Čo týždeň dal 39/2023

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Záver septembra priniesol vo svete futbalových dresov niekoľko zaujímavých tém, ktoré si zhrnieme v prvom októbrovom týždenníku. Pozrieme sa do Žiliny, kde okrúhle jubileum oslavoval legendárny brankár František Smak. V Londýne zaujal ženský tím Arsenalu, ktorý dostal prvýkrát v histórii vlastné súpravy dizajnovo odlišné od mužských kolegov. Nebude chýbať ani štatistika najpredávanejších dresov z americkej MLS a prezradíme si aj novinky z Premier League, ktoré nevyzerajú najlepšie pre britského výrobcu Castore. Záverečný príspevok bude venovaný sérii dresov Equality vydaných dánskou spoločnosťou Hummel. Príjemné čítanie!


Žilina oslávila jubileum svojho brankára retro dresom

Pekná udalosť sa odohrala pred piatkovým stretnutím 9. kola Niké ligy medzi Žilinou a Skalicou. Domáci klub si pripomenul jubileum svojho bývalého brankára Františka Smaka, ktorý hájil farby žlto-zelených desať rokov a tvoril nerozlučnú dvojicu s nedávno zosnulým Františkom Plachom. Domáci gólman Ľubomír Belko nastúpil na trávnik v čiernom retro drese doplnenom historickým klubovým znakom s nápisom TJ Jednota Žilina. Spomienky na minulé časy ešte umocnila retro čapica a prispeli k tomu aj správcovia klubových sociálnych sietí, ktorí fotky z nástupu neváhali upraviť do čierno-bieleho prevedenia. Jubilant dostal na pamiatku aj žlto-zelený dres so svojou menovkou a symbolickým číslom 80. Ku gratuláciám sa navyše dobrým výkonom pridali aj žilinskí futbalisti. Šošoni svojho súpera v zápase bohatom na góly zdolali hokejovým výsledkom 5:3.


Ženy Arsenalu s vlastnou verziou náhradných dresov

O zaujímavú novinku sa postaral Arsenal. Londýnsky klub v podstate potvrdil trend, ktorý sme videli už na letných majstrovstvách sveta žien v Austrálii a na Novom Zélande. A to síce, že dresy ženských výberov nemusia byť dizajnovo zhodné s tými mužskými. Ženský tím Kanonierov predstavil počas septembra limitovanú edíciu belasých dresov doplnených bielymi geometrickými prvkami a neónovo ružovými detailmi. Súpravy vznikli v spolupráci s dizajnérkou Stellou McCartney a okrem zápasového výstroja bola predstavená aj rozšírená kolekcia zahŕňajúca teplákovú súpravu alebo funkčnú bundu. Oblečenie je vytvorené z udržateľných materiálov, malo by ho tvoriť minimálne 47% recyklovaného polyestru a 100% organickej bavlny. Na tričkách je logo nemeckého výrobcu zmenšené a doplnené menom spomínanej dizajnérky. Súpravy v hierarchii nahrádzajú svetložlté oblečenie, v ktorom by sa tak v aktuálnej sezóne mal predstaviť len mužský tím Arsenalu.


Najpredávanejšie dresy v MLS

Koniec septembra priniesol aj rebríček najpredávanejších dresov v americkej MLS. Prvé miesto pravdepodobne neprekvapí žiadneho futbalového priaznivca. Napriek tomu, že Lionel Messi prestúpil do Interu Miami len počas tohto leta, jeho ružový dres s číslom 10 sa aj za takýto krátky čas zaradil na jasné prvé miesto v predajoch. Druhá priečka patrí brazílskemu útočníkovi Joãovi Klaussovi zo St. Louis a pomyselnú bronzovú medailu si odnáša bývalý nemecký mládežnícky reprezentant Hany Mukhtar, ktorý háji farby Nashville. Kompletný prehľad je uvedený nižšie.

Najpredávanejšie dresy v MLS v roku 2023

  1. Lionel Messi (Inter Miami)
  2. João Klauss (St. Louis)
  3. Hany Mukhtar (Nashville)
  4. Sebastián Driussi (Austin)
  5. Carlos Vela (LAFC)
  6. Jordan Morris (Seattle)
  7. Raúl Ruidíaz (Seattle)
  8. Thiago Almada (Atlanta)
  9. Eduard Löwen (St. Louis)
  10. Cristian Roldan (Seattle)

Ďalšie poradie: 11. Walker Zimmerman, 12. Chicharito, 13. Sergio Busquets, 14. Tim Parker, 15. Riqui Puig, 16. Brandon Vazquez, 17. Karol Swiderski, 18. John Tolkin, 19. Diego Chara, 20. Dénis Bouanga, 21. Josef Martínez, 22. Carles Gil, 23. Dániel Gazdag, 24. Enzo Copetti, 25. Xerdan Shaqiri.

📸 adidas.com


Po Newcastle končí s Castore aj Aston Villa

Britská spoločnosť Castore získala v predchádzajúcom období významné postavenie v anglickom futbale. Firma produkujúca športové oblečenie momentálne oblieka v Premier League až tri tímy a v súťaži výrobcov jej patrí sympatické tretie miesto. Na gigantov ako Chelsea a Nike stráca len jediný klub a v najvyššej anglickej súťaži oblieka viac celkov ako známejší hráči Macron alebo Puma. Už čoskoro však táto pekná štatistika s veľkou pravdepodobnosťou skončí. Po Newcastle sa na predčasné ukončenie chystá podľa informácii denníka Telegraph aj Aston Villa. Podľa známeho klubu z Birminghamu sú problémom zápasové verzie dresov, ktoré zadržiavajú až prehnané množstvo potu. Mužský tím The Villans mal tieto problémy ešte počas prípravných zápasov počas letného obdobia, ženy naďalej trápi aj v ostrej sezóne. Futbalistky sa sťažujú, že ukazujú aj to čo by malo ostať zakryté a v aktuálnych súpravách sa vôbec necítia komfortne, čo ovplyvňuje aj ich výkon. A hoci to pre oko diváka môže byť v prípade takej krásky ako Alisha Lehmann aj celkom lákavý pohľad 😜, je pravda, že niektoré zábery zo zápasov Aston Villy nepripomínajú futbalové stretnutia, ale skôr momentky z divokej párty spojenej so súťažou miss mokré tričko…


Hummel vydal sériu dresov Equality

Posledná správa sa bude týkať dánskej spoločnosti Hummel. Tá v týždni predstavila novú edíciu dresov zo série Equality. Jej cieľom je vyzdvihnúť vo futbale hodnotu rovnosti. „Vo svete športu sme si všetci rovní – bez ohľadu na náš pôvod, pohlavie alebo presvedčenie. Je nielen prijateľné, ale aj chvályhodné akceptovať naše rozdiely a navzájom sa rešpektovať. Prostredníctvom nášho dresu Equality Jersey sa snažíme zjednotiť trénerov, hráčov a fanúšikov z rôznych klubov, upozorniť na túto základnú hodnotu a podnietiť pozitívnu zmenu v našej športovej komunite aj mimo nej,“ povedal Allan Vad Nielsen, generálny riaditeľ spoločnosti Hummel. Nové oblečenie vychádzajúce z ikonického dizajnu dánskej reprezentácie z MS 1986 v Mexiku dostalo spolu sedem klubov: Betis Sevilla, Everton, Southampton, Coventry City, 1. FC Kolín, Las Palmas a Brøndby IF. Všetky spomínané celky sa predstavili alebo ešte predstavia v pestrofarebnom oblečení, ktoré si oblečú počas rozcvičky pred svojimi ligovými zápasmi.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok