Dresy Glasgowu Rangers k 150. výročiu založenia

2021/2022 Castore Škótska Premier League
Autor: Myso

Aj ďalší článok je venovaný úradujúcemu škótskemu majstrovi. Ako už bolo spomínané aj v našom týždenníku, 55-násobný škótsky šampión oslavuje tento rok 150. výročie svojho založenia a pri tejto príležitosti mu britská spoločnosť Castore pripravila aj špeciálne biele dresy. Tie nesú označenie „Gallant Pioneers“ a svojou farbou odkazujú na vzhľad vôbec prvého oblečenia glasgowského klubu.

Špeciálne navrhnuté súpravy oslavujú 150. výročie založenia klubu a vzdávajú hold štyrom mladým chalanom, ktorí mali v roku 1872 veľký sen. Klubový znak je vyhotovený v tvare erbu, ktorý bol prítomný na sezónnych vstupenkách v roku 1881. V tom čase klub ešte hrával svoje zápasy na štadióne Kinning Park a jeho prezývka bola Moonlighters – kvôli odhodlaniu hráčov trénovať aj po zotmení. Niektoré informácie hovoria o tom, že autorom tohto historického znaku je Tom Vallance. Ten sa zaslúžil o vznik klubu a taktiež o jeho prvé veľké úspechy.

V spomínanom historickom znaku sa spájajú iniciálky klubu. Oficiálna tlačová správa hovorí, že tento vzhľad bol prítomný na najstarších dochovaných klubových čiapkach a taktiež aj historických oficiálnych dokumentoch. Vďaka úzkej spolupráci so spoločnosťou Castore je aj na špeciálnej edícii výročných dresov umiestnená pod klubovým znakom stuha, na ktorej nájdeme roky 1872 a 2022, spoločne s nápisom „150 years“ – „150 rokov“.

Historická klubová fotografia z roku 1877.

Výstrih dresov má panel doplnený trojicou gombíkov, ktoré však nie sú uprostred, ale viac vpravo. Tento netradičný dizajnérsky prvok súvisí so vzhľadom oblečenia z najstaršej zachovanej klubovej fotografie z roku 1877. Zatiaľ čo dresy hráčov sú biele, pre brankárov bola zvolená modrá farba. Tá odkazuje na kvet Zvonček okrúhlolistý (latinsky Campanula rotundifolia), ktorého jedným z názvov je aj Scottish bluebell – Škótsky zvonček.

Klub sa v oficiálnej tlačovej správe poďakoval aj svojim partnerom za to, že súhlasili, aby bola špeciálna edícia dresov bez akýchkoľvek reklám. Dres by si mali futbalisti Rangers obliecť aj v niektorom z ligových zápasov. Pravdepodobne sa tak stane počas budúceho roka v marci, teda v mesiaci, kedy bol klub v roku 1872 založený.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok