Čo týždeň dal 39/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

V prvom októbrovom týždenníku si zhrnieme udalosti z prelomu mesiacov. Na slovenských trávnikoch nás potešila Sereď, ktorá uzavrela partnerstvo so stávkovou spoločnosťou Orion Tip. Vďaka tejto novej spolupráci majú už všetky tímy z Fortuna ligy na dresoch logo nejakého partnera. Pozrieme sa aj na európske trávniky, kde v priebehu týždňa zaujala nútená zmena dresov Interu Miláno i staré žlté oblečenie FC Barcelona. A nebudú chýbať ani novinky z Britských ostrovov. V Škótsku sa o jednu zaujímavosť postaral Glasgow Rangers a v nižšej anglickej súťaži zase rozhodca nepochopiteľne povolil zápas dvoch celkov v modro-bielych dresoch. Príjemné čítanie!


Sereď má nového partnera

Futbalisti ŠKF Sereď sa v stretnutí 10. kola našej najvyššej súťaže predstavili v dresoch s emblémom Orion Tip na hrudi. Spolupráca so stávkovou kanceláriou bola oznámená už pred víkendom a podľa klubového webu by mala fanúšikom priniesť aj rôzne súťaže o zaujímavé ceny. Orion Tip je pritom na slovenských trávnikoch známou značkou, keďže ešte do konca minulej sezóny nosili jeho logo na oblečení futbalisti AS Trenčín. Spomínaná stávková kancelária tak bude opäť sponzorovať tím s červeno-bielymi klubovými farbami.

Dresy futbalistov Sered s logom Orion Tip (📸 facebook.com/seredskyskf).

„Sme veľmi radi, že máme príležitosť spolupracovať s takým silným partnerom, akým je stávková spoločnosť ORION TIP. Zároveň sme veľmi hrdí na to, že sa takáto silná značka spája s našim klubom. Je to pre nás určitá zodpovednosť, aby sme reprezentovali po všetkých stránkach túto významnú spoluprácu tak, aby bola úspešná pre obe strany. Pevne veríme, že je to začiatok úspešnej éry v našom klube,” povedal pri príležitosti oznámenia novej spolupráce generálny manažér klubu Marián Černý.


Inter v Lige majstrov v upravených dresoch

Práve v sobotu ste sa mali na tomto webe možnosť dočítať o aktuálnych súpravách Interu Miláno. Taliansky majster sa v priebehu týždňa predstavil v Lige majstrov v súboji proti ukrajinskému Šachtaru Doneck a bol nútený nastúpiť v upravenej verzii svojich bielych dresov. Tie sú tento rok oživené obrázkom vlniaceho sa hada Biscione, ktorý patrí ku klubovým i mestským symbolom. Kvôli prísnym pravidlám UEFA však takto spracovaný dres nemôže byť použitý v zápasoch európskych klubových súťaží a Nerazzurri tak museli svoje oblečenie upraviť. Americká spoločnosť Nike im tak pripravila alternatívnu verziu, na ktorej je obrázok hada vyhotovený vo svetlo šedej farbe a na dresoch tak pôsobí úplne nenápadne. Oblečenie talianskeho šampióna tak vďaka tejto úprave získalo úplne nový vzhľad, o čom sa môžete presvedčiť aj na porovnávacích fotografiách.

Premiéra upravených bielych dresov v zápase Ligy majstrov proti Šachtaru Doneck (📸 Getty Images).

Barcelona v Lisabone v žltom

O ďalšiu zaujímavosť z Ligy majstrov sa postarala FC Barcelona. Katalánsky veľkoklub má tento rok k dispozícii trojicu dresov, no tretie oblečenie pre európske poháre je svojim modro-červeným spracovaním veľmi podobné hlavným súpravám. Alternatívnou verziou tak zostávajú len náhradné svetlofialové dresy, ktoré by podľa môjho názoru boli stále dostatočne odlíšiteľné od červeno-bieleho oblečenia domácej Benficy Lisabon. Napriek tomu sa zrejme kvôli lepšiemu kontrastu rozhodla Barcelona nastúpiť na zápas na štadióne Estádio da Luz v žltom. Oblečenie pripomínajúce vzhľadom katalánsku vlajku však futbalisti Blaugranas predstavili ešte v sezóne 2019/20! Došlo tak k pomerne kurióznej situácii, pretože v nedávnej histórii Ligy majstrov by sme veru ťažko našli prípad, že niektorý z veľkoklubov odohral stretnutie v dva roky starom modeli.

Žlté dresy zo sezóny 2019/2020. Zápas Ligy majstrov medzi Benficou Lisabon a FC Barcelona (📸 Getty Images).

Glasgow Rangers odmietol na rukáve logo sponzora súťaže

Ako už bolo naznačené v úvode, presunieme sa aj na Britské ostrovy. V posledných dňoch tam zaujalo rozhodnutie klubu Glasgow Rangers, ktorý odmietol pridať na svoje dresy logo spoločnosti Cinch. Tá sa pritom stala na päť rokov partnerom Škótskej Premiership a jej emblém má na pravom rukáve po novom všetkých zvyšných jedenásť účastníkov najvyššej súťaže. Dôvodom je, že majiteľ klubu Douglas Park vlastní spoločnosť Parks of Hamilton. Obidve firmy sa totiž zaoberajú predajom automobilov a glasgowský celok tak nechce robiť reklamu svojmu konkurentovi. V prípade, že by sa k niečomu podobnému odhodlali slovenské kluby, znamenalo by to na ich oblečení výrazné zmeny. Ako iste viete, naša súťaž je pomenovaná po stávkovej spoločnosti Fortuna. Avšak ďalšie štyri kluby majú v súčasnosti partnerstvo s konkurenčnými stávkovými kanceláriami. Slovan nosí na dresoch logo Niké, Trnava s Trenčínom emblém Tipsportu a Sereď najnovšie pridala farebnú hviezdu Orion Tip.

Logo najvyššej škótskej súťaže (📸 livingstonfc.co.uk).

Duel modro-bielych tímov v Championships

Ešte v piatok 24. septembra bol v druhej najvyššej anglickej súťaži na programe zápas medzi West Bromwich Albion a Queens Park Rangers. Súboj tímov, ktoré si pamätáme aj z účinkovania v Premier League, si však naplno určite nevychutnali priaznivci na štadióne a takisto ani pri televíznych obrazovkách. Dôvodom boli dresy. Obidvom celkom totiž nepochopiteľne rozhodcovia dovolili nastúpiť v modro-bielej kombinácii! Potrebný kontrast nedodal v dostatočnej miere ani odlišný odtieň modrej farby, či prevedenie pruhov. Domáci WBA má tie svoje vertikálne, zatiaľ čo Londýnčania horizontálne. Zo zápasového zostrihu, či fotografií to najmä pri skrumážach v šestnástke vyzeralo na kvalitný farebný mišmaš a asi dlho zostane záhadou, prečo hostia nepricestovali vo svojich čiernych súpravách. V krajnom prípade mohli využiť aj červené z minulého ročníka.

Súboj modro-bielych tímov v druhej najvyššej anglickej súťaži (📸 Getty Images).

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok