Čo týždeň dal 40/2023

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Aj začiatok októbra priniesol niekoľko zaujímavostí vo svete futbalových dresov. Trnavský Spartak upravil tie svoje pre potreby Európskej konferenčnej ligy. V Česku zase nastúpili v špeciálnom oblečení Pardubice. Predstavíme si aj nového partnera futbalistov AS Rím a nebudú chýbať ani novinky z Holandska, kde uviedla výročné súpravy hneď dvojica klubov. V závere sa trošku netradične pristavíme aj pri futsale. Príjemné čítanie!


Trnava upravila dresy pre Európsku konferenčnú ligu

Vo štvrtok bol v Trnave futbalový sviatok. Do Malého Ríma zavítal favorit skupiny H Európskej konferenčnej ligy. Na domáci súboj proti Fenerbahce Istanbul vybehli Bíli Andeli vo svojich nových pruhovaných dresoch od spoločnosti Puma. Kvôli prísnym pravidlám UEFA ich však museli upraviť, no podarilo sa im to vynikajúco. Pruhy sa totiž v prípade ich prevedenia musia nachádzať aj na zadnej strane dresov a Trnavčania ich tak pridali aj pod svoje čísla. Dresy to veľmi oživilo a s novým vzhľadom boli spokojní aj domáci priaznivci, ktorí nadšenie vyjadrili niekoľkými pozitívnymi komentármi na sociálnych sieťach. Zápasu hranému vo fantastickej atmosfére už chýbala len čerešnička na torte v podobe bodového zisku. Spartak prehral s tureckým súperom tesne 1:2.


Pardubice v špeciálnych dresoch

O sympatickú novinku sa ešte začiatkom októbra postarali české Pardubice. Domáci tím nastúpil na tradičné východočeské derby proti Hradcu Králové v špeciálnej edícii dresov. Tie zaujali farebným prechodom z červenej do modrej. Domáci ich navyše skombinovali s bielymi trenírkami a štulpňami, čo vo výsledku spojilo všetky tri farby, ktoré sa aktuálne nachádzajú v klubovom znaku. V zápase sa potvrdila stará známa fráza „Derby nemá favorita” a oba tímy si body podelili po výsledku 1:1. Dresy po stretnutí putovali do dražby, ktorá prebieha až do 16. októbra a môžete sa do nej zapojiť na tejto adrese. Výťažok z aukcie bude venovaný na kúpu nového školského autobusu pre jednu z miestnych škôl.


AS Rím má nového partnera

AS Rím končí s nápisom SPQR na svojich dresoch. Dôvodom je uzavretie zmluvy s novým sponzorom. Na hrudi talianskeho klubu sa už počas posledného víkendu objavilo logo festivalu Riyadh Season. Ten ročne priláka do Saudskej Arábie státisíce návštevníkov a na svojom konte má už niekoľko Guinnessových rekordov. Zmluva bola podpísaná za účasti Turkiho Al-Sheikha, ktorý o novej spolupráci povedal: „Červenožltý dres je jedinečný, je synonymom AS Rím na celom svete a sme hrdí, že náš festival bude teraz spojený s takýmto ikonickým dresom. Rovnako ako futbal, aj Riyadh Season je zameraný na zbližovanie ľudí vďaka širokej škále zábavných podujatí a táto spolupráca ponúkne ešte väčšiu viditeľnosť prostredníctvom jedného z najviac podporovaných klubov na svete.” Rímsky celok nosil nápis SPQR (Senatus Populusque Romanus) na oblečení dočasne od jari tohto roka, po predčasnom ukončení spolupráce so spoločnosťou DigitalBits pôsobiacou v oblasti trhu s kryptomenami.


Výročné dresy Alkmaaru a ADO Den Haag

V Holandsku zaujali v uplynulých dňoch dve špeciálne edície pomerne známych klubov. O tie sa postarali celky ADO Den Haag a AZ Alkmaar. V prípade prvého menovaného sa jedná o poctu slávnemu holandskému umelcovi Mauritsovi Cornelisovi Escherovi, ktorý bude mať tento rok 125. výročie svojho narodenia. Oblečenie zdobia čierno-biele obrazce vychádzajúce z umeleckých diel prezentovaných v miestnom múzeu Het Paleis. Dresy dvanástemu tímu predchádzajúcej sezóny druholigovej Eerste Divisie pripravila talianska spoločnosť Erreà. Hráči si ich obliekli v zápase 9. kola druhej najvyššej holandskej súťaže, v ktorom zdolali Oss 2:1.

Konkurent z Alkmaaru zašiel pri uvedení svojej špeciálnej edície ešte hlbšie do histórie. Na severe Holandska sa rozhodli pripomenúť si 450. výročie porážky španielskej armády z roku 1573 známej ako Obliehanie Alkmaaru. Táto dejinná udalosť sa oslavuje v Holandsku každý rok 8. októbra ako pocta statočnosti mužov, žien a detí, ktorí úspešne obránili svoje mestské hradby proti nepriateľovi. Fialové dresy od americkej spoločnosti Nike si víťazstvo pripomínajú špeciálnou grafikou v spodnej časti. Scéna boja je prevzatá zo známeho obrazu vystaveného v miestnom múzeu Stedelijk. Aj v prípade Alkmaaru sa jednalo o víťazné oblečenie. V nedeľňajšom šlágri Eredivisie zvíťazil tím AZ na pôde Ajaxu 2:1.


Futsalisti Slovenska v aktuálnych repre dresoch

Posledný príspevok bude patriť netradične futsalu. Naša futsalová reprezentácia odohrala v týždni kvalifikačný duel o postup na tohtoročné majstrovstvá sveta. V nemeckom Göppingene podľahla domácemu tímu tesne 3:4. Aj v tomto stretnutí sa už naši reprezentanti predstavili v najnovších reprezentačných dresoch Nike, ktoré si obliekajú aj ich futbaloví kolegovia. Nové súpravy mali zverenci Mariána Berkyho k dispozícii už aj v septembrových stretnutiach. Na rozdiel od kolegov zo zelených trávnikov ich ale kombinujú s tmavomodrými trenírkami. V predchádzajúcom období hrávali v katalógových modeloch Nike Vaporknit III, predtým v príprave pred minuloročným európskym šampionátom v starších reprezentačných dresoch z obdobia 2018 – 2020. Slovenský futbalový zväz tak vyobliekal do nového oblečenia so siluetou sokola už aj ďalší tím. Futsalisti sa tak pridali k futbalovej reprezentačnej dvadsaťjednotke, či ženskému výberu.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok