Dresy Glasgowu Rangers 2021/2022

2021/2022 Castore Škótska Premier League
Autor: Myso

Víťazom škótskej Premiership sa stal v poslednom ročníku Glasgow Rangers. 55-násobný majster krajiny oslavuje tento rok okrúhle 150. výročie založenia, ktorému sú prirodzene prispôsobené aj aktuálne dresy. Tie boli predstavené ešte počas júna a pripravila ich opäť britská spoločnosť Castore. V ich prezentácii klub zvýraznil symboliku neoblomného prístupu, odhodlania a viery, teda atribútov potrebných pre úspešnú obhajobu majstrovského titulu.

Oblečenie odkazuje na niekoľko ikonických súprav z klubovej minulosti. Biely véčkový výstrih je spomienkou na 50. a 60. roky, kedy si dres Rangers obliekala klubová legenda Jim Baxter. Vertikálne prúžky zase vzdávajú hold oblečeniu z 80. rokov, počas ktorých v tíme pôsobil Davie Cooper. Klubový znak je vyhotovený v slávnostnej zlatej farbe. Pod ním si môžeme všimnúť stuhu s rokmi 1872 a 2022, spoločne s nápisom 150 years (150 rokov).

Na vnútornej strane výstrihu je uvedené meno Mosesa McNeila, ktorý bol v spomínanom roku 1872 jedným zo zakladajúcich členov klubu. Zadnú stranu tričiek potom vypĺňa pod výstrihom päť hviezdičiek symbolizujúcich päťdesiatku ligových titulov. Modré tričká sú tradične skombinované s bielymi trenírkami a čiernymi štulpňami. Súpravy mali premiéru v júlovom priateľskom stretnutí proti londýnskemu Arsenalu, v ktorom sa zrodila remíza 2:2.

Náhradné čierne dresy sú skombinované s červenou, zlatou a bielou. Zverenci trénera Stevena Gerrarda v nich prvýkrát nastúpili v prípravnom stretnutí proti tímu Brighton Hove & Albion (0:0). Čierno-červená kombinácia odkazuje na glasgowskú štvrť Govan. Tá bola svojho času známa lodenicami, v ktorých pracovalo množstvo klubových fanúšikov. Lode vyrobené na tomto mieste boli charakteristické práve vďaka svojim čierno-červeným komínom.

Aj na náhradných dresoch je spomienka na ďalšieho zo zakladajúcich členov klubu. Na vnútornej strane výstrihu tentokrát nájdeme meno Peter McNeil. Vonkajšiu stranu už potom opäť vypĺňa päť hviezdičiek symbolizujúcich spomínané ligové úspechy. Čierne tričká sú doplnené čiernymi trenírkami s bielo-červeným pruhom a červenými štulpňami. Vďaka podobnosti farieb je však možná aj kombinácia s čiernymi, predstavenými k hlavným súpravám.

V auguste si potom v stretnutí tretieho predkola Ligy majstrov obliekli hráči The Gers aj tretie fialové dresy. Na trávniku vo švédskom Malmö v nich prehrali s domácim tímom 1:2. Keďže rovnako sa skončila aj glasgowská odveta, Rangers tak tento rok zostala len účasť v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA. Fialovo-čierna kombinácia je odkazom na niekoľko náhradných dresov z bohatej 150-ročnej histórie klubu. Povrch tričiek zdobí textúra vytvorená trojuholníkmi v dvoch odtieňoch fialovej farby.

Ani na treťom oblečení sa nezabudlo na niektorého zo zakladajúcich členov. Vnútornú stranu výstrihu tentokrát zdobí meno Williama McBeatha. Na tretích súpravách už ale chýba zlatá farba. Logo výrobcu, klubový znak i emblémy partnerov sú tentokrát vyhotovené v bielej. Súpravy dopĺňajú čierne trenírky s fialovým trojuholníkom a fialové štulpne s výrazným čiernym pruhom na vrchu. Ich prednej časti dominuje klubový znak zložený z písmen F, C a R.

Brankári tímu sa predstavujú v oranžových, žltých a bielych dresoch. Hlavným partnerom klubu je britské online kasíno 32Red. V škótskych súťažiach sa vzadu nad číslami nachádza emblém logistickej spoločnosti Seko. A priestor na ľavom rukáve vypĺňa reklama na predajcu pneumatík Tomket Tires.

Rangers si spomínanú účasť v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA vybojovali v play-off proti arménskemu celku FC Alaškert Jerevan. O postupe rozhodol jediný gól, ktorý strelil v 67. minúte stretnutia hraného na Ibrox Stadium kolumbijský útočník Alfredo Morelos. Súpermi glasgowského celku sú v základnej skupine A francúzsky Olympique Lyon, dánsky Brøndby Kodaň a česká Sparta Praha.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok