Hlavné a náhradné dresy Olympique Marseille 2023/2024

2023/2024 Ligue 1 Puma
Autor: Myso

Spoločnosť Puma oficiálne predstavila ešte počas utorka nové hlavné a náhradné dresy Olympique Marseille. Hráči bronzového tímu uplynulej sezóny Ligue 1 sa v nich predstavia v letnej príprave a následne aj v súťažných stretnutiach sezóny 2023/24. Na nových dresoch sa dizajnéri nemeckého dodávateľa rozhodli vyzdvihnúť prírodné prvky, ktoré formovali mesto po tisícročia a vďaka ktorým je jedinečné. Dizajn nového oblečenia tak vzdáva hold pôvodnej histórii Marseille a aj jeho charakteristickej kráse.

Inšpirácia vápencom

Dizajn hlavných dresov je inšpirovaný základným kameňom mesta – vápencovou skalou. Vápenec nájdeme v okolí druhého najľudnatejšieho mesta Francúzska doslova všade. Od lomov až po pobrežie, od okolitých kopcov až po centrum. Jedinečné línie tejto horniny sú na oblečení prezentované vo svetlej šedej farbe splývajúcej s klubovou nezameniteľnou bielou. Všetko potom dopĺňa tradičná azúrová modrá viditeľná na okrúhlom výstrihu a zakončeniach rukávov. Olympique bude mať v novej sezóne aj nového partnera. Na hrudi nájdeme logo logistickej spoločnosti CMA CGM, ktorá nahrádza platformu na predaj ojazdených automobilov Cazoo.

Emblém dodávateľa dresov je zlatý, podobne ako aj nápis Petra Genesis (základný kameň) umiestnený na vnútornej strane výstrihu. Ten je doplnený belasým textom Massalia, čo je staroveká grécka kolónia rozprestierajúca sa na pobreží Stredozemného mora. Práve jej ruiny sú dodnes súčasťou mesta Marseille, ktoré je považované za najstaršie mesto Francúzska a jedno z najstarších trvalo osídlených miest v Európe. Súpravy kompletizujú biele trenírky s bledomodrými trojuholníkmi po bokoch a biele štulpne. Ich prednú stranu vypĺňa tentokrát belasé logo spoločnosti Puma a nápis OM, vzadu sa nachádza poltucet trojuholníkov.

Na cestách po vzore moreplavcov

Náhradné oblečenie je tmavomodré a súvisí so Stredozemným morom. To je neoddeliteľnou súčasťou mesta i celej pobrežnej oblasti juhovýchodného Francúzska. Biele línie symbolizujú námorné mapy Rade de Marseille. Hlavnou myšlienkou dizajnérov spoločnosti Puma bolo prepojenie s námornými výpravami. Tak ako v minulosti sprevádzali mapy moreplavcov na ďalekých cestách po všetkých kútoch sveta, tak budú v sezóne 2023/24 sprevádzať tmavomodré dresy futbalistov Olympique na cestách po štadiónoch svojich súperov v domácej súťaži i pohárovej Európe.

Tmavomodré tričká sú v podobnom dizajne ako hlavné dresy. Výrazný biely okrúhly výstrih i zakončenia rukávov tentokrát nie sú doplnené žiadnym jemným pásikom. Klubový znak je podobne ako logo partnera v bielom prevedení. Vnútornú stranu tričiek vypĺňa v okolí výstrihu zlatý nápis Mare Nostrum, čo je starý latinský názov pre Stredozemné more a v doslovnom preklade znamená Naše more. Pod ním je opäť uvedená spomienka na spomínanú kolóniu Massalia (prepísanú v latinskom tvare ako Massilia). Trenírky a štulpne sú v rovnakom dizajne ako pri bielych súpravách. Tentokrát však tmavomodrú základovú farbu dopĺňajú biele detaily.

Tretie miesto v minulej sezóne zabezpečilo futbalistom z Marseille účasť v treťom predkole Ligy majstrov. V ňom tak budú môcť zabojovať o kvalifikovanie sa do skupinovej fázy, v ktorej nechýbali minulú sezónu. V konkurencii Tottenhamu Hotspur, Eintrachtu Frankfurt a Sportingu Lisabon však získali len šesť bodov za dve víťazstvá nad portugalským súperom a obsadili v tabuľke poslednú štvrtú priečku.

Publikované 6. júla 2023 a zaradené do
2023/2024 Ligue 1 Puma

📸 instagram.com/olympiquedemarseille a om.fr

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok