Čo týždeň dal 38/2023

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Posledný septembrový týždenník prináša informácie o opätovnom spustení predaja dresov Arsenalu. Očakávanú novinku predstavil aj trnavský Spartak, ktorý konečne odhalil nové dresy od svojho staronového dodávateľa Puma. Predchádzajúce týždne priniesli aj tretie dresy pre viaceré kluby od Nike vyznačujúce sa jednotným dizajnom. A pozrieme sa aj na netradičnú oranžovú novinku Manchestru City. Na záver sa vrátime ešte do reprezentačnej prestávky. Počas nej sme mali možnosť sledovať aj výročný zápas Anglicka so Škótskom. Príjemné čítanie!


Opravené dresy Arsenalu už v predaji

Ak patríte k pravidelným čitateľom týždenníka, tak si možno spomeniete na informáciu zo záveru júna, kedy vyšlo najavo, že aktuálne dresy londýnskeho Arsenalu boli pôvodne vyrobené s chybou. Oblečenie je oslavou 20. výročia pamätnej sezóny 2003/04, počas ktorej klub získal majstrovský titul bez jedinej prehry. Jednou zo spomienok na tento výnimočný výkon je aj pruh s výsledkami jednotlivých zápasov, kde W označuje výhru a D remízu. Na pruhu však bolo omylom uvedených len 32 zápasov a nie všetkých 38. Dresy tak boli na začiatku leta stiahnuté z predaja a náprava tohto nedostatku trvala celé tri mesiace. Fanúšikovia Gunners už ale môžu byť spokojní a opravená verzia oblečenia so správnym zoznamom zápasov je už od minulého týždňa opätovne v predaji. Súčasný tím Kanonierov robí zatiaľ špeciálnym súpravám dobré meno. Arsenal je v tomto ročníku Premier League ešte stále neporazený. V šiestich zápasoch pridal k štyrom víťazstvám aj dve remízy a so ziskom 14 bodov mu patrí priebežná piata priečka.


Trnava konečne predstavila dresy od Pumy

Predchádzajúci týždeň bol zaujímavý aj z pohľadu slovenských tímov. Dlho očakávané dresy od staronového dodávateľa Puma totiž po viacerých odkladoch konečne predstavil trnavský Spartak! Konkrétne boli uvedené dve súpravy. Tradičné pruhované červeno-čierne dresy doplnené čiernymi trenírkami a bielymi alebo červenými štulpňami. A taktiež aj netradičná verzia vo fluorescenčnej žltej. Obidve súpravy už majú za sebou aj zápasové premiéry, ktoré však nedopadli podľa predstáv Bílych Andelov. Úradujúci víťaz Slovenského pohára totiž najprv v netradičnom krikľavom prevedení prehral v Európskej konferenčnej lige UEFA na pôde Ludogorca Razgrad vysoko 0:4 a v červeno-čiernej kombinácii sa mu nepodarilo naplno zabodovať ani v domácej súťaži. V nedeľňajšom stretnutí 8. kola Niké ligy totiž zverenci Michala Gašparíka len remizovali s Ružomberkom 2:2. Najbližšie týždne by mali priniesť ešte predstavenie bielych dresov, ktoré budú klubu pripravené na mieru a momentálne sú ešte stále vo výrobe.


Dresy Nike opäť v jednotnom štýle

Ak čítate články venované dresom aktuálneho ročníka 2023/24, tak ste si možno všimli, že v priebehu augusta a septembra bolo vydaných niekoľko tretích súprav od americkej spoločnosti Nike. Jedná sa už o tradičný termín uvedenia alternatívnych dresov, ktoré v prípade úspešných veľkoklubov zažívajú v posledných rokoch zápasové premiéry v rámci prestížnej Ligy majstrov. Pozornejším priaznivcom určite neušlo, že najnovšie vsadili dizajnéri amerického dodávateľa opäť na jednotný dizajn pre väčšinu svojich popredných tímov. Tie sú tak odlíšené len farbami. S niečím podobným sme sa stretli už v ročníku 2014/15 a do povedomia futbalových fanúšikov sa určite zapísali aj odvážne farebné prechody z edície 2016/17. Súčasný dizajn vychádza z podobizne reprezentačných dresov, ktoré sme v priebehu leta videli na ženskom futbalovom šampionáte v Austrálii a na Novom Zélande. Porovnávanie minulosti, či súčasnosti nájdete na priložených obrázkoch, váš názor na tento trend si rád prečítam v komentároch.

📸 nike.com a footballkitarchive.com


Oranžové dresy Manchestru City pre e-sport

Týždenník slúži aj na predstavenie netradičných verzií dresov. V minulosti sme tu mali napríklad digitálne oblečenie, ktoré sa objavilo len vo virtuálnej podobe v populárnej počítačovej hre FIFA. Aj tento príspevok bude súvisieť s videohrami, tentokrát ale priamo s profesionálnymi hráčmi. Futbalové kluby už totiž majú okrem svojich reálnych mužských, či ženských tímov aj svojich reprezentantov v e-sporte. Práve im je určený nový oranžový dres od nemeckého dodávateľa Puma. Ten má zaujímavú textúru, ktorej pôvod nebol nijako vysvetlený a je kombinovaný s gaštanovou. Nájdeme na ňom tradičný klubový znak úradujúceho majstra, doplnený slovom Esports. Zatiaľ čo futbalisti na ihrisku robia reklamu aerolíniám Etihad Airways, profesionáli sediaci za monitormi a ovládačmi hernej konzoly majú na hrudi produkt telekomunikačnej spoločnosti E&. Oblečenie je v predaji aj na oficiálnom e-shope Citizens a môže tak byť zaujímavou voľbou nielen pre klubových priaznivcov ale aj zberateľov dresov.


Anglicko v špeciálnych predzápasových dresoch

Posledný príspevok aktuálneho týždenníka prináša návrat k reprezentačnej prestávke. Počas nej sa odohralo aj priateľské stretnutie medzi Škótskom a Anglickom, ktoré bolo spomienkou na 150. výročie vôbec prvého zápasu národných tímov v histórii futbalu. Ten sa odohral ešte v roku 1872 a na kriketovom štadióne Hamilton Crescent skončil bezgólovou remízou. Pri príležitosti slávnostnej spomienky na tento historický duel si anglickí futbalisti obliekli na predzápasovú rozcvičku špeciálne dresy od amerického dodávateľa Nike. Tričká v čisto bielom prevedení s nenápadnými emblémami Nike a telekomunikačnej spoločnosti EE mali na ľavej strane hrude historický znak s tromi levmi, kráľovskou korunou a tmavomodrým nápisom 1872. Spomienka má aj charitatívny rozmer. Do konca septembra prebieha dražba tohto špeciálneho oblečenia a jej výťažok poputuje pre organizáciu Alzheimer’s Society, ktorá patrí medzi partnerov anglickej Futbalovej asociácie. V zápase už mali reprezentanti Albionu svoje súčasné súpravy známe z minuloročných majstrovstiev sveta v Katare a svojich hostiteľov hrajúcich taktiež v špeciálnych tmavomodrých dresoch zdolali gólmi Fodena, Bellinghama a Kanea 3:1. Aj čestný úspech domáceho výberu zaznamenal anglický reprezentant. V 67. minúte sa do listiny strelcov zapísal nešťastným vlastencom Maguire.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok