Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 10. kolo

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Blíži sa nám záver reprezentačnej prestávky a tak je ten správny čas na rekapituláciu 10. kola našej najvyššej súťaže. To bolo na programe hneď v prvé októbrové dni a dočkali sme sa v ňom niekoľkých dresových noviniek. Premiérovo sa s logom Orion Tip na svojej hrudi predstavili futbalisti Serede, ktorých brankár Dejan Iliev si po prvýkrát v ročníku zachytal v oranžovom oblečení. Prvé ligové stretnutie v zelených súpravách absolvovali hráči MŠK Žilina, ktorí taktiež rozšírili štatistiky aj v brankárskej kategórii. Nováčik z Lipovského Mikuláša sa postaral o tretiu variáciu hráčskeho výstroja a v nových farbách sa nám predstavili aj brankári Senice a Dunajskej Stredy. Celkovo sme tak v ročníku videli už 25 hráčskych dresov, vrátane troch variácií a 39 brankárskych, kde naďalej registrujeme jednu.

Premiéra futbalistov ŠKF Sereď v dresoch s logom stávkovej spoločnosti Orion Tip (📸 facebook.com/seredskyskf).

Dunajská Streda – Zlaté Moravce

Prvý októbrový deň bola na programe predohrávka na Žitnom ostrove, kde domáci DAC zdolal dvojgólovým rozdielom trápiace sa Zlaté Moravce. Domáci mali skvelý úvod, keď sa v 5. minúte presadil maďarský útočník János Hahn a o štyri minúty neskôr zvýšil vedenie aj jeho kolega z Konga Yhoan Andzouana. Hostia po zmene strán na chvíľu zdramatizovali priebeh presným zásahom Tomáš Ďubeka, no trefa čiernohorského forvarda Nikolu Krstovića a druhý gól Hahna definitívne zabezpečili tri body žlto-modrým. Skóre na konečných 4:2 ešte v nadstavenom čase kozmeticky upravil Peter Čögley. Domáci brankár Martin Jedlička si premiérovo v ročníku zachytal v červenom drese Macron Gemini, ktorý má k dispozícii aj v zelenej farbe. Hostia nevyhrali ani vo štvrtom zápase, v ktorom nastúpili v bielych dresoch a bez víťazstva naďalej ostáva aj čierne oblečenie Erreà Diamantis brankára Patrika Lukáča.


Sereď – Senica

Veľa dresových noviniek sme videli v sobotu v Trnave. Ako už bolo spomenuté v úvode, domáca Sereď zaznamenala víťaznú premiéru v oblečení s logom svojho nového generálneho partnera Orion Tip. Bielo-červení šli do vedenia v 8. minúte zásluhou Roka Jureškina, no v druhom dejstve vyrovnal strelecky disponovaný Elvis Mashike Sukisa. O cenných troch bodoch pre zverencov Juraja Jarábka rozhodol v štvrtej minúte nadstaveného času český útočník Roman Haša. Brankár Serede Dejan Iliev si premiérovo v ročníku zachytal v oranžovom drese Nike Gardien III. Jeho náprotivok Henrich Ravas vytiahol po prvýkrát zlatú verziu svojho oblečenia pripraveného v aplikácii miTeam. To má tak za sebou nevydarenú premiéru.


Ružomberok – Liptovský Mikuláš

V sobotu bolo na programe aj liptovské derby, v ktorom jednoznačne triumfoval Ružomberok. Domáci strelili svojmu regionálnemu súperovi štyri góly, ktorých autormi boli postupne Matej Kochan (v 21. minúte z penalty), Ján Maslo (v 58. minúte) a dva zásahy pridal aj Martin Regáli (62. a 64. minúta). Nováčik znížil na konečných 4:1 päť minút pred koncom zásluhou Ľuboslava Lauru. Víťazný celok nastúpil piatykrát vo svojich oranžových dresoch a vyrovnal tak bilanciu s bielymi. Stopercentný je zatiaľ tmavomodrý dres gólmana Ivana Krajčírika, ktorý aj tretí štart v ňom premenil na ďalšie víťazstvo. Hostia sa predstavili prvýkrát v sezóne kompletne v bielom. Tatran sa tak postaral už o druhú z celkových troch variácii oblečenia tohtosezónnej Fortuna ligy. Doteraz totiž odohral tri stretnutia v bielo-čierno-bielej kombinácii. Náhradné biele dresy nosia Liptovskému Mikulášu smolu – prehral v nich všetky doterajšie štyri zápasy.


Michalovce – Žilina

Na Zemplíne sa očakávala ligová premiéra zelených súprav Šošonov. Tí sa v nich stihli predstaviť už v závere septembra v pohárovom zápase v Bánovej (po bezgólovom výsledku postúpili po penaltách), no vo Fortuna lige až do 10. kola odohrali všetky stretnutia vo svojich hlavných žlto-zelených farbách. O jediný gól stretnutia sa v 61. minúte zápasu postaral domáci Igor Žofčák. Víťazstvo zaznamenal opäť kompletne v čiernom chytajúci Benjamín Száraz, ktorý tak má v tejto kombinácii nateraz stopercentnú bilanciu. Hostia ukázali okrem zelených súprav premiérovo aj tmavomodré dresy brankárov. Samuel Petráš si zachytal v modrom drese Nike Strike II, ktorý je tak v aktuálnej sezóne už štvrtým modelom žilinských gólmanov.


Slovan – Pohronie

Nedeľný program odštartoval o 15:00 zápasom na Tehelnom poli. Domácich poslal do vedenia v 24. minúte Samuel Mráz, no už o desať minút neskôr bolo skóre vyrovnané vďaka vlastnému gólu Richarda Križana. Zverenci Vladimíra Weissa však do prestávky získali dvojgólový náskok. V 40. minúte sa presadil Vernon de Marco a o dve minúty neskôr zvýšil na 3:1 Ezechiel Henty. V druhom polčase pridal v 54. minúte štvrtý gól bratislavského tímu Jaromír Zmrhal. A bilanciu vlastných gólov vyrovnal v 67. minúte český obranca Pavel Čmovš, ktorý tak uzavrel na konečných 5:1 pre úradujúceho majstra. Obidve mužstvá sa predstavili v starých-známych súpravách. Slovan zaznamenal šieste víťazstvo v belasých dresoch. Štyri triumfy v štyroch štartoch má čierny dres brankára Michala Šullu, ktorý sa tak stal najpoužívanejším. Naopak, pre Pohronie to bola v žlto-modrej kombinácii už piata prehra. Štatistiky sa nevylepšili ani zelenému modelu Erreà Brian, v ktorom gólmani zo Žiaru nad Hronom dokázali v priebehu sezóny ukoristiť zatiaľ len jediný bod v piatich dueloch.


Trenčín – Trnava

Šláger kola sa hral pred televíznymi kamerami stanice Dajto v Trenčíne. Pod hradom Matúša Čáka sa predstavila Trnava, ktorá sa tešila z najtesnejšieho víťazstva vďaka úspešnej penalte Filipa Twardzika z 53. minúty. Domáci nastúpili v bielych dresoch, v ktorých zaznamenali prvú prehru v sezóne (druhú celkovo, keď predtým prehrali v červenom v 2. kole na Slovane). Naopak, Trnava si vo svojom čiernom oblečení udržala neporaziteľnosť a vo štvrtom stretnutí si pripísala už tretie víťazstvo. Čierna bola pre Spartak predtým víťazná v zápasoch proti Liptovskému Mikulášu (4:0 v 3. kole) a Zlatým Moravciam (2:0 v 4. kole). V súboji tímov, ktoré robia reklamu stávkovej spoločnosti Tipsport sa brankári predstavili v známych výstrojoch. Domáci Michal Kukučka mal svetložltý dres Macron Ares, v ktorom Trenčín prehral aj v spomínanom stretnutí na Tehelnom poli. Dominik Takáč vychytal v koralovom drese Adidas AdiPro 20 už piate víťazstvo.


Rozhodcovia, značky a farby

Z pohľadu rozhodcov nám do štatistík pribudli štyri stretnutia v čiernych dresoch a po jednom v žltých a ružových. Farebne to však bola pre arbitrov zlá voľba až v piatich stretnutiach. Jedine v zápase Ružomberok – Liptovský Mikuláš neladili strážcovia pravidiel so žiadnym zo zvyšných aktérov stretnutia. V Dunajskej Strede mali čierne dresy, rovnako ako brankár Zlatých Moraviec, pričom sa núkala belasá možnosť. V stretnutí Sereď – Senica mohli pískať pokojne v čiernom, hoci žltá až tak nesplývala so zlatým dresom hosťujúceho brankára. V Michalovciach a na Slovane sa žiadala ružová, namiesto čiernej, v ktorej chytali obaja domáci brankári. V spomínanom nedeľnom šlágri to mohla byť pre zmenu opäť belasá a nie ružová, ktorá bola podobná koralovému dresu trnavského gólmana.

Radosť hráčov Slovana Bratislava po jednom z piatich gólov do siete FK Pohronie (📸 skslovan.com).

V súboji značiek to bolo opäť úspešné kolo pre nemecký Adidas. V jeho dresoch sa z víťazstva tešili Ružomberok, Michalovce, Slovan i Trnava. Naprázdno vyšla jedine Senica. Americká značka Nike zaznamenala päťdesiatpercentnú úspešnosť, keď v jej oblečení triumfovala Sereď, ale bez bodov ostala Žilina. Podobnou bilanciou sa môže pochváliť aj taliansky Macron, vďaka plnému bodovému zásahu Dunajskej Stredy a nule na konte Trenčína. Ostatné talianske značky vyšli bodovo naprázdno. Postavenie v tabuľke si nevylepšili v dresoch Erreà Zlaté Moravce ani Pohronie a na prázdno vyšla opäť aj Sportika, ktorá oblieka nováčika z Liptovského Mikuláša.

Futbalisti Žiliny sa v Michalovciach predstavili prvýkrát v ligovom ročníku v zelenom (📸 Daniel Stehlík / cvaksk.sk).

Víťaznými farbami boli v tomto kole oranžová a čierna. V prvej menovanej hrávajú futbalisti Ružomberka, ktorí zdolali svojho súpera z Liptovského Mikuláša. Najtmavšia farba zase bola triumfálna pre Trnavu, ktorá v nej zdolala Trenčín. V žltej sa darilo Dunajskej Strede i Michalovciam, prehralo v nej však Pohronie. Polovičnú úspešnosť mali odtiene modrej vďaka trom bodom belasého Slovana a prehre modrej Senice. V bielom uspela jedine Sereď, zvyšné dva pokusy priniesli nula bodov Liptovskému Mikulášu i Trenčínu. Medzi farbou porazených je v tomto kole aj zelená, v ktorej premiérovo v ligovom ročníku nastúpila Žilina. Pre zaujímavosť dodajme, že žiadny z tímov sa toto kolo nepredstavil v červenom.


Súhrn po 10. kole

Druhá variácia hráčov Liptovského Mikuláša opäť zmenila formát štatistického prehľadu. V ňom tak už aj pre hráčske dresy figurujú pre každý z tímov štyri stĺpce. Tretí brankársky dres pribudol Dunajskej Strede a Seredi, druhý hráčsky konečne Žiline a kvarteto výstrojov pre gólmanov už evidujeme aj pri Senici a Šošonoch. Na záver nemôže chýbať tradičná poznámka, že kompletné informácie o dresoch tímov z Fortuna ligy pre aktuálny ročník 2021/22 nájdete na samostatnej stránke.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok