Čo týždeň dal 35/2023

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Vitajte pri prvom septembrovom týždenníku. Dnes sa pozrieme na malý prešľap Pumy u susedov v Česku. Predstavíme si nového dodávateľa Newcastlu United a odhalíme víťazný návrh tretích dresov Girondins Bordeaux. Pristavíme sa aj pri farboslepých futbalových fanúšikoch, na ktorých sa opäť zabudlo vo víkendovom šlágri Premier League. Záver ešte stále patrí prehľadu nových dresov. Tentokrát si zosumarizujeme nové kúsky predstavené na prelome mesiacov. Príjemné čítanie!


Prešľap Pumy v Česku

Menší prešľap sa podaril správcom facebookovej stránky spoločnosti Puma v Česku. Tí totiž pravdepodobne zabudli, s ktorými tímami spolupracujú v českej FORTUNA:LIGE. Jednalo sa ešte o augustový zápas medzi Slováckom a Mladou Boleslavou. Na oficiálnej českej stránke nemeckého dodávateľa sa objavilo prianie v znení: „Držíme palce pri zajtrajšom zápase. Nech je výjazd do Uherského Hradišťa úspešný!” Na tom by samozrejme nebolo nič zlé, že dodávateľ želá svojmu tímu úspech v ligovom stretnutí. Problémom avšak je, že súperom Mladej Boleslavy bolo práve Slovácko, ktoré už taktiež dlhé roky spolupracuje s nemeckým dodávateľom, a aj v súčasnej sezóne nosí taktiež oblečenie značky Puma… Správcovia stránky tak nechtiac podporili jeden svoj tím proti druhému. Toto nešťastné prianie si všimol aj český fanúšik a youtuber TheTop, ktorý ho zaradil do svojej rubriky “Blbec týždňa”.


Newcastle bude obliekať Adidas

O britskej spoločnosti Castore býva v týždenníku pravidelne zmienka v súvislosti so začiatkom nových spoluprác. Firma bratov Beahonovcov sa udomácňuje vo svetovom futbale čím ďalej tým viac a v súčasnosti už oblieka okrem anglických celkov aj kluby z Nemecka, Holandska, či Španielska. O jeden zaujímavý klub však Castore čoskoro príde. Od nasledujúcej sezóny 2024/25 bude totiž Newcastle United opäť obliekať nemecký gigant Adidas. Straky oznámili novú spoluprácu v piatok 1. septembra a viacročný kontrakt by mal klubu ročne priniesť do kasy približne 40 miliónov libier. Výrobca s tromi pásikmi už anglický klub obliekal v rokoch 1995 až 2010 a fanúšikovia majú s jeho oblečením spojených množstvo pozitívnych spomienok, ako napríklad víťazstvo nad Barcelonou v Lige majstrov z roku 1997. „Naše nadchádzajúce partnerstvo so spoločnosťou Adidas evokuje spomienky na niektorých z najslávnejších hráčov, trénerov a zápasov v histórii klubu. Sme radi, že sa opäť spojíme pri vytváraní nášho tímu a novej vzrušujúcej spoločnej budúcnosti,” povedal o obnovenom partnerstve generálny riaditeľ klubu Darren Eales.


Bordeaux predstavilo víťazný návrh tretích dresov

Pred dvomi týždňami bolo na tomto mieste spomenuté hlasovanie fanúšikov Girondins Bordeaux, ktorí mali možnosť vybrať pre svoj tím nové tretie dresy. Všetky návrhy boli v bordovo-zlatom prevedení a priaznivci tretieho tímu predchádzajúcej sezóny Ligue 2 mohli vyberať zo štyroch pripravených návrhov. Dnes už poznáme ten víťazný. Najviac hlasov obdržal druhý dizajn, ktorý je pokrytý tenkými zlatými prúžkami. Do hlasovania sa zapojilo takmer desať tisíc klubových priaznivcov a víťaznému návrhu odoslalo svoj hlas 52% z nich. Nové tretie dresy budú podľa zástupcov klubu k dispozícii čoskoro a doplnia dvojicu súprav v tradičnom modrom a bielom prevedení. Šesťnásobný francúzsky majster neprežíva najvydarenejšie obdobie. Po zostúpení do druhej najvyššej súťaži obsadil minulý ročník “len” tretiu priečku, keď zaostal o tri body za postupujúcim FC Metz. V aktuálnej sezóne už tmavomodro-bieli okúsili v troch zápasoch všetky možné výsledky a po jednej prehre, remíze i výhre im momentálne patrí v tabuľke až pätnásta priečka.


V Premier League opäť zabudli na farboslepých

Cez víkend upútal v Premier League šláger medzi Arsenalom a Manchestrom United, ktorý domáci kanonieri po dramatickom priebehu vyhrali 3:1. Hosťujúci tím sa v zápase predstavil vo svojich nových náhradných zelených dresoch a práve táto kombinácia opätovne oživila diskusiu o výbere farieb vzhľadom na farboslepých fanúšikov. Tým totiž robí práve problém súboj červených a zelených tímov. Červenú totiž vnímajú skôr ako tmavožltú a zelenú vidia ako šedú, čo im dáva veľmi malý kontrast a kazí dojem zo samotného stretnutia, nakoľko sa im ťažko rozoznávajú jednotliví hráči. Takáto farebná kombinácia pritom nie je v Premier League vôbec zvyčajná, keďže zelených dresov je v súťaži minimum. Je to na zamyslenie pre samotnú súťaž a takisto aj pre výrobcov dresov, ktorí by napríklad v prípade Manchestru United mohli pripraviť iné farebné prevedenie a myslieť na tieto požiadavky aj pri výbere farieb pre tretie dresy. Červení diabli ich majú tento rok totiž bielo-bordové a tie by proti červeno-bielemu Arsenalu nedávali dostatočný kontrast ani pre diváka schopného vnímať plné farebné spektrum. Anglická FA sa pritom problémom zaoberala už v roku 2021, o čom vznikol krátky príspevok aj v našom týždenníku.


Nové dresy 35. týždňa

Prelom mesiacov priniesol bohatú nádielku nových dresov. Predstavovali sa najmä tretie súpravy a taktiež oblečenie, ktoré budú mužstvá využívať v skupinovej fáze európskych pohárových súťaží. Okrem toho sme sa dočkali aj dvoch výročných dresov. V Eindhovene oslavujú 110. výročie spolupráce so spoločnosťou Philips. V Glasgowe si pre zmenu Celtic pripomína 120 rokov od uvedenia ikonického pruhovaného dizajnu. O vybraných tímoch nájdete na webe v priebehu sezóny podrobnejšie články s viacerými fotografiami.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok