Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 11. kolo

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Naša najvyššia súťaž má za sebou polovicu základnej časti. Znamená to, že všetky kluby odohrali už po jedenásť stretnutí a zároveň sme tak videli konfrontáciu každého mužstva s každým. Posledné kolo malo priniesť veľký šláger medzi druhou Trnavou a vedúcim Slovanom. Žiaľ, kvôli výtržnostiam futbalových chuligánov a zlyhaniu usporiadateľov sa z tradičného slovenského derby odohralo len 14 minút… V priebehu týždňa sme už spoznali aj výsledok tohto nedohraného stretnutia. Zápas bol skontumovaný v prospech Slovana pomerom 3:0. Keďže obidva celky nastúpili na zápas, v štatistickom prehľade bude normálne započítaný, avšak s príslušnou poznámkou. Jedenáste kolo bolo na novinky chudobné. Nedočkali sme sa žiadneho nového dresu. Pribudla však jedna variácia, keďže futbalisti Trenčína sa museli prispôsobiť domácemu Liptovskému Mikulášu a k svojim bielym tričkám a trenírkam si po prvýkrát v ročníku obliekli iné ako biele štulpne. Počet variácii sa nám tak zvýšil na štyri. Môžeme skonštatovať, že v prvej polovici základnej časti Fortuna ligy sme videli v akcii 25 hráčskych a 39 brankárskych dresov.

Zo zápasu mesiaca to bola v Trnave bohužiaľ hanba roka (📸 Lukáš Grinaj / spartaktrnava.com).

Liptovský Mikuláš – Trenčín

Spomínanú jedinú dresovú novinku sme mali možnosť vidieť už v piatkovej predohrávke. V Poprade sa hral pred 215 divákmi duel s dramatickým záverom. Domácich poslal do vedenia v 68. minúte Richard Bartoš, no hostia dokázali minútu pred koncom vyrovnať zásluhou mladého útočníka Adama Gažiho. Trenčín však napokon odchádzal naprázdno, keď o troch bodoch pre Liptákov rozhodol vo štvrtej minúte nadstaveného času obranca Peter Voško. Tatran tak aj svoje tretie víťazstvo v sezóne zaznamenal v červených dresoch, ku ktorým si opäť obliekol červené trenírky a biele štulpne. Kvôli takto zladenému výstroju sa hostia z Trenčína museli prispôsobiť farbou svojich štulpní a tak ich prvá variácia v ročníku zaznamenala nevydarenú premiéru. Brankári Liptovského Mikuláša si pripísali víťazný štart už vo všetkých troch brankárskych dresoch. K belasému a žltému sa v poslednom zápase pridal aj čierny.


Žilina – Dunajská Streda

Napriek nie práve najpriaznivejšiemu postaveniu obidvoch tímov sa zaujímavý zápas očakával v Žiline. Duel dvoch tohtosezónnych pohárových zástupcov vyznel lepšie pre hostí z Dunajskej Stredy. Skóre dokázal otvoriť už v úvodnej minúte kamerunský útočník Didier Lamkel Zé a výsledok zápasu uzavrel v 73. minúte obranca Dominik Kružliak. Žilina odohrala spolu s Michalovcami desať zápasov v rovnakých dresoch. Obidve mužstvá pritom spája práve žltá farba ich tričiek, či štulpní. Proti hosťom zo Žitného ostrova zaznamenal prvú prehru v aktuálnom ročníku biely dres brankára Samuela Petráša, ktorý sa v lige dostal do akcie prvýkrát od úvodného kola (vtedy z toho bolo víťazstvo 3:0 nad Sereďou). Naopak, zverenci maďarského trénera Antala Németha vylepšili štatistiky tmavomodrým súpravám, ktoré tak po sobote majú na konte už dve víťazstvá z troch zápasov. V červenom brankárskom drese Macron Gemini sa darí aj gólmanovi Martinovi Jedličkovi. Po predchádzajúcom víťazstve 4:2 nad Zlatými Moravcami si v ňom v Žiline dokázal okrem druhého triumfu v rade tentokrát udržať aj čisté konto.


Zlaté Moravce – Sereď

O jednu z troch remíz sa v 11. kole postarali futbalisti Zlatých Moraviec a Serede. Hostí poslal do vedenia v 27. minúte záložník Yann Michael Yao, no pred odchodom do kabín ešte stihol vyrovnať Peter Čögley. V rovnakom trende pokračovali mužstvá aj po zmene strán. Misky váh naklonil na stranu Serede v 74. minúte z penalty Nikola Gatarić. Ale o konečnom delení bodov rozhodol v 84. minúte grécky záložník Alexandros Kyziridis. Domáci zaznamenali v tmavomodrom oblečení už tretiu remízu a podobnou štatistikou sa môže pochváliť aj žlté oblečenie brankára Matúša Kiru. Hostia odohrali druhé stretnutie s logom Orion Tip na svojich dresoch a opäť im to prinieslo body. Mimochodom, Sereď nastúpila na štvrtý zápas sezóny v bielom oblečení, ktoré tak v počte štartov vyrovnalo červené. Zvyšné tri stretnutia odohrali hráči ŠKF v pruhovanom prevedení. Po víťazstve nad Senicou sa v oranžovom drese po kolegovi Dejanovi Ilievovi predstavil aj nigérijský brankár Mathew Yakubu. Oranžové oblečenie tak v štatistikách seredských gólmanov predbehlo modré. Najpoužívanejším zostáva naďalej zelený dres. Ten bol v akcii až v ôsmich z jedenástich stretnutí.


Senica – Michalovce

Na Záhorí sme videli okrem dvoch gólov aj dve červené karty. O korenie futbalu sa postarali v 27. minúte obranca hostí Matúš Marcin, ku ktorému sa v 74. minúte pridal aj domáci kanonier Elvis Mashike Sukisa. Stretnutie v závere predčasne opustili Juraj Piroška a Takuto Oshima. Senica odohrala vo svojich nových dresoch pripravených v aplikácii miTeam už svoj piaty zápas. Katalógový model Adidas Regista 18 používaný do šiesteho kola však má na svojom konte stále o jeden štart viac. Záhoráci sú tak jediným tímom v lige, ktorý odohral všetkých jedenásť úvodných zápasoch v modrých farbách. Pre Michalovce to bolo desiate vystúpenie v tradičných žltých dresoch v tejto štatistike kraľujú spolu s vyššie spomínanou Žilinou. V akcii bol opäť aj čierny dres brankára Benjamina Száraza, ktorý síce prišiel o stopercentnú bilanciu, no naďalej si aj po troch stretnutiach drží neporaziteľnosť. Na domácej strane si Henrich Ravas zachytal opäť v zelenom modeli, ktorý v bilancii dobehol žltý dres. Obe spomínané farby mali senickí brankári na sebe v štyroch stretnutiach.


Pohronie – Ružomberok

Sobotný program sa uzavrel v Žiari nad Hronom, kde domáce Pohronie privítalo Ružomberok. Hosťom sa v 34. minúte gólovo pripomenul Miloš Lačný, ktorý na Liptove pôsobil ešte v ročníku 2017/18. Nerozhodný výsledok prvého polčasu zabezpečil už ale o päť minút neskôr macedónsky reprezentant Tihomir Kostadinov. V druhom polčase poslal hostí do vedenia v 55. minúte Adam Brenkus, no na konečných 2:2 uzavrel v 61. minúte domáci Cedric Badolo. Pohronie si vo svojom žlto-modrom oblečení pripísalo už tretiu remízu v deviatich štartoch. Na víťazný zápis stále čaká zelený dres brankára Libora Hrdličku, ktorý má po sobote štatistiku 2 remízy a 4 prehry. Ružomberok nastúpil vo svojich tradičných oranžovo-čiernych dresoch na šieste stretnutie v ligovej sezóne. Hlavné dresy Liptákov tak konečne predbehli o jeden zápas náhradné biele, používane najmä v úvode ročníka. Bez prehry je naďalej tmavomodré oblečenie brankára Ivana Krajčírika, ktorý v ňom po troch víťazstvách zaznamenal prvú remízu.


Trnava – Slovan

Tradičnému derby patril už úvod tohto článku. Na nedohrané stretnutie vybehli domáci v bielych súpravách, ktoré tak v lige zaznamenali už svoj siedmy štart. Vďaka kontumácii si do štatistík pripíšu aj druhú prehru. Predtým v týchto farbách Bíli Andeli prehrali ešte v 2. kole na trávniku Senice (1:2). Rovnakú štatistiku má v kolónke prehier aj koralový dres Adidas Adi Pro 20 brankára Dominika Takáča. Mimochodom, len brankári Trnavy a Trenčína využili v prvej polovici základnej časti Fortuna ligy iba dvojicu brankárskych dresov. Golmáni zvyšných desiatich tímov si už zachytali minimálne v troch súpravách. Hostia z Bratislavy vytiahli druhýkrát v lige svoje tmavomodré oblečenie. To si tak vďaka kontumácii drží stopercentnú bilanciu, keď v ňom majster predtým dokázal uspieť aj v úvodnom kole proti nováčikovi z Liptovského Mikuláša. Prvýkrát od septembra bol v akcii svetlozelený brankársky dres Adidas Adi Pro 19. Ten si strážca svätyne Slovana predtým obliekol naposledy v dohrávanom stretnutí 3. kola v Ružomberku.


Rozhodcovia, značky a farby

Rozhodcovia sa predstavili vo všetkých štyroch farbách. Dve stretnutia odpískali v čiernom a belasom, po jednom aj v ružovom a žltom. Všetky farby boli pritom naposledy v akcii len v úvodnom kole. Belasé dresy by sa arbitrom viac hodili v stretnutí Liptovský Mikuláš – Trenčín, kde v čiernom ladili s domácim brankárom. V ostatných zápasoch to bolo v poriadku, čo treba rozhodne oceniť. V sezóne sme v 66. zápasoch videli v akcii najviac čierne dresy (37x), nasledujú ružové (15x), belasé (8x) a žlté (6x).

Trenčania si v Liptovskom Mikuláši zahrali prvýkrát v dvojfarebnom prevedení (📸 SME.sk).

V súboji značiek sme boli svedkami až dvoch “derby” zápasov klubov oblečených v dresoch Adidas. Na vzájomné stretnutia nastúpili Senica a Michalovce a rovnako aj Trnava a Slovan. V prvom prípade to bola deľba bodov, v druhom kontumačné víťazstvo hostí. Bod si v dresoch s tromi prúžkami pripísali aj futbalisti Ružomberka. Víťazstvo zaznamenala talianska Sportika, ktorá oblieka Liptovský Mikuláš. Bez prehry zostala vďaka remízam ViOnu a Pohroniu aj Erreà. Americký dodávateľ Nike zaznamenal len jeden bod, vďaka remíze Seredi. Taliansky Macron si pripísal bilanciu 1-0-1 po víťaznom ťažení Dunajskej Stredy a piatkovej prehre Trenčína.

Okrem šlágra Trnava – Slovan si derby v dresoch od rovnakého dodávateľa zahrali aj Senica a Michalovce (📸 facebook.com/fksenicaofficial).

Farebne sa darilo modrým celkom, ktoré odišli zo súbojov 11. kola bez prehry. Víťazstvo si v tmavomodrej pripísali Dunajská Streda a Slovan, remízu zaznamenali Zlaté Moravce. V kráľovskom odtieni tejto farby sa z bodu tešili aj futbalisti Senice. Jediný zápas červeného tímu premenil na víťazstvo Liptovský Mikuláš, oranžový Ružomberok zaznamenal bod. Žlté tímy si pripísali dva body vďaka remízam Michaloviec a Pohroniu, v tejto farbe prehrala len Žilina. Nedarilo sa bielym celkom, ktorých česť zachraňovala vďaka bodu len Sereď. Trnava aj Trenčín si pripísali prehry.


Súhrn po 11. kole

Polovica základnej časti Fortuna ligy odhalila niekoľko zaujímavostí. O niektorých bola reč už v samotnom článku, na záver krátke zhrnutie. Jediným tímom, ktorý sa zatiaľ v sezóne predstavil v trojici hráčskych dresov je Sereď. Všetky ostatné tímy si vystačili s dvomi súpravami, Senica zatiaľ paradoxne s párom modrých. Videli sme štyri variácie hráčskych dresov. Dunajská Streda si v 4. kole v Senici obliekla žlté štulpne a Trenčín v tom poslednom proti Liptovskému Mikulášu červené. Práve nováčik nastúpil kompletne v červenom na zápas proti Seredi (7. kolo) a celý v bielom v Ružomberku (10. kolo). Žiadne mužstvo vo variácii svojho oblečenia nevyhralo! Jediný bod vydoloval v Senici spomínaný DAC. S dvomi brankárskymi dresmi si vystačili gólmani Trnavy a Trenčína. Rekordérom je Ivan Krajčírik z Ružomberka, ktorý jedenásť stretnutí odchytal až v piatich súpravách. Prehral pritom len v jednej jedinej, bielej. Štyri brankárske súpravy využili aj gólmani Žiliny, Pohronia a Senice. Jedinú variáciu v tejto kategórii majú na svojom konte Michalovce, ktorých brankári si k bielemu dresu vyskúšali biele i čierne trenírky a štulpne.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok