Dresy Slovenska 2022-2023

2022/2023 Nike Reprezentácie
Autor: Myso

Septembrové stretnutia slovenskej reprezentácie v Lige národov prinesú okrem premiéry nového trénera Francesca Calzonu aj premiéru nových dresov. Tie sú určené na nadchádzajúce dva roky a Sokoli v nich odohrajú aj budúcoročnú kvalifikáciu na EURO 2024. Americká spoločnosť Nike si pripravila hromadné uvedenie nového oblečenia pre viaceré národné tímy už na 15. septembra, náš výber sa ale dočkal až o štyri dni neskôr. Na oficiálnom predstavení v Šamoríne sprevádzali našich reprezentantov aj sympatické modelky.

Po unikátnych dizajnoch inšpirovaných budovou Slovenského rozhlasu, zasneženými Tatrami, či čičmianskymi vzormi, sú tentokrát dresy vo všednejšom prevedení. Podobne ako v prípade Fínska, Nórska, či Slovinska tvorí ich základ model Nike Vaporknit III oficiálne predstavený už v priebehu januára 2021. Vďaka jedinečnej farebnej kombinácii a špecifickým prvkom však budú aj ďalšie slovenské dresy od Nike nezameniteľné.

Dominantnou farbou pre hlavné dresy zostáva modrá, ktorá je aj na štvrtej kolekcii v rade zastúpená dvomi odtieňmi. Svetlejší základ dopĺňajú tmavomodré rukávy. Po prvýkrát od konca 90. rokov je na oblečení vo výraznejšej miere viditeľná červená farba. Tá je prítomná na lomených pruhoch umiestnených na bokoch tričiek. Hruď dresov už tradične zdobí trojica symbolov. Okrem loga výrobcu je to aj emblém Slovenského futbalového zväzu a samozrejme nechýba ani štátny znak. Súpravy dopĺňajú trenírky a štulpne v kráľovskej modrej.

Na súperových ihriskách budú slovenskí reprezentanti naďalej pôsobiť v bielom. Dizajn náhradných dresov je rovnaký ako v prípade modrých, rukávy sú ale tentokrát vyhotovené v svetlejšom odtieni modrej. V kombinácii so spomínanými červenými pruhmi tak kompletizujú slovenskú trikolóru. Výraznou súčasťou obidvoch dresov je štylizovaná hlava sokola umiestnená v ľavej dolnej časti. Podobný prvok mal premiéru už počas domáceho európskeho šampionátu do 19 rokov. Náhradné oblečenie kompletizujú biele trenírky a biele štulpne.

Okrem spomínanej šamorínskej módnej prehliadky predstavil zväz nové oblečenie reprezentantov aj prostredníctvom krátkeho videa. V ňom si najnovší modrý dres vyskúšal hráč bratislavského Slovana a dlhoročný reprezentant Juraj Kucka. Vo videu sú predstavené všetky prvky spájajúce dres s našou národnou identitou. Klip je zakončený želaním, nech sa našim Sokolom v nových dresoch dobre hrá a najmä vyhráva.

K novým dresom povedal pár slov aj Karol Belaník, viceprezident pre štátne reprezentácie: „Spokojnosť, za nás určite. Náš partner, značka Nike, určuje v tejto oblasti svetový trend, aj tentoraz zlúčila komfort i užitočnosť do vydareného výsledku. Na pohľad pekné, z vyjadrení hráčov aj účelné, farebne zladené. Na dresoch je viditeľná identifikácia so slovenským futbalom, trikolórou i zvýrazneným symbolom sokola.“

V niektorých článkoch sa aj tento rok objavilo nesprávne tvrdenie, že sa jedná len o piatu kolekciu od spoločnosti Nike. Pri týchto výpočtoch autori pravidelne zabúdajú na 11 rokov trvajúcu spoluprácu v rokoch 1996 – 2006, počas ktorej si Slovensko zahralo v ďalších šiestich súpravách modrého a bieleho oblečenia. Vrátane aktuálnej kolekcie tak americký dodávateľ pripravil národnému tímu už 22 rôznych dresov.

Futbalový zväz vyšiel tento rok v ústrety aj fanúšikom. Dresy boli už niekoľko hodín po oficiálnom predstavení k dispozícii na fanshope slovenskej reprezentácie. Priaznivci národného tímu si ich môžu kúpiť za prijateľnú cenu 49 €. Nechýba ani možnosť doplniť si na oblečenie vlastné číslo, či menovku.

Výber debutujúceho reprezentačného trénera Francesca Calzonu sa v nových dresoch predstaví už počas nadchádzajúcich dní. Slovensko má momentálne naplánované v aktuálnom kalendárnom roku už len dve stretnutia Ligy národov. Vo štvrtok 22. septembra sa v Trnave stretne s Azerbajdžanom a o tri dni neskôr nastúpi v srbskej Bačke Topole proti Bielorusku. Po štyroch stretnutiach je zatiaľ náš národný tím v 3. skupine C divízie Ligy národov na druhom mieste so ziskom 6 bodov a štvorbodovou stratou na vedúci Kazachstan.

Fotogaléria

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok