Čo týždeň dal 47/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Vitajte pri poslednom novembrovom týždenníku. Dnes sa pozrieme do Anglicka, kde Norwich City predstavil svoj nový znak. Pristavíme si pri kontroverzných pohárových dresoch Borussie Dortmund a vďaka špeciálnej edícii dresov 1860 Mníchov si pripomenieme blížiace sa Vianoce. Nebude chýbať ani informácia o dresoch Malmö, ktoré bolo donútené obliecť si na domáci zápas proti Petrohradu svoje náhradné súpravy. Záver bude patriť odvolaniu Ajaxu Amsterdam voči rozhodnutiu UEFA. Príjemné čítanie!


Norwich City predstavil nový znak

Už v lete sa objavili špekulácie, že Norwich City by mal zmeniť svoj klubový znak a táto skutočnosť je od 24. novembra realitou. Anglický celok spolupracoval na svojej vynovenej identite s kreatívnou spoločnosťou SomeOne. Tá odstránila zo znaku čierne obrysy a upravila vzhľad kanárika, hradu, či leva. Silueta vtáka súvisí s klubovou prezývkou, zvyšné dva prvky sú potom prevzaté z mestského erbu. Pôvodná myšlienka znaku zostala naďalej zachovaná, jednotlivé vylepšenia sú pekne opísané na klubovom webe norwichproject50.co.uk. Páčil sa vám viac starší znak, alebo ste fanúšikmi vynoveného? Neváhajte sa o svoje postrehy podeliť v komentároch.

Nový znak Norwichu City (📸 cannaries.co.uk).

Puma ponúka fanúšikom Dortmundu možnosť pridať na dres znak

Ak ste čítali októbrový článok o oblečení Borussie Dortmund, tak vám istotne neunikla informácia o kontroverzných pohárových dresoch. Tie sú vyhotovené v známom prevedení s výrazným nápisom na hrudi, ktoré sprvoti neobsahovalo na prednej strane klubový znak. Futbalisti žlto-čiernych nastúpili v tejto pôvodnej verzii aj na prvý zápas skupinovej fázy Ligy majstrov proti tureckému Besiktasu. V druhom stretnutí proti Sportingu Lisabon však už mali v závere septembra vľavo na hrudi aj klubový znak. Aj samotné dresy pre fanúšikov sa začali predávať bez tradičného okrúhleho emblému BVB. Nemecká spoločnosť Puma teraz ponúka všetkým priaznivcom Dortmundu bezplatné doplnenie znaku na ich skôr zakúpené dresy. Otázkou je, či si nemecký výrobca týmto krokom neskomplikuje situáciu aj u ďalších celkov. Aj ich priaznivcom totiž chýba na oblečení klubový znak umiestnený na tradičnom mieste, pri srdci.

Pohárové dresy bez klubového znaku.
Besiktas – Dortmund, 1. zápas skupiny Ligy majstrov, 15. septembra 2021
📸 Getty Images
Pohárové dresy s klubovým znakom.
Dortmund – Sporting, 2. zápas skupiny Ligy majstrov, 28. septembra 2021
📸 Getty Images

Vianočné dresy 1860 Mníchov

Do Vianoc zostáva menej ako mesiac a to je ten správny čas na začiatok nákupu darčekov. Podobne rozmýšľajú aj v klube 1860 Mníchov, kde uviedli špeciálnu edíciu vianočných dresov. Oblečenie založené na katalógovom modeli Nike Trophy IV zaujme čistým vzhľadom a zlatými prvkami. V slávnostnej farbe je okrem klubového znaku a emblému spoločnosti Nike vyhotovené aj logo sponzora. Mníchovskí futbalisti si dresy oblečú 4. decembra, v stretnutí 3. nemeckej Bundesligy proti Magdeburgu. Uvedenie špeciálneho oblečenia má aj charitatívny rozmer. Výťažok z predaja bude venovaný na pomoc obetiam povodní z regiónu Berchtesgaden. V júni 2022 sa potom uskutoční aj charitatívny zápas proti miestnemu klubu.


Malmö hralo doma v náhradných súpravách

O tom, že kombinácia bielej a belasej nie je dostatočným kontrastom sa v európskych pohárových súťažiach presviedčame čoraz častejšie. Posledným príkladom je stretnutie medzi Malmö FF a Zenitom Petrohrad, na ktoré si domáci futbalisti museli obliecť svoje náhradné tmavomodré súpravy. Hostia z Ruska totiž majú túto sezónu k dispozícii len svetlomodré a biele dresy, ktoré by ani v jednom prípade nezabezpečovali dostatočný kontrast voči belasému oblečeniu domácich. Prísne pravidlá UEFA myslia v mnohých prípadoch na miniatúrne detaily (viď ďalší príspevok v tomto týždenníku), naopak však zabúdajú na základné požiadavky. Medzi tie by rozhodne mali patriť aj dostatočne farebne odlíšené súpravy. Každý klub by mal mať okrem svetlej verzie svojich dresov k dispozícii aj nejakú tmavšiu. Samozrejme, jedná sa len o jedno stretnutie a navyše netradičné dresy v pohárových súťažiach nie sú zďaleka výnimkou. Stále by ale malo platiť základné pravidlo, aby si domáci tím mohol vždy vybrať, v akých farbách nastúpi a hosťujúci celok sa mu musel jednoducho prispôsobiť.

Domáci museli nastúpiť v tmavomodrom (📸 Getty Images).

Ajax bojuje voči rozhodnutiu UEFA

V jednom zo septembrových týždenníkov sme rozoberali kauzu troch malých vtáčikov na tretích dresoch Ajaxu Amsterdam. UEFA v tom čase rozhodla, že sa nejedná o klubový symbol a skupinka operencov symbolizujúca poctu piesni Three Little Birds od Boba Marleyho musí byť na zápasoch z oblečenia odstránená. Holandský klub sa však rozhodol zabojovať voči tomuto prísnemu rozhodnutiu. Pieseň totiž sprevádza fanúšikov 35-násobného majstra krajiny už od roku 2008 a minimálne v Amsterdame sa už jednoznačne spája so slávnym miestnym klubom. Ajax sa preto rozhodol pre reklamnú kampaň, v ktorej tri vtáčiky zobrazuje ako súčasť svojej identity. Klub dúfa, že by takouto prezentáciou mohol zvrátiť prísne rozhodnutie európskej futbalovej únie a populárny symbol by sa tak mohol vrátiť aj na zápasové verzie dresov.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok