Dresy Ajaxu Amsterdam 2023/2024

2023/2024 Adidas Eredivisie
Autor: Myso

Bronzovú pozíciu v Eredivisie obsadil Ajax Amsterdam. Tradičnému holandskému klubu sa na tomto webe venujeme pravidelne každú sezónu a nič na tom sa nezmení ani pre tento ročník. V ňom sa 36-násobný majster krajiny predstavuje v oblečení nemeckej spoločnosti Adidas, ktorá mu pripravila tri nové súpravy.

Klubový znak opäť uprostred

Hlavné dresy sú v neodmysliteľnom bielo-červenom prevedení. Do popredia sa tento rok dostáva klubový znak, ktorý je umiestnený uprostred hrude. Na tomto mieste sa nachádzal v 70. rokoch, kedy sa po prvýkrát objavil na dresoch amsterdamského klubu a takisto aj v rokoch 1991 – 2010, kedy Ajax dosiahol viaceré významné úspechy, vrátane svojho štvrtého víťazstva v Lige majstrov (1995).

Tretí rok po sebe má Ajax kontrastný výstrih, ktorý tento rok oživuje dvojica červeným prúžkov. Za zmienku tiež stoja tri kríže sv. Ondreja umiestnené vzadu nad menovkami. Symbol odkazuje na mestskú vlajku Amsterdamu a v inverznom prevedení ho nájdeme aj na bielych štulpniach kompletizujúcich výstroj spoločne s bielymi trenírkami.

Návrat k bielym náhradným dresom

Keď sa pozriete na hlavné súpravy Ajaxu, asi nedáva veľký zmysel, aby mal svetlé náhradné dresy… Verte, či nie, v minulosti to bola tradičná farba tohto amsterdamského klubu pre stretnutia na ihriskách súperov. Štvornásobný víťaz Ligy majstrov sa k nej vracia aj pre sezónu 2023/24. Biele náhradné oblečenie si amsterdamskí futbalisti obliekajú vôbec po prvýkrát od sezóny 1988/89!

Práve začiatkom 90. rokov začali ligoví predstavitelia vyžadovať pri náhradných dresoch dostatočný kontrast oproti hlavným. To však už neplatí ani v samotnej Eredivisie, kde súťaž od ročníka 2020/21 povolila klubom tretie oblečenie. Vďaka tomuto pravidlu si tak aj hráči Ajaxu môžu tento rok okrem bielo-červených dresov obliekať aj bielo-modré s jemnými tyrkysovými a svetločervenými detailmi.

Tretie oblečenie odkazujúce na akadémiu

Spomínaný potrebný kontrast k dvojici bielych dresov tak dávajú až tretie čierne. K ich oficiálnemu uvedeniu prišlo až začiatkom septembra a sú poctou dôležitej súčasti klubovej histórie a jeho kultúry. Ajax je známy vďaka svojej akadémii De Toekomst (Budúcnosť) výchovou špičkových hráčov, ktorí mu priniesli množstvo úspechov na domácej i európskej scéne.

Dresy majú výrazný diamantový vzor, ktorý má symbolizovať práve filozofiu vychovávania domácich talentov – nových klubových diamantov. Doplnkovú striebornú farbu nenájdeme len na tradičných troch prúžkoch, ale aj klubovom znaku, emblémoch partnerov, či krížoch sv. Ondreja. Tradičný mestský symbol tak nechýba ani na tretích súpravách Ajaxu.

Na hrudi naďalej Ziggo

Klub z Amsterdamu pokračuje v úspešnej spolupráci s holandskou telekomunikačnou spoločnosťou Ziggo. Jej emblém sa objavuje na dresoch Ajaxu už od roku 2015. Brankári chytajú v najnovšom modeli Adidas Tiro 23 Pro. Primárnou farbou je svetlozelená, v prípade potreby sú k dispozícii aj žlté a čierne dresy.

Tretie miesto Ajaxu z minulej sezóny zabezpečilo klubu účasť v play-off Európskej ligy UEFA. V ňom si holandský zástupca poradil s bulharským Ludogorcom Razgrad (4:1 vonku, 0:1 doma) a kvalifikoval sa tak do skupinovej fázy. V nej zatiaľ amsterdamskí futbalisti čakajú na prvé víťazstvo. Po remízach s Olympique Marseille a AEK Atény prišli v nasledujúcich zápasoch dve prehry s anglickým Brightonom. Ajax triumfoval v súťaži ešte pod názvom Pohár UEFA v roku 1992.

Publikované 22. novembra 2023 a zaradené do
2023/2024 Adidas Eredivisie

📸 ajax.nl, instagram.com/afcajax a Getty Images

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok