Repre mala červené trenírky, no nikdy v nich nehrala…

Nike Reprezentácie Zaujímavosti
Autor: Myso

Dianie okolo futbalových dresov prináša niekedy prekvapenia aj po štvrťstoročí. Jedno bolo odhalené tento mesiac a týka sa našej reprezentácie. Tá sa totiž mohla v rokoch 1998 – 2000 predstaviť vo farebnej kombinácii, v ktorej v novodobej histórii nikdy nenastúpila. Červené trenírky sa s našim národným tímom spájajú len s vojnovým obdobím 1939 – 1945 a v ére modernej Slovenskej republiky sme v rokoch 1993 – 1999 nikdy nenastúpili v iných ako modrých. Všetko ale mohlo byť inak…

V kvalifikácii o postup na EURO 2000 nás obliekala americká spoločnosť Nike. Tá pripravila reprezentačnému výberu v roku 1998 nové modré a biele dresy, na ktoré si priaznivci ešte možno spomínajú. K nim si reprezentanti obliekali výhradne modré trenírky a modré alebo červené štulpne. Ako ukazuje aktuálna ponuka na špecializovanom obchode Classic Football Shirts, k modrým trenírkam však predsa len existovala alternatíva! Červené boli pripravené v navlas rovnakom dizajne, s bielymi číslami s modrým lemovaním a podobne prevedeným logom amerického výrobcu. Autenticite nahráva aj prítomnosť štítka s vtedajším logom Slovenského futbalového zväzu.

Naši reprezentanti sa však v týchto alternatívnych trenírkach v zápase nikdy nepredstavili… Na prelome storočí totiž bolo ešte stále bežné, že národné tímy nastupovali aj v súťažných stretnutiach v trenírkach rovnakej farby. Navyše, v našej siedmej kvalifikačnej skupine o postup na EURO 2000 nemal ani jeden z našich súperov modré trenírky. V zápasoch proti Portugalsku, Rumunsku, Maďarsku, Azerbajdžanu a Lichtenštajnsku sme sa tak najčastejšie predstavovali kompletne v modrom, prípadne v tom čase v tradičnej náhradnej kombinácii reprezentujúcej všetky naše národné farby.

Príležitosť sa tak naskytla len v priateľských stretnutiach. Proti Poľsku ani Bulharsku však nedávalo použitie alternatívnej farby zmysel a doma proti Izraelu sme pre zmenu nastúpili v bielo-modro-červenom. Naši červené trenírky nepoužili ani na juhoamerickom turné v závere roka. V Kolumbii (prehra 0:1) nastúpili dokonca obidve mužstvá v trikolóre. Biele dresy v prevedení s modrými štulpňami vytiahli naši na zápas proti Kostarike (prehra 0:4). A podobne vyzeralo aj naše meranie síl s Čile (výhra 2:0) vo februári 2000 na turnaji Copa Ciudad de Valparaíso. Nóri, Rusi a Japonci hrali na jar 2000 proti nám v bielych trenírkach. Posledný zápas v tejto generácii dresov odohral A-tím na turnaji Kirin Cup 14. júna proti bielo-zelenej Bolívii (výhra 2:0). V lete už áčko nastúpilo v novej várke dresov, určenej pre kvalifikáciu na svetový šampionát 2002.

V tom čase na naše pomery pomerne tmavé oblečenie s dvomi odtieňmi modrej farby odprezentovala ešte skôr reprezentačná dvadsaťjednotka. Na domácom európskom šampionáte vtedy obsadila pekné štvrté miesto, ktoré znamenalo aj premiérovú olympijskú účasť na hrách v Sydney. Tmavomodré dresy pokrstil A-tím nerozhodným výsledkom v augustovom priateľskom zápase proti Chorvátsku (remíza 1:1). A práve táto nová séria reprezentačného oblečenia priniesla premiérovo iné ako modré trenírky. Neboli však červené, ale biele. Náš seniorský národný tím vôbec po prvýkrát v histórii nastúpil v čisto bielom prevedení v septembrovom kvalifikačnom zápase o postup na MS 2002 proti Macedónsku (výhra 2:0). Ešte predtým sa v tejto kombinácii predstavili aj mladší kolegovia v stretnutí o bronz na spomínanom turnaji do 21 rokov.

Verím, že vám tento návrat do histórie aspoň trochu spestril čakanie na nové reprezentačné dresy. Tých by sme sa podľa posledných informácií mali dočkať až tesne pred štartom tohtoročného európskeho šampionátu v Nemecku. V otázke farebného prevedenia súprav sme dlhodobo konzervatívni a tak bude zaujímavé sledovať, či sa v najbližších rokoch dočkáme opäť možnosti, že by Slovenskí sokoli mali k dispozícii aj červené trenírky.

Publikované 22. marca 2024 a zaradené do
Nike Reprezentácie Zaujímavosti

📸 classicfootballshirts.com, futbalsfz.sk, mmdresy.eu a facebook.com/groups/176097300682684

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok