Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 13. kolo

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Trináste kolo našej najvyššej súťaže prinieslo nové dresy Pohronia. Informácie o tom, že klub zo Žiaru nad Hronom nahradí svoju limitovanú čiernu edíciu Pohronské osy novými súpravami sa objavili už počas leta, no na samotné predstavenie i zápasovú premiéru netradičných ružových dresov sme si museli počkať až na posledné októbrové dni. Zverenci španielskeho trénera Pabla Villara pokrstili tretie súpravy víťazstvom, keď dokázali streliť v Michalovciach dva góly a žiadny neinkasovali. V 78 zápasoch našej Fortuna ligy sme tak tento ročník videli 26 hráčskych a 39 brankárskych dresov. Pri hráčoch naďalej evidujeme 4 variácie, pri brankároch jedinú.

📸 instagram.com/fk_pohronie

Trnava – Senica

V piatkovej televíznej predohrávke sa z víťazstva 2:1 tešila domáca Trnava. Tá strelila v City Aréne všetky tri góly, jeden žiaľ do nesprávnej brány. Bíli Andeli šli do dvojgólového vedenia zásluhou svojich legionárov. Skóre otvoril v 24. minúte brazílsky záložník Saymon Cabral a o 13 minút neskôr sa k nemu pridal aj jeho grécky kolega Kyriakos Savvidis. Na konečných 2:1 upravil v 83. minúte spomínaným vlastným gólom Jakub Grič. Trnava odohrala vo svojich bielych dresoch deviaty zápas, v ktorom zaznamenala šiestu výhru. Domáci brankár Dominik Takáč si už desiatykrát zachytal vo svojom koralovom drese, v ktorom si taktiež pripísal šiesty triumf. Trnavský gólman kraľuje celej súťaži. Žiadny iný brankár ešte neodchytal v aktuálnej edícii Fortuna ligy v jednej súprave desať stretnutí. Hostia zo Senice nastúpili aj na trinásty zápas sezóny v modrom oblečení. Ich nové dresy pripravené v aplikácii miTeam konečne predbehli v počte štartov (7 zápasov) dočasné katalógové (6 zápasov) používané v úvode ročníka.


Žilina – Z. Moravce

V sobotu sa v Žiline predstavili Zlaté Moravce. Domáci mali výborný štart do stretnutia, keď v 11. minúte vyhrávali už o dva góly. O prvý presný zápas sa v 6. minúte postaral kapitán Jakub Paur, na ktorého o päť minút neskôr nadviazal aj obranca Ján Minárik. Šošoni viedli v zápase dokonca 3:0, keď sa po zmene strán presadil v 76. minúte útočník Lukáš Jánošík. Hostia aspoň kozmeticky upravili výsledok o dve minúty neskôr zásluhou Mareka Šveca. Posledné slovo mal Timotej Jambor, ktorý v 88. minúte uzavrel na konečných 4:1. Pri predchádzajúcom zápase bol spomenutý rekord brankára Trnavy, v hráčskej kategórii držia prvenstvo práve Žilinčania. Tí odohrali až 12 z doterajších 13 zápasov vo svojej tradičnej žlto-zelenej kombinácii. Šiestykrát v sezóne bol v akcii červený dres brankára Ľubomíra Belka. Model Nike Strike II si po záverečnom hvizde pripísal do štatistík štvrté víťazstvo. Hostia nastúpili piatykrát v ročníku v bielych súpravách, v ktorých naďalej čakajú na prvý trojbodový zápis. Čierne oblečenie brankára Matúša Kiru predbehlo v počte štartov ružové, no naďalej sa v ňom strážca svätyne Zlatých Moraviec netešil z víťazného stretnutia.


Ružomberok – Sereď

Pod Čebraťom videli diváci štyri góly. Ružomberok šiel do vedenia vďaka presnému zásahu kapitána Jána Masla zo 4. minúty, no už v 19. minúte bolo skóre vyrovnané. Za hostí sa trafil do čierneho chorvátsky útočník Dominik Radić. Tri body však napokon zostali doma. O výhre oranžovo-čiernych rozhodol v druhom polčase dvomi gólmi Martin Boďa, keď sa presadil v 52. a aj v 59. minúte. Domáci nastúpili vo svojich tradičných oranžových dresoch (7 zápasov), ktoré tak opäť predbehli v počte zápasov biele (6 štartov). Tmavomodrý dres brankára Ivana Krajčírika zostáva naďalej bez prehry. V piatom štarte si v ňom pripísal štvrté víťazstvo. Pri Seredi sme zaznamenali štatisticky niekoľko prvenstiev. Jedná sa vôbec o prvý zápas, v ktorom vyšiel klub zo západného Slovenska bodovo naprázdno, odkedy má na svojom oblečení logo spoločnosti Orion Tip. To sa objavilo premiérovo aj na zelenom modeli nigérijského brankára Ayotundeho Ikuepamitana. Doteraz chytali brankári ŠKF od podpisu zmluvy so svojim novým partnerom len v oranžovom a modrom (pozn. v grafike je ešte fotka bez loga, keďže som nenašiel vhodný záber).


Michalovce – Pohronie

Dvadsiatyšiesty dres tejto sezóny sme videli v stretnutí na Zemplíne, kde sa z troch bodov tešilo hosťujúce Pohronie. Futbalisti zo Žiaru nad Hronom si zabezpečili tri body gólmi v prvom polčase. V 11. minúte otvoril skóre útočník Miloš Lačný a v 36. minúte sa k nemu pridal aj záložník Cedric Badolo pochádzajúci z Burkiny Faso. Michalovce nastúpili v 13. kole jedenástykrát vo svojich žltých dresoch, čo je vôbec najviac hneď po dvanástich zápasoch žltej Žiliny. Zemplín zaznamenal vo svojom hlavnom oblečení štvrtú prehru sezóny. Brankár domácich Benjamín Száraz odchytal duel v čiernom drese, ktorý tak v počte štartov dobehol červený. Pohronie má za sebou teda víťaznú premiéru svojich ružových dresov. Pre hostí to bola len druhá výhra v aktuálnom ročníku. Doteraz jedinú zaznamenali práve proti Michalovciam, ktoré zdolali rovnako 2:0 aj na domácom trávniku v 2. kole. Štatistiky sa prepisovali aj pri zelenom drese brankára Libora Hrdličku. Ten zaznamenal konečne prvý víťazný zápis. Podarilo sa mu to na ôsmy pokus.


Liptovský Mikuláš – Dunajská Streda

Zo štvrtého víťazstva v ročníku sa v 13. kole tešil nováčik z Liptovského Mikuláša. Tri body pre Tatran zabezpečil v 29. minúte útočník domácich Peter Voško. Liptovský klub si pripísal aj svoje štvrté víťazstvo vo svojich tradičných červených dresoch skombinovaných s červenými trenírkami a bielymi štulpňami. V takomto farebnom prevedení má 50%-nú úspešnosť a bodoval v ňom dokonca v piatich z ôsmich zápasov. Druhé víťazstvo zaznamenal čierny brankársky dres Mateja Lukscha, ktorý sa v počte triumfov dostal na prvé miesto. Zvyšné dva dresy gólmanov majú v štatistikách zatiaľ len po jednej výhre. Hostia odohrali vo svojej tradičnej žlto-modrej kombinácii desiate stretnutie (deviate s modrými štulpňami) a pripísali si tretiu prehru. Český brankár hostí Martin Jedlička odchytal tri posledné ligové kolá v červenom drese a DAC vo všetkých vyhral. V stretnutí v Poprade sa musel prispôsobiť domácim hráčom, vrátil sa k zelenému a hneď to pre hostí znamenalo prehru. Pre zelený model Macron Gemini bola celkovo druhá v ôsmom zápase.


Trenčín – Slovan

Posledný októbrový deň ponúkol peknú gólovú prestrelku na Sihoti. Domáci išli do vedenia v závere prvého polčasu, keď sa v 42. minúte presadil Jakub Kadák. Slovan po prestávke otočil skóre v priebehu pár desiatok sekúnd. Najprv v 50. minúte vyrovnal nigérijský útočník Ezekiel Henty a už o dve minúty na neho gólovo nadviazal aj český krídelník Jaromír Zmrhal. Z vedenia sa však belasí dlho netešili. V 64. minúte vyrovnal ďalší Nigérijčan na ihrisku Philip Azango. Trenčín takmer otočil priebeh zápasu, no gól Jakuba Kadáka zo 70. minúty napokon neplatil pre faul spoluhráča Erika Jendrišeka. O osude stretnutia tak rozhodol druhý presný zásah Hentyho, ktorý v 82. minúte uzavrel skóre na 3:2 pre Bratislavčanov. Domáci AS zaznamenal vo svojich bielych súpravách druhú prehru v deviatom zápase. Žltý brankársky dres gólmana Michala Kukučku predbehol v štartoch šedý (na zápasy 7:6). Slovan si drží vo svojich tmavomodrých dresoch naďalej 100%-nú bilanciu. Predtým v nich vyhral v úvodnom kole v Poprade proti nováčikovi z Liptovského Mikuláša a v 11. kole aj kontumačne v Trnave.


Rozhodcovia, značky a farby

Rozhodcovia sa nám predstavili po tretíkrát v sezóne vo všetkých farbách. Žlté dresy dobehli v počte štartov belasé. Tieto farby strážcov pravidiel sme videli v akcii už zhodne v deviatich zápasoch. Farebne sa arbitri zladili s brankárom Liptovského Mikuláša a čiastočne aj so strážcami troch žrdí Trenčína a Trnavy. V Poprade i na Sihoti prichádzali do úvahy belasé dresy, v City Aréne mohli zápas odpískať bez problémov vo svojej tradičnej čiernej farbe. Tá naďalej dominuje štatistikám so 43 zápasmi, ružové oblečenie bolo v akcii 17-krát.

K víťaznej premiére nových ružových dresov Pohronia gólovo prispel útočník Miloš Lačný (📸 fkpohronie.sk).

V súboji značiek sa nedarilo talianskemu Macronu, ktorého zástupcovia prehrali obidve stretnutia. Erreà a Nike mali zhodne 50%-nú úspešnosť, keď svoj zápas do víťazného konca doviedli Pohronie a Žilina, no neuspeli Zlaté Moravce, ani Sereď. Víťazný víkend má za sebou tretia talianska značka. Sportika sa tešila z triumfu vďaka výhre Liptovského Mikuláša. V dresoch Adidas uspeli Ružomberok, Slovan i Trnava. Naopak, za kratší koniec ťahali futbalisti Michaloviec a Senice.

Tri body pre Slovan a stopercentnú bilanciu pre tmavomodré dresy zabezpečil v nedeľu v Trenčíne dvomi gólmi Ezekiel Henty (📸 skslovan.com).

Víťaznými farbami 13. kola boli červená, oranžová a premiérovo aj ružová. Spomínané farby slávili úspech vďaka víťazstvu Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Pohronia. Polovičnú úspešnosť mali modré tímy. Z troch bodov sa tešili futbalisti Slovana, naopak naprázdno odchádzali hráči Senice. Česť žltých celkov zachraňovala len Žilina, keďže Michalovce aj Dunajská Streda svoje súboje nezvládli. Podobne len jeden úspech zaznamenala biela. Na víťazstvo Trnavy nedokázali v dresoch rovnakej farby nadviazať Trenčín, Sereď, či Zlaté Moravce.


Sumár 13. kola

Do štatistického prehľadu pribudli ružové dresy Pohronia. Tím zo Žiaru nad Hronom je po Seredi len druhým klubom aktuálnej edícii Fortuna ligy, ktorý sa predstavil v troch odlišných dresoch. Tie majú zároveň so zelenými žilinskými na konte najmenej štartov. Vďaka víťaznej premiére si však ešte držia neporaziteľnosť, čím sa môžu v našej súťaži pochváliť už len tmavomodré dresy Slovana, čierne oblečenie Trnavy a biele súpravy Ružomberka. Jednotlivé štatistiky si môžete vo vyššom rozlíšení pozrieť po kliknutí na obrázok, všetky novinky a informácie o dresoch tímov najvyššej slovenskej súťaže naďalej nájdete na špeciálnej samostatnej stránke.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok