Dresy Talianska pre EURO 2020

2020/2021 2021/2022 EURO 2020 Puma
Autor: Myso

Na preloženom európskom šampionáte nebude tento rok chýbať ani talianska reprezentácia. V článku si postupne predstavíme rovno štvoricu dresov, v ktorých si Squadra Azzura zahrala v súčasnom období.

Ako vôbec prvé boli ešte v októbri 2019 predstavené netradičné zelené dresy, ktoré sú spomienkou na zápas proti Argentíne z roku 1954. Oblečenie sa stalo napokon víťazným, keďže práve v zelenom si Taliansko predčasne zabezpečilo svoj postup na EURO 2020. Ešte počas tej istej jesene prišli na rad aj náhradné biele dresy, ktoré si zverenci Roberta Manciniho obliekali aj počas Ligy národov 2020/21. Tie ale napokon na záverečnom turnaji neuvidíme. V priebehu minulého mesiaca ich totiž nahradila nová verzia. Taliansko sa ale prirodzene predstaví najmä v modrom oblečení uvedenom v závere minuloročného augusta.

Hlavné modré dresy

Podľa vyjadrení zástupov spoločnosti Puma sú nové modré talianske dresy inšpirované érou umenia a architektúry, ktorá interpretuje luxusné renesančné vzory vo forme modernej geometrickej grafiky. Tá pokrýva celú prednú časť tričiek vrátane rukávov a dodáva talianskym dresom nezameniteľný vzhľad.

„Počas renesancie bolo Taliansko epicentrom tvorivosti a inovácií. Nová súprava oslavuje túto významnú éru. Renesančné kvetinové motívy predstavujú univerzálnu krásu, ktorá bola vytvorená v Taliansku, aby svojou tvorivosťou inšpirovala celý zvyšok sveta. Nové dresy v sebe spájajú hrdosť, vášeň a nadšenie všetkých Talianov,” uviedol David Bremond, vedúci tímu produktového manažmentu spoločnosti Puma.

Nové dresy oslavujú úspešnú minulosť talianskej reprezentácie spojením klasickej identity a moderného dizajnu. Modrá súprava predstavuje znovuzrodenie národného tímu vedeného novou generáciou skvelých hráčov, ktorí zvládli impozantným spôsobom kvalifikáciu (10 zápasov – 10 víťazstiev) a chcú byť úspešní aj na záverečnom turnaji.

Na tričkách si môžeme všimnúť golierik v tmavomodrej farbe, ktorý je na zadnej strane doplnený zlatým nápisom Italia a talianskou trikolórou. Do zlatej farby sú zladené aj emblémy dodávateľa a takisto aj menovky a čísla hráčov. Oblečenie dopĺňajú tradične biele, prípadne tmavomodré trenírky a modré štulpne. Brankári chytajú v zelenom a žltom.

Nové náhradné biele dresy 2021

Spoločne s Česko, Rakúskom a Švajčiarskom sa v závere apríla dočkalo prekvapujúco nových bielych dresov aj Taliansko. Nová súprava bola uvedená ako súčasť kampane Only See Great, ktorá oslavuje jedinečnú identitu a národnú hrdosť Talianska.

Dresy hrdo prezentujú nápis Italia, ktorý je umiestnený uprostred medzi zeleným a červeným pruhom predstavujúcim farby talianskej vlajky. Oblečenie zaujme aj netradične umiestnenými emblémami – znak Talianskej futbalovej federácie je spoločne s logom Puma zarovnaný na stred, pričom ich oddeľuje tenký zvislý prúžok.

Oslavu talianskej identity má podčiarknuť aj povrch bielych tričiek, ktorý je štruktúrovaný talianskymi znakmi. Jasnejšie to môžeme vidieť na novom tmavomodrom oblečení brankárov. Talianski futbalisti budú nosiť proti modrým súperom k bielym tričkám tmavomodré trenírky a biele štulpne.

Pôvodné biele dresy 2019-20

Predchádzajúce biele dresy niesli podobný odkaz ako hlavné modré. Aj ich povrch je vyplnený geometrickým vzorom inšpirovaným talianskou architektúrou a umením. Rovnako toto oblečenie bolo skombinované s tmavomodrou farbou, v ktorej sú vyhotovené emblémy výrobcu ale taktiež aj bočná a zadná strana výstrihu.

Taliansko si v týchto bielych dresoch zahralo v závere kvalifikácie pri víťazstvách 3:0 v Bosne a Hercegovine a 9:1 doma proti Arménsku, ktorými zavŕšilo unikátnu kvalifikačnú bilanciu. Taktiež aj tieto dresy Squadry Azzura boli skombinované s tmavomodrými trenírkami a bielymi štulpňami. V Lige národov sa potom ale zverenci Roberta Manciniho predstavili aj kompletne v bielom.

Tretie zelené dresy

Spomínané netradičné oblečenie bolo odkazom na 65. výročie víťazstva nad Argentínou. V roku 1954 zvíťazilo Taliansko na Olympijskom štadióne v Ríme 2:0 a v súboji sa proti modro-bielym pruhovaným Juhoameričanom predstavilo v netradičnej zelenej farbe. Tú si potom o niekoľko rokov neskôr osvojili talianske mládežnícke tímy, zatiaľ čo seniorské mužstvá naďalej hrávali v tradičných modrých dresoch.

„Zelená symbolizuje skvelú prácu, ktorú odvádzame s mladými ľuďmi a Manciniho národný tím je toho žiarivým príkladom. Chceme osláviť renesanciu talianskeho futbalu na ihrisku i mimo neho symbolom, ktorý nenahrádza modrú farbu, ale ešte zvyšuje jej jasnosť,“ povedal k netradičným tretím dresom prezident Talianskej futbalovej federácie Gabriele Gravina.

Už tretie dresy boli vďaka svojmu vzoru inšpirované obdobím renesancie a dizajnovo sa stali základom pre náhradné biele a hlavné modré oblečenie. Aj pri zelených tričkách si môžeme na golieriku všimnúť zlatý nápis Italia, či taliansku trikolóru, ktorá sa dostala aj na rukávy. Zhodným prvkom je aj použitie zlatej farby, v ktorej je vyhotovený dokonca aj reprezentačný znak doplnený štvoricou hviezdičiek za kvarteto víťazstiev na MS.

Taliani dokázali vyhrať Majstrovstvá Európy na domácej pôde v roku 1968. Dvakrát obsadili druhé miesto, keď prehrali finálové zápasy v roku 2000 s Francúzskom a v 2012 so Španielskom. Tento rok sa Squadra Azzura predstaví vo všetkých troch stretnutiach doma na Olympijskom štadióne v Ríme – 11. júna v otváracom zápase proti Turecku, 16. júna proti Švajčiarsku a na záver 20. júna proti Walesu.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok