Čo týždeň dal 46/2023

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Vitajte pri ďalšom týždenníku. Najväčšou udalosťou posledných dní je spečatenie postupu nášho národného tímu na záverečný turnaj Majstrovstiev Európy v Nemecku. Pozrieme sa aj na re-edíciu reprezentačných dresov z dielne spoločnosti Adidas a predstavíme si aj detaily jej spolupráce s Manchestrom United. V nedávnom období došlo aj k predĺženiu zmluvy austrálskej reprezentácie s firmou Nike a v závere sa pristavíme pri jednej kuriozite z anglických štadiónov. Príjemné čítanie!


Slovensko postúpilo na EURO

Slovenská reprezentácia sa tretíkrát v rade predstaví na záverečnom turnaji EURO. Rozhodlo o tom štvrtkové víťazstvo nad Islandom 4:2, ktoré zabezpečili Juraj Kucka, Ondrej Duda a dvomi presnými zásahmi Lukáš Haraslin. Slovenským sokolom stačil na postup aj jediný bod, po zisku troch už mali definitívnu istotu druhého miesta v tabuľke, ktoré ešte dnes večer potvrdili víťazstvom na pôde Bosny a Hercegoviny v pomere 2:1 (góly našich: Róbert Boženík a Ľubomír Šatka). V desiatich kvalifikačných zápasoch sme nazbierali 22 bodov, keď sme prehrali len dve stretnutia s Portugalskom a na začiatku kvalifikácie remizovali 0:0 doma s Luxemburskom. Zverenci talianskeho trénera Francesca Calzonu sa v bojoch o šampionát predstavili v trojici súprav, keďže proti modrým súperom nemohli použiť biele oblečenie s modrými rukávmi a museli ho nahradiť jednofarebnou verziou. Dresy z posledných dvoch kvalifikačných zápasov sú opäť v dražbe, do ktorej sa môžete zapojiť na tomto (Island) a tomto odkaze (Bosna).


Adidas vydal re-edíciu starších repre dresov

Možno si spomínate na augustové vydanie týždenníka, v ktorom sa Leo Messi odfotil v drese Argentíny z MS 1994 v USA. Bola to akási ochutnávka pred vydaním retro kolekcie, ktorá uzrela svetlo sveta práve v ostatných dňoch. Nemecký výrobca ňou spomína na posledné dekády z minulého storočia. Re-edície originálnych dresov sa okrem spomínaných úradujúcich majstrov sveta dočkali aj tímy Španielska, Nemecka a Mexika. V prípade európskych zástupcov je to oblečenie zo šampionátu EURO 96, na ktorom sa tešili z triumfu práve nemeckí futbalisti. Tí majú v kolekcii okrem svojich tradičných bielych dresov aj náhradné zelené. Dresy Španielov boli v tom čase špecifické rozdielnou farbou rukávov, či netradičným umiestneným ikonickej trojice prúžkov. V prípade Mexika zašli nemeckí dizajnéri ešte o desaťročie dozadu a pripravili oblečenie známe z obdobia pred svetovým šampionátom z roku 1986. Súčasťou kolekcie sú aj lifestylové doplnky vo farbách Talianska, Švédska, či Belgicka inšpirované módou 70. rokov.

Dresy si môžete zakúpiť aj na Slovensku, sú k dispozícii na oficiálnom e-shope Adidas:


Austráliu bude naďalej obliekať Nike

Spolupráca americkej spoločnosti Nike s austrálskou futbalovou reprezentáciou bude trvať minimálne do roku 2033. Tak znie novinka, ktorú v uplynulých dňoch oznámila organizácia Football Australia. Socceroos sa tak v drese so známym logom fajočky predstavia v prípade úspešnej kvalifikácie minimálne na nadchádzajúcich dvoch svetových (2026 a 2030) a troch ázijských šampionátoch (2023, 2027 a 2031). Úspešná spolupráca trvá už od roku 2004. Austrálsky národný výber sa v oblečení amerického dodávateľa predstavil už na piatich majstrovstvách sveta v rade. Do tejto série sa ráta aj minuloročný turnaj v Katare, kde po osemfinálovej prehre obsadili Austrálčania celkové 11. miesto, čo bolo ich najlepším umiestnením v histórii. Predĺženie spolupráce zahŕňa aj oblečenie pre ženské reprezentačné tímy. Práve ženský futbal zaznamenal v Austrálii v poslednom roku veľký nárast popularity a vďaka komunitnému programu Legacy 23 sa stal najpočetnejším ženským športom v krajine. O aktuálnych dresoch austrálskych tímov si môžete prečítať v samostatnom článku pred MS 2022, či vo veľkom prehľade k tohtoročnému šampionátu žien.


Detaily partnerstva Manchestru United a Adidas

Polovica novembra zaujala aj detailnými informáciami o novom kontrakte medzi nemeckou spoločnosťou Adidas a anglickým Manchestrom United. Ak sledujete týždenník pravidelne, tak vám iste neunikla informácia, že sa bude jednať o najlukratívnejšiu zmluvu v súčasnom futbalovom svete, ktorá Červeným diablom prinesie v každom z desiatich rokov približne 104 miliónov eur ročne. Samozrejme, táto suma ale nie je stopercentne garantovaná a bude sa odvíjať aj od klubových výsledkov. Pokiaľ by sa United nedostali do Ligy majstrov, príde v nasledujúcom ročníku zníženie o desať miliónov libier. Nemecký dodávateľ má poistený aj prípad, pokiaľ by Manchester vypadol z Premier League, prípadne by bol z nejakého dôvodu preradený o súťaž nižšie. V takom momente by mohlo dôjsť dokonca k predčasnému ukončeniu spolupráce. Súčasťou zmluvy sú však aj bonusy, ktoré by avizovanú čiastku mohli ešte navýšiť. Tie by vstúpili do platnosti v prípade zisku trofejí. Nový kontrakt začne platiť od 1. júla 2025.


Dres za manželku

Na záver sme si nechali jednu kuriozitu, ktorú si ešte začiatkom novembra všimol denník Pravda. Zápase anglického ligového pohára medzi Bournemouthom a Liverpoolom (1:2) bol mimoriadne atraktívny pre maďarských priaznivcov. Nastúpili v ňom totiž proti sebe dvaja maďarskí reprezentanti. Na strane domácich Milos Kerkez a na strane The Reds vychádzajúca hviezda Dominik Szoboszlai. Na tribúne sa tak objavilo viacero fanúšikov z krajiny našich južných susedov a jeden z nich poriadne zaujal svojim transparentom. Žiadal v ňom totiž spomínaného Szoboszlaia o dres. Na tom by samozrejme nebolo nič nezvyčajné, na výmenu však ponúkal skutočne niečo kuriózne – svoju manželku! Zdá sa však, že z navrhovanej výmeny napokon nič nebolo a fanúšik si musel dres zabezpečiť iným spôsobom. Nepomohol mu ani fakt, že Dominik sa podľa informácii maďarského bulváru ešte počas septembra rozišiel po troch rokoch so svojou priateľkou, futbalistkou Fanni Gécsekovou.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok