Čo týždeň dal 37/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Aj ďalší septembrový týždeň bol bohatý na zaujímavé témy z prostredia futbalových dresov. Dnes sa pozrieme na zákaz pre tretie oblečenie Ajaxu Amsterdam v európskych pohároch. Predstavíme si retro dresy českej Viktorie Plzeň a prezradíme, ktorá značka dominuje dodávateľom v prestížnej Lige majstrov. Nebudú chýbať ani informácie o špeciálnych dresoch Bayernu Mníchov inšpirovaných Oktoberfestom a na záver sa môžete tešiť na tretie dresy Barcelony pre budúcu sezónu 2022/23. Príjemné čítanie!


Dresy Ajaxu porušujú pravidlá pre zápasy Ligy majstrov

Minulý týždeň sa nám rozbehli stretnutia v skupinovej fáze Ligy majstrov. Najprestížnejšiu európsku klubovú súťaž spomenieme ešte v jednom príspevku, úvodná správa sa týka dresov Ajaxu Amsterdam. Tretie oblečenie holandského šampióna vzdáva poctu jamajskému spevákovi Bobovi Marleymu a jeho piesni Three little birds, ktorú zvyknú fanúšikovia spievať na zápasoch amsterdamského tímu. Pri tejto príležitosti zakomponovali dizajnéri spoločnosti Adidas obrázok troch malých vtáčikov na zadnú časť čiernych dresov v priestore nad menovkami. Toto však porušuje pravidlo Európskej futbalovej únie (UEFA), ktorá má pre oblečenie vo svojich súťažiach prísne podmienky. Jednou z nich je, že symboly na súpravách futbalistov musia výlučne reprezentovať samotný klub, čo trojica malých operencov nespĺňa. Štvornásobný víťaz Ligy majstrov tak bude v Lige majstrov pôsobiť v upravenej verzii, na ktorej bude spomenutý zvierací symbol vynechaný. Dresy v pôvodnom prevedení sú však naďalej k dispozícii fanúšikom, ktorí si ich môžu zakúpiť v klubových obchodoch, či na e-shope. Zverenci Erika ten Haga vstúpili do súťaže parádne, v Lisabone proti domácemu Sportingu dominovali a po víťazstve 5:1 sú na čele základnej skupiny C.

Tretie dresy Ajaxu – čierne oblečenie s červenými, žltými a zelenými detailmi je poctou spevákovi Bobovi Marleymu.
Problematický symbol troch malých vtáčikov, ktorý bude odstránený na zápasovej verzii dresov Ajaxu.

📸 ajax.nl


Výročné dresy Viktorie Plzeň k 110. narodeninám klubu

V sobotu bol veľký deň v Plzni. V rámci osláv 110. výročia založenia klubu nastúpila Viktoria na domáce stretnutie proti Českým Budějoviciam v špeciálnych retro dresoch. „110 rokov je významné klubové jubileum, preto sme sa rozhodli pristúpiť i k výročnému zápasu vo veľmi slávnostnom duchu,” povedal pred stretnutím 8. kola českej Fortuna:Ligy generálny riaditeľ Adolf Šádek. Oblečenie bolo inšpirované klubovou históriou. „Červené tričká, svetlomodré trenírky a čierne štulpne. Presne v týchto farbách nastúpili naši predchodcovia v roku 1911 na svoje vôbec prvé stretnutie. Je pre nás cťou, že v týchto farbách odohráme náš výročný zápas,” predstavil retro súpravy marketingový riaditeľ Jaromír Hamouz. Oblečenie pripravila klubu talianska spoločnosť Macron a výročné dresy boli napokon víťazné. Päťnásobný český majster zvíťazil v zápase 2:1 a so ziskom 21 bodov je na prvej priečke najvyššej českej súťaže.

Retro dresy Viktorie Plzeň z dielne talianskej spoločnosti Macron (📸 fcviktoria.cz).

V Lige majstrov dominuje Nike

Argentísky web Planeta Fobal je známy svojimi peknými infografikami a jednu pripravil aj pri príležitosti štartu nového ročníka skupinovej fázy Ligy majstrov. V najprestížnejšej európskej klubovej súťaži dominuje americká spoločnosť Nike, ktorá v aktuálnej edícii oblieka až trinásť účastníkov, vrátane aktuálneho šampióna Chelsea. Dodávateľ spoza veľkej mláky je nasledovaný dvojicou nemeckých výrobcov. Adidas dodáva v aktuálnej sezóne súpravy ôsmim celkom, dresy konkurenčnej Pumy má päť tímov. Na štvrtom mieste sa s trojicou klubov umiestnil New Balance a dvoch zástupcov má aj španielska Joma. Tí hrajú paradoxne v rovnakej skupine a už majú za sebou aj prvý vzájomný zápas. Villarreal sa v ňom s Atalantou rozišiel zmierlivo po výsledku 2:2. Česť talianskych výrobcov zachraňuje Macron, ktorého dresy má belgický zástupca Club Bruggy.

Dodávatelia účastníkov skupinovej fázy Ligy majstrov 2021/22 (📸 planetafobal.com)

Bayern Mníchov v zelenom

Predstava, že Bayern Mníchov nastúpi na domáce stretnutie v zelených dresoch spadá na prvý pohľad skôr do skupiny prvoaprílových žartov. Najmä, keď si spomenieme na sťažnosti fanúšikov, ktorí si pred pár rokmi vybojovali odstránenie modrej farby z domácich súprav. Hlavnému oblečeniu bavorského veľkoklubu tak v posledných ročníkoch dominuje červená farba, no napriek tomu sa uplynulý víkend predstavil v netradičnom vzhľade. Dôvodom bola oslava Oktoberfestu, ktorý sa, žiaľ, ani tento rok reálne neuskutočnil, kvôli pandémii vírusu Covid-19. To ale nebránilo spoločnosti Adidas vydať špeciálnu edíciu dresov. Tie oslavujú bavorský spôsob života a ich úlohou je reprezentovať väzbu klubu so svojim domovom a jeho tradíciami. Tmavozelené oblečenie je skombinované so zlatou farbou odkazujúcou na tradičné bavorské nohavice Lederhosen. Na dresoch si môžeme všimnúť aj Plesnivec alpínsky (Alpen-Edelweiss), ktorý je taktiež spájaný s najväčším pivným festivalom na svete. V sobotu to bola v Allianz Aréne poriadna párty aj bez Oktoberfestu. Mníchovskí fanúšikovia mali počas zápasu veľa dôvodov na radosť, Bayern totiž v 5. kole Bundesligy rozstrieľal VfL Bochum 7:0!


Tretie dresy Barcelony budú s červeno-modrým krížom

Španielsky športový denník Mundo Deportivo vyšiel v sobotu s titulkou, na ktorej upútali nové tretie dresy Barcelony pre nasledujúcu sezónu 2022/23. S veľkou pravdepodobnosťou sme sa tak dočkali uniknutia kompletnej kolekcie katalánskeho veľkoklubu, keďže pred týždňom ste sa mali možnosť aj na tomto webe dočítať o nových pruhovaných a zlatých dresoch. Alternatívne oblečenie Blaugranas by malo byť vyhotovené v svetlošedom prevedení. Na tričkách bude pútať pozornosť veľký červeno-modrý kríž, ktorý je odkazom na kríž sv. Juraja (v Katalánsku známy ako Sant Jordi). Ten nájdeme aj v klubovom znaku, či na mestskej vlajke a s Barcelonou je prepojený aj vďaka legende. Podľa nej niekedy dávno v katalánskej dedine Montblanc terorizoval miestnych obyvateľov drak, ktorý požieral dobytok. Keď sa však zvieratá minuli, na rad prišli ľudia. Každý deň si dedinčania spomedzi seba vyžrebovali jedného nešťastníka, ktorý sa obetoval aby uspokojil dračí hlad. Jedného dňa ale voľba padla na kráľovu dcéru. Keď už mala byť zožratá, strašidelnému drakovi sa tvárou v tvár postavil udatný rytier Sant Jordi, ktorý draka zabil a zbavil tak dedinčanov nočnej mory. Z drakovej krvi navyše vyrástol krík červených ruží a od tých čias je katalánskou tradíciou darovať milovanej osobe červené ruže 🙂 . V Barcelone sa sviatok svätého Juraja oslavuje 23. apríla a je katalánskou obdobou nášho sviatku svätého Valentína. Zdá sa, že budúci ročník si legendu o Sant Jordim fanúšikovia pripomenú aj vo forme tretích dresov.

Sobotňajšia titulka španielskeho športového denníka Mundo Deportivo
(📸 twitter.com/mundodeportivo).

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok