Dresy Bayernu Mníchov 2021/2022

2021/2022 Adidas Bundesliga Liga majstrov
Autor: Myso

Po článkoch z talianskej Série A sa presúvame do Nemecka. V Bundeslige kraľuje posledných deväť sezón Bayern Mníchov, ktorý sa v aktuálnej sezóne ukázal vo štvorici dresov. Tradičné červené boli predstavené ešte v priebehu júla a zverenci Juliana Nagelsmanna v nich debutovali v prípravnom stretnutí proti holandskému Ajaxu. Dresy sa stali historickými z pohľadu klubového znaku. Prvýkrát sa totiž nad ním objavilo päť hviezdičiek symbolizujúcich 30 titulov v nemeckej Bundeslige.

Oblečenie je vyhotovené v dvoch odtieňoch červenej farby. Tmavšia pokrýva rukávy a vrchnú časť v okolí výstrihu, svetlá potom celý chrbát. Vpredu sa farby striedajú vo forme pruhov v tvare písmena V. Na zadnej strane tričiek si môžeme všimnúť klubové motto „Mia san mia.” Tričká dopĺňajú tmavočervené trenírky s bielymi prúžkami po bokoch a tmavočervené štulpne. Na ich prednej strane sa nachádza nápis Bayern, zadnú vypĺňa logo dodávateľa Adidas.

Ako prvé boli ešte v priebehu tohtoročného mája predstavené náhradné čierne dresy, kombinované so zlatou farbou. Originálna farebná kombinácia vzdáva hold mestu Mníchov. Na zadnej strane tričiek si môžeme pod výstrihom všimnúť mestský erb, na ktorom sa nachádza Münchner Kindl. Tento známy bavorský obrázok mnícha je s hlavným mestom najväčšej spolkovej krajiny Nemecka spätý už od 13. storočia.

„FC Bayern a mesto Mníchov patria k sebe. Mníchov je náš domov, zároveň sme aj kozmopolitný klub. Chceme Mníchov a FC Bayern prezentovať aj vonkajšiemu svetu,“ povedal o aktuálnych náhradných dresoch člen výkonnej rady klubu Jörg Wacker. Dresy zaujmú aj absenciou hviezdičiek nad klubovým znakom. Súpravy kompletizujú čierne trenírky doplnené zlatými prúžkami. Čierne štulpne majú na prednej strane opäť spomínaný obrázok mnícha.

V auguste boli potom uvedené aj tretie dresy, určené pre zápasy Ligy majstrov. Svoju premiéru zažili v Nemeckom superpohári, v ktorom si Bayern poradil so svojim veľkým rivalom Borussiou Dortmund na jej trávniku 3:1. O dva góly Bavorov sa postaral poľský kanonier Robert Lewandowski a jeden presný zásah pridal aj Thomas Müller. Oblečenie pokrýva textúra horských svahov. Ich vzhľad je inšpirovaný bavorskými Alpami, ktoré obkolesujú mesto Mníchov a posilňujú väzby klubu s jeho domovským regiónom.

Dresy sú oživené červenou farbou, v ktorej sú vyhotovené tri prúžky na pleciach, klubový znak i emblém partnera T-Mobile. Logo spoločnosti Adidas je dvojfarebné, keď vrchnú červenú časť dopĺňa tmavomodrý nápis. Podobne sú na zadnej strane tričiek odlíšené aj červené čísla a tmavomodré menovky. Tretie súpravy dopĺňajú v pohárových stretnutiach biele trenírky s červenými prúžkami. Na bielych štulpniach je opäť vyobrazená textúra alpských svahov.

Originálneho nápadu sme sa v súvislosti s Bayernom dočkali v septembri. Na domáce stretnutie proti Bochumu nastúpil úradujúci nemecký majster v netradičných tmavozelených dresoch. O nich už bola na tomto webe zmienka aj v pravidelnom týždenníku. Oblečenie je oslavou bavorského spôsobu života a reprezentuje vzťah klubu s jeho domovom a tradíciami.

Netradičná farba dresov čerpá inšpiráciu z bavorských nohavíc Lederhosen. Pestrú prírodu v okolí mesta zase dokresľuje obrázok Plesnivca alpínskeho (Alpen-Edelweiss) nachádzajúci sa na zadnej strane dresov pod výstrihom. Tento kvet je okrem iného aj jedným zo symbolov Oktoberfestu. Vo vydarenom zápase, v ktorom Bayern rozstrieľal Bochum vysoko 7:0, boli tmavozelené dresy doplnené čiernymi trenírkami a zelenými štulpňami so zlatými pásikmi.

Brankári bavorského klubu chytajú v modeli Adidas Condivo 21. Jednotka klubu Manuel Neuer si najčastejšie oblieka jeho oranžovú verziu. Napriek tomu, že na oficiálnom klubovom e-shope je v predaji aj čierna, v doterajšom priebehu si okrem spomínanej oranžovej zachytal najmä v zelenej (aktualizácia 10.12.2021 – v stredajšom stretnutí Ligy majstrov proti Barcelone chytal Neuer v čiernom brankárskom drese, Bayern zvíťazil 3:0 gólmi Müllera, Saného a Musialu).

Rekordný tridsiaty titul znamenal pre Bayern automaticky aj účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov. V nej sú súpermi bavorského veľkoklubu FC Barcelona, Benfica Lisabon a Dynamo Kyjev. V predchádzajúcom ročníku to mníchovský klub dotiahol do štvrťfinále, kde vypadol s Parížom Saint-Germain. Za zmienku stojí aj triumf na MS klubov, ktorý klub dosiahol po februárovom finálovom víťazstve nad mexickým Tigres.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok