Dresy Rakúska pre EURO 2020

2020/2021 2021/2022 EURO 2020 Puma
Autor: Myso

Včera tu bol článok o našom východnom susedovi, dnes si môžete prečítať o juhozápadnom. Rakúsko sa predstaví na letnom európskom šampionáte v skupine C. Jeho futbalisti sú už 45 rokov verní nemeckej značke Puma.

Rakúsko patrí medzi krajiny, ktorým boli nedávno trošku nečakane predstavené nové náhradné dresy. V nich sa predstavia aj na nadchádzajúcich majstrovstvách Európy. Okrem nového čierneho oblečenia si na nasledujúcich riadkoch predstavíme hlavné červené dresy, ako aj doterajšie čierne, netradične kombinované s tyrkysovou.

Hlavné červené dresy

Hlavné oblečenie bolo oficiálne predstavené v závere minuloročného augusta. Rakúsko pred niekoľkými rokmi vymenilo svoje bielo-čierne oblečenie za červeno-biele, podľa pruhov svojej národnej vlajky. Tričká sú charakteristické kontrastnými rukávmi v bielej farbe a okrúhlym výstrihom, na ktorého zadnej strane si môžeme všimnúť nápis Österreich.

Povrch nových rakúskych dresov pokrýva textúra inšpirovaná umeleckým smerom z obdobia Viedenskej secesie. Jednalo sa o skupinu výtvarných umelcov, ktorí v krajine pôsobili na prelome 19. a 20. storočia. Oblečenie kompletizujú biele trenírky s čiernymi číslami a červené štulpne. V ich vrchnej časti nájdeme tenké červeno-biele prúžky. Brankári chytajú v známom modeli, ktorý je charakteristický textúrou so šesťuholníkmi.

Nové náhradné dresy 2021

V priebehu marca boli spoločne s Českom, Talianskom a Švajčiarskom uvedené aj nové náhradné dresy Rakúska. Tie sú opäť v čiernej farbe a zaujmú tým, že na nich chýba reprezentačný znak v tradičnej podobe. Ten totiž vypĺňa celú prednú stranu tričiek i povrch rukávov vo forme textúry. Oblečenie je charakteristické aj červeno-bielym prúžkom umiestneným na prsiach, uprostred ktorého vyniká biely nápis Österreich. Čierne tričká budú rakúski reprezentanti kombinovať netradične s tyrkysovými trenírkami a štulpňami.

„Spolu s Pumou sme sa rozhodli pre jednoduchý a inovatívny dizajn. Na rozdiel od domácich dresov, ktoré majú stále tradičný dizajn, je integrácia erbu do celkovej štruktúry tým, čo robí tento dres výnimočným. Tento erb symbolizuje našu hrdosť a je reprezentovaný opakujúcou sa grafikou v každom vlákne nového oblečenia,“ povedal o nových náhradných dresoch výkonný riaditeľ Rakúskeho futbalového zväzu Mag. Bernhard Neuhold.

Pôvodné náhradné dresy 2019-2020

Predchádzajúca verzia náhradných čiernych dresov bola predstavená ešte v polovici novembra 2019. Rakúska reprezentácia si v nej zahrala aj počas Ligy národov 2020/2021, v ktorej triumfovala vo svojej skupine B1 a v ďalšej edícií sa tak predstaví medzi európskou elitou.

„Spolupráca medzi spoločnosťou Puma a Rakúskym futbalovým zväzom (ÖFB) je úspešným príbehom. Takmer polstoročie prinášame inovatívne produkty a úzko spolupracujeme na ich vývoji. Sme radi, že pokračujeme v dlhodobej a dôveryhodnej spolupráci,“ povedal Matthias Bäumer, generálny riaditeľ spoločnosti Puma. Aj náhradné dresy určené pre roky 2019 a 2020 boli inšpirované Viedenskou secesiou. Dizajnéri nemeckého výrobcu jej vzdali poctu kombináciou modernej kvetinovej grafiky, ikonického dizajnového vzoru a nadčasových prvkov.

Čierne oblečenie bolo zároveň prvým, na ktorom sa objavil vynovený erb rakúskej reprezentácie. Ten je vo forme tradičnej orlice, ktorej desať krídiel symbolizuje jednotu desiatich členov ÖFB – deviatich regionálnych súťaží a najvyššej rakúskej ligy. Logo spoločnosti Puma i spomínaný nápis sú na dresoch v zlatej farbe. Čierne tričká sú kombinované netradične s tyrkysovou. Tá je prevzatá zo striech budov na Karlovom námestí (Karlsplatz) vo Viedni, ktoré sú charakteristické svojou výnimočnou architektúrou.

Rakúsko sa predstaví ešte len na svojich tretích Majstrovstvách Európy. Premiéru zažili naši juhozápadní susedia na domácom šampionáte v roku 2008, kde podobne ako pred piatimi rokmi vo Francúzsku skončili už v základnej skupine. Tento rok si Das Team zahrá v Bukurešti a Amsterdame. V Rumunsku sa stretne 13. júna so Severným Macedónskom a 21. júna s Ukrajinou. V Holandsku čaká na rakúskych reprezentantov 17. júna súboj s domácou reprezentáciou.

Alternatívne kombinácie

Náhradné dresy s čiernymi trenírkami a štulpňami (Skupina B, Holandsko – Rakúsko, 17.6.2021, 📸 uefa.com)

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok