Dresy Slovenska pre EURO 2024

EURO 2024 Nike Reprezentácie
Autor: Myso

Slovenská reprezentácia sa v júni predstaví v Nemecku na svojom treťom európskom šampionáte v ére samostatnosti. Druhýkrát v histórii si na záverečnom turnaji zahrá v dresoch od amerického výrobcu Nike. Nové reprezentačné oblečenie malo byť podľa prvotných informácií predstavené až tesne pred začiatkom turnaja. Napokon je ale všetko inak a odhalenia dresov sme sa dočkali včera vo večerných hodinách.

Predstavenie v réžii partnera 11teamsports

Štvrtkový večer priniesol v Mníchove event partnera slovenskej futbalovej reprezentácie 11teamsports. Medzi jeho účastníkmi bola aj Simona Leskovská, mediálna špecialistka futbalového zväzu. Vďaka jej príspevkom na Instagrame sme mali možnosť prvýkrát vidieť nové dresy slovenskej reprezentácie určené pre EURO 2024. Podujatie tiež zahŕňalo módnu prehliadku, kde boli predstavené dresy rôznych tímov, ktoré spolupracujú so spomínaným partnerom. Okrem Slovenska nechýbali na móle ani nové súpravy Grécka, Turecka a Slovinska.

Podľa očakávania sa Slovenskí sokoli opäť predstavia len v mierne upravenom katalógovom modeli. Dvojica nových dresov vychádza z dizajnového základu štvrtej generácie Nike Vapor, ktorá mala premiéru na svetovom šampionáte v Katare. Modré dresy sú vytvorené v unikátnej farebnej kombinácii modrej a červenej. Biele oblečenie potom vyzerá takmer ako presná kópia katalógovej verzie Vaporknit IV, odlišuje sa však modrým logom Nike. To nájdeme na tričkách, trenírkach i štulpniach. Súpravy budú mať zápasovú premiéru v júnových prípravných zápasoch proti San Marínu a Walesu.

Na hrudi sa okrem štátneho znaku tradične nachádza aj logo futbalového zväzu. Oproti predchádzajúcej edícii zmizla vodotlač hlavy sokola odkazujúca na prezývku národného tímu. Po takmer ôsmich rokoch máme na dresoch opäť len jeden odtieň modrej farby. Štyri predchádzajúce súpravy mali zakaždým použitý vzor kombinujúci svetlejšie a tmavšie tóny. Novinkou je aj font čísiel a menoviek. Brankári by mali chytať v piatej generácii modelu Nike Gardien.

Hráči dresy nevyberajú, Greško je s nimi spokojný

V priebehu dnešného dňa už začali pribúdať informácie na zväzový web a články sa objavili aj v slovenských médiách. Z technického hľadiska sa opäť jedná o dresy v najvyššej možnej kvalite. „Nové dresy disponujú technológiou Nike Dri-FIT, ktorá odvádza pot od kože na povrch látky, kde sa rýchlo odparí. Tým je zaručené, že aj pri vysokej intenzite zápasu zostane hráč v suchu a pohodlí. Zároveň sú v dresoch rebrované prvky, ktoré sa vďaka pružnosti prispôsobia hráčovi a neobmedzujú ho v pohybe,” uviedol na webe SFZ jeho marketingový riaditeľ Vladimír Janček.

Portál Sport24.sk priniesol aj ďalšie zaujímavosti. Do výberu dresov nijakým spôsobom nezasahujú samotní hráči: „Výber dresov je v kompetencii príslušnej skupiny ľudí, medzi ktorými je vždy kustód národného tímu a technický vedúci,“ upresnil Janček, ktorý sa neskôr pristavil aj pri rozdieloch oproti doterajším súpravám. „Rozdiely tam sú. Modrý dres je jedinečný svojou farebnou modro-červenou kombináciou. Červenej farby je na drese už na prvý pohľad viac ako boli fanúšikovia zvyknutí. Nové dresy sa od tých kvalifikačných značne líšia aj fontom, ktorý je použitý na menách a číslach.”

Súčasťou štvrtkovej večernej prehliadky bola aj prítomnosť legiend jednotlivých reprezentačných tímov. Slovensko ako ambasádor zastupoval 34-násobný reprezentant Vratislav Greško, ktorý počas kariéry pôsobil aj v Nemecku. „Chvíľu som nevedel, prečo mali na sebe modelka a model dresy s menami Mareka Hamšíka a Stanislava Lobotku, no potom som pochopil, že každá predstavená reprezentácia mala vybranú legendu a súčasného hráča. Mne sa naše dresy páčia,“ povedal pre SFZ. Nové dresy budú pre fanúšikov dostupné v predaji od 15. mája na oficiálnom reprezentačnom fanshope.

V minulosti v rúškach i s modelkami

Predchádzajúce dve reprezentačné kolekcie boli predstavené s výrazne rozdielnymi prístupmi. Súprav pre posledný európsky šampionát sme sa dočkali až v septembri 2020. V tom čase ešte ani nebolo jasné, či si na záverečnom turnaji preloženom na rok 2021 vôbec zahráme. Ešte nás totiž len čakali napokon úspešné barážové stretnutia proti Írsku (0:0, 4:2 na penalty) a Severnému Írsku (2:1 po predĺžení). Nové dresy boli uvedené práve pred týmto dvojzápasom a len tak “medzi rečou” na tlačovke za účasti Mareka Hamšíka a Alberta Rusnáka. Paradoxom bolo, že futbalová verejnosť ich spoznala už oveľa skôr, keďže už niekoľko týždňov pred oficiálnym uvedením boli dostupné na zahraničných e-shopoch…

Originálnejší prístup zvolil zväz naposledy, kedy pozval zástupcov médií na oficiálnu prezentáciu. Tej sa v septembri 2022 zúčastnili okrem reprezentantov aj sympatické modelky a vďaka tomu tak vzniklo množstvo podarených záberov, či videí, ktoré si môžete pripomenúť aj prostredníctvom tohto webu. Po dvoch rokoch sú však opäť pocity z prezentácie súprav zmiešané. Zväz fanúšikom komunikoval júnový termín, nijako nenaznačil zmenu a prvé oficiálne videá boli na sociálnych sieťach dostupné až v neskorý štvrtkový večer. Pomerne úsmevne tak vyznelo prezentované slovné spojenie “slávnostné predstavenie”. Negatívnu škvrnu zanechali rasistické komentáre niektorých slovenských priaznivcov…

Bohužiaľ, zväz sa tradične nevyhol ani nepresnostiam. Na webe doslova uvádza: „Novinkou je zakomponovaný červený doplnok na modrých dresoch. Modrý dres sa tak stáva unikátnym, náš národný tím v takejto konkrétnej farebnej kombinácií ešte nikdy predtým nehral.” Červený prvok však bol zakomponovaný aj na poslednom oblečení, vo forme bočného lomeného pruhu. Zaradenie červenej farby pred dvomi rokmi dokonca propagoval samotný zväz ako požiadavku futbalového hnutia na skompletizovanie národnej trikolóry. Červenú farbu sme navyše mali na modrom oblečení od spoločnosti Nike už aj v rokoch 1998 – 2000.

V Nemecku to bude rozlúčka s Nike

Slovensko bolo vyžrebované do skupiny E, kde narazíme na troch súperov. V pondelok 17. júna si vo Frankfurte zmeriame o 18:00 sily s Belgickom. Druhým stretnutím bude o štyri dni neskôr o 15:00 v Düsseldorfe súboj so susednou Ukrajinou. A posledný zápas v skupine čaká na zverencov trénera Francesca Calzonu proti Rumunsku v stredu 26. júna o 18:00 opäť vo Frankfurte. Najlepší výsledok sme dosiahli na premiérovom šampionáte vo Francúzsku 2016, kedy sme postúpili zo skupiny. Pred tromi rokmi sme tento úspech nedokázali zopakovať. Po víťaznom zápase s Poľskom (1:0) sme už nestačili na Švédsko (0:1) a Španielsko (0:5).

Dresy pre európsky šampionát budú rozlúčkou našej reprezentácie s americkým dodávateľom Nike. Edície z rokov 2022 a 2024 už neboli plne v réžii samotného výrobcu, ale pripravovali sa prostredníctvom spomínaného partnera 11teamsports. Podobne v súčasnosti fungujú aj reprezentácie Grécka, Slovinska, či Fínska. V jesenných zápasoch Ligy národov, či budúcoročnej kvalifikácii na MS 2026 do USA, Kanady a Mexika by sa už národný tím mal predstaviť v oblečení novej značky.

Publikované 19. apríla 2024 a zaradené do
EURO 2024 Nike Reprezentácie

📸 futbalsfz.sk, instagram.com/simileskovska a instagram.com/11teamsports

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok