami na štadióne St. James’ Park
(📸 twitter.com/NewcastleFansTV).
Uniknutý obrázok nových dresov Wolverhamptonu Wanderers (📸 twitter.com/_AlwaysWolves).

Nike oslavuje 25 rokov na európskych šampionátoch

Presne pred 25 rokmi debutovala americká spoločnosť Nike na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy. Na EURE 96 obliekala v tom čase jediný tím, ktorým bola talianska reprezentácia. Postupne sa ale zo spoločnosti pomenovanej po gréckej bohyni víťazstva stala svetoznáma značka a to sa začalo prejavovať aj na počte dresov. Na šampionáte v Belgicku a Holandsku v roku 2000 už obliekala trojicu tímov. Okrem usporiadateľských krajín mal na dresoch jej logo aj semifinalista z Portugalska. O štyri roky neskôr práve v Portugalsku síce chýbali belgickí Červení diabli, ale počet tímov sa rozrástol na kvarteto vďaka Chorvátsku a Rusku. V rovnakej zostave sa dresy Nike objavili aj na šampionáte v Rakúsku a Švajčiarsku, kedy k nim pribudlo ešte aj Turecko a počet piatich tímov zostal zachovaný aj na EURE 2012. Tam sa v dresoch amerického výrobcu objavili Chorvátsko, Portugalsko, Holandsko, Francúzsko a Poľsko. Na zatiaľ poslednom turnaji vo Francúzsku to už bol poltucet. Do rodiny Nike sa pridala anglická reprezentácia a neúčasť Holandska vyvážil návrat Turecka. Na tohtoročnom EURE si zahrá v dresoch s fajočkou až deväť tímov, čo je vôbec najviac spomedzi všetkých dodávateľov. K šestici z francúzskeho šampionátu 2016 pribudli opäť Holanďania, nováčik z Fínska a taktiež aj naša reprezentácia. Históriu, vrátane peknej grafiky, zmapoval obchod s dresmi Subside Sports.


V Argentíne spomínali na Diega Maradonu

Hoci nás božský Diego opustil už v novembri, argentínska reprezentácia si na neho zaspomínala len uplynulý týždeň. Dôvodom je prirodzene pandémia vírusu Covid-19, ktorá spôsobila odklad viacerých reprezentačných zápasov. Prvé stretnutie, pri ktorom už Maradona nemohol byť, odohral argentínsky národný tím len uplynulý štvrtok. Na štadióne v Santiagu del Estro v ňom remizoval v kvalifikácii o postup na MS 2022 do Kataru s Čile 1:1. O góly sa postarali hviezdy svojich tímov, keď na presný zásah Lionela Messiho z penalty odpovedal v 36. minúte Alexis Sánchez. La Albiceleste si pred zápasom uctili Maradonovu pamiatku špeciálnymi dresmi. Každý z hráčov mal na tom svojom číslo 10 a na strednom z belasých pruhov nechýbala podobizeň legendárneho futbalistu s rokmi 1960 – nekonečno. Diego bude pre argentínskych hráčov i fanúšikov totiž navždy živý. „Bol to prvý zápas bez Diega a my vieme, čo pre neho znamenal národný tím. Aj keď nebol na štadióne, vieme že vždy je prítomný duchom. Chceli sme mu poslať víťazstvo a reprezentovať krajinu, tak ako to vždy robil on,” povedal po zápase kapitán domácich Lionel Messi.

Argentínska reprezentácia pred zápasom proti Čile (📸 tn.com.ar).
Detail podobizne Diega Maradonu s rokmi 1960 – ∞ (📸 si.com).

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok