Čo týždeň dal 45/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Vitajte pri ďalšom týždenníku. Dnes sa pozrieme na oblečenie talianskeho SSC Neapol, ktorý v počte dresov v tomto ročníku pravdepodobne vytvorí rekord. Ďalej si prezradíme, ktorá spoločnosť sa stane novým dodávateľom Aston Villy a nezabudneme ani na karnevalové oblečenie nemeckého 1. FC Kolín. Tento rok je bohatý aj na rôzne výročia. Na jedno spomínajú v talianskej Parme, no a okrúhlu storočnicu si špeciálnymi dresmi pripomína aj Portugalská futbalová federácia. Príjemné čítanie!


Neapol tento rok až v 12 dresoch?

Taliansky SSC Neapol oblieka tento rok domáca spoločnosť Emporio Armani a dvojnásobný šampión Série A by sa mohol postarať o rekord v počte predstavených dresov v jednom ročníku. Už na začiatku sezóny boli odhalené tri súpravy v belasej, bielej a červenej farbe. Belasé a červené dresy boli následne modifikované pre európske pohárové súťaže, v ktorých sú namiesto tmavomodrej, resp. belasej, skombinované so zlatou. V závere októbra potom pribudli špeciálne čierne Halloweenske dresy. November zase patrí spomienke na legendárneho Diega Maradonu, ktorý je (a bude) vyobrazený na belasom, bielom i tmavomodrom oblečení. Už momentálne tak máme istotu, že Partenopei si zahrajú do konca kalendárneho roka minimálne v deviatich rôznych dresoch a toto číslo by podľa uniknutých informácii zďaleka nemalo byť konečné! Červené dresy sú totiž najnovšie označené až ako štvrtá voľba a v priebehu sezóny by sme sa tak mali dočkať ešte aj uvedenia ďalších, ktoré dostanú onačenie “tretie”. Tie by mali navyše dostať takisto svoju verziu pre pohárové súťaže a rovný tucet by potom mala uzavrieť aj plánovaná červená verzia s podobizňou Diega Maradonu… Šialené.


Aston Villu bude obliekať Castore

Britská značka Castore sa dostáva čoraz viac do povedomia futbalových fanúšikov a zdá sa, že sa jej naďalej darí získavať aj nových partnerov. V súčasnosti oblieka v Premier League duo Newcastle United – Wolverhampton Wanderers a práve v týchto dňoch ste si mohli prečítať aj o jej dresoch pripravených pre škótskeho majstra Glasgow Rangers. Už dlhšie je známe, že od budúcej sezóny uvidíme v oblečení tohto britského výrobcu aj FC Sevilla, rekordného víťaza Európskej ligy UEFA. A podľa posledných informácií sa rozšíri aj počet klubov v najvyššej anglickej súťaži. Dresy značky Castore by mala od budúcej sezóny nosiť aj Aston Villa, ktorej sa končí zmluva s talianskym dodávateľom Kappa. Tú podpísal klub z Birminghamu ešte v roku 2019, s platnosťou na tri sezóny.


Karnevalové dresy Kolína

V Nemecku pripravuje svojim priaznivcom každý rok špeciálne karnevalové oblečenie 1. FC Kolín. Túto milú tradíciu nevynechali Capkovia ani v sezóne 2021/22, v ktorej ich oblieka domáca spoločnosť Uhlsport. Tá klubu pripravila dresy v tradičnej bielo-červenej kombinácií, oživené karnevalovými prvkami. Spodnú časť tričiek vypĺňajú farbené konfety a veľkým lákadlom pre fanúšikov je aj červený motýlik, umiestnený tesne pod výstrihom. Ten prirodzene chýbal na zápasovej verzii dresov, je však súčasťou všetkých replík určených pre fanúšikov. Klub, v ktorom pôsobí aj slovenský reprezentant Ondrej Duda, už stihol v špeciálnych dresoch odohrať aj stretnutie 11. kola Bundesligy proti Unionu Berlín. V zápase hranom v nedeľu 7. novembra sa zrodil nerozhodný výsledok 2:2.

📸 fc-fanshop.de


Špeciálne dresy Parmy venované Buffonovi

Pred začiatkom sezóny sa do Parmy vrátila hrajúca klubová legenda Gianluigi Buffon. 43-ročný rekordný 176-násobný taliansky reprezentant je veľkým ťahákom pre priaznivcov žlto-modrých a všetci veria, že im pomôže v návrate do najvyššej talianskej súťaže. S prítomnosťou Buffona v klube súvisia aj viaceré marketingové aktivity. Jednou z nich bolo aj uvedenie špeciálneho dresu oslavujúceho výročie debutu legendárneho brankára v drese klubu nazývaného v tom čase ešte AC Parma. Populárny Gigi chytal za Gialloblu prvýkrát 19. novembra 1995 v zápase proti AC Miláno v bielo-červeno-čiernom drese značky Puma, ktorého “remake” si teraz môžu fanúšikovia zakúpiť prostredníctvom klubového e-shopu. Dostanú k nemu navyše aj kartičku s podpisom svojho obľúbeného gólmana. Modernú verziu oblečenia pripravila klubu domáca spoločnosť Erreà, ktorá tak musela na jeho dizajne upraviť niekoľko detailov. Keďže dres Buffon použije aj v jednom z najbližších stretnutí Série B, je pripravený so všetkými súčasnými prvkami, vrátane aktuálneho klubového znaku, loga samotnej súťaže, či emblémov reklamných partnerov klubu z Parmy.

Buffon v drese Puma z roku 1995.

📸 shop.parmacalcio1913.com a Getty Images


Portugalsko oslavuje storočnicu

Pri príležitosti stého výročia založenia vydala Portugalská futbalová federácia limitovanú edíciu čiernych dresov. Tie sú k dispozícii fanúšikom v počte 500 kusov a oslavujú 100 rokov od prvého stretnutia Seleção. To bolo na programe 18. decembra 1921 a reprezentanti Portugalska v ňom prehrali so Španielskom 1:3. V zápase hranom v Madride nastúpil portugalský výber v čiernych dresoch požičaných od tímu AC Casa Pia. Ten v súčasnosti pôsobí v druhej najvyššej súťaži a pre zaujímavosť môžeme spomenúť, že je stále verný svojim čierno-bielym farbám používaným od vzniku klubu v roku 1920. Výročné oblečenie reprezentácie bolo pripravené priamo v réžií portugalskej federácie a nenájdeme teda na ňom značku žiadneho známeho výrobcu. Tričká zaujmú výrazným bielym golierikom. Na vnútornej strane výstrihu sa nachádza zlatý nápis Portugal Legends. Ľavú stranu hrude zdobí našívaný historický znak Portugalska doplnený zlatými nápismi 1921 – 2021. Dresy sú určené len pre fanúšikov a zberateľov, národný tím v nich nateraz neplánuje odohrať žiadne stretnutie.

Prvý tím Portugalska z roku 1921.

📸 portugoal.net a soccerbible.com

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok