Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 9. kolo

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Fortuna liga má za sebou tento ročník už svoje deviate pokračovanie. Napriek pomerne pokročilému dátumu sa stále kde tu vyskytnú nové dresy. Tentokrát sme sa dočkali premiéry čierneho oblečenia brankára Michaloviec Benjamína Száraza, ktoré má za sebou víťaznú premiéru. Klub zo Zemplína sa tak zaradil k tímom, ktorých brankári využili počas tejto sezóny už štyri rôzne súpravy. V prípade žlto-modrých sa presnejšie jedná o tri rôzne dresy a jednu variáciu (odlišné trenírky a/alebo štulpne k rovnakému dresu). Zvyšných jedenásť tímov sa predstavilo v známych dizajnoch. Menili sa len štatistiky úspešnosti jednotlivých výstrojov. V sumáre platí, že sme zatiaľ videli 24 hráčskych a 35 brankárskych dresov. V prvej kategórii evidujeme naďalej dve variácie, medzi brankármi spomínanú jednu.

Jediný nový dres v 9. kole prinieslo stretnutie Serede s Michalovcami.

Pohronie – Trenčín

V piatok sa v predohrávke začínalo tentokrát v Žiari nad Hronom. Domáce Pohronie malo stretnutie rozohrané na tri body, keď sa po bezgólovom prvom polčase po zmene strán presadili Timotej Záhumenský a z penalty aj Peter Mazan. Trenčania však stačili znížiť a v nadstavenom čase napokon rozhodli taktiež z pokutového kopu o deľbe bodov. O obidva presné zásahy hostí sa postaral Erik Jendrišek. Pre zelené oblečenie Erreà Brian brankára Libora Hrdličku to bol vôbec prvý bod v sezóne. Model v tejto farbe sa zároveň po 9. kole stal najpoužívanejším medzi gólmanmi Pohronia, keď bol v akcii už štvrtýkrát. Trenčania takmer prišli o neporaziteľnosť svojej kombinácie bielych hráčskych a šedých brankárskych dresov. Obidve súpravy majú zhodne na svojom konte dve víťazstvá a štyri remízy, napriek tomu, že neboli nosené zakaždým v rovnakých zápasoch.


Žilina – Ružomberok

V sobotu sa pokračovalo v Žiline, kde si po všetky body prišiel Ružomberok. Hostia rozhodli o svojom víťazstve už v prvom polčase, po dvoch góloch záložníka Mateja Kochana. Druhý úspech Liptákov zaznamenal spomínaný strelec z pokutového kopu. Šošoni si aj po deviatykrát v sezóne zahrali vo svojej tradičnej žlto-zelenej kombinácii. Piateho zápasu v ročníku sa dočkalo červené oblečenie brankára Samuela Petráša. Ružomberok odohral úvodné zápasy v bielom, no po oneskorenom dodaní je už verní svojim tradičným oranžovo-čiernym dresom. V nich zaznamenal druhé víťazstvo v rade. Stopercentnú bilanciu má tmavomodrý model Adidas Condivo 20 brankára Ivana Krajčírika, ktorý si v ňom udržal druhé čisté konto v rade.


Zlaté Moravce – Liptovský Mikuláš

Podobne ako hráči Pohronia a Ružomberka, do dvojgólového vedenia sa vo svojom zápase dostali aj futbalisti Zlatých Moraviec. Tí sa tešili z náskoku po góloch Karola Mondeka zo záveru prvého a Mareka Šveca z úvodu druhého polčasu. Na plný bodový zásah to však zverencom Ľuboša Benkovského napokon nestačilo. Remízu 2:2 a cenný bod pre nováčika zabezpečili v druhom dejstve Tomáš Staš a Peter Voško. ViOn si šiestykrát v sezóne zahral vo svojich tmavomodrých dresoch. Žltý model Erreà Diamantis brankára Patrika Lukáča bol v akcii po štvrtýkrát v sezóne, no stále čaká na plný bodový zápis. Liptovský Mikuláš má za sebou historicky prvú remízu v našej najvyššej súťaži. Všetkých doterajších sedem bodov získal vo svojich červených dresoch skombinovaných s červenými trenírkami a bielymi štulpňami.


Sereď – Michalovce

Jediného presného zásahu sa dočkali diváci v Trnave, kde Sereď privítala Michalovce. O tri body pre východniarov rozhodol desať minút pred koncom stretnutia grécky útočník Dimitrios Popovits. Ako už bolo spomenuté v úvode, sezónneho debutu sa dočkal čierny dres Adidas Entrada 18 hosťujúceho brankára Benjamína Száraza. Z čiernej brankárskej súpravy sme videli v akcii doteraz len trenírky a štulpne, ktoré si zvyknú brankári Michaloviec obliekať ku svojim bielym dresom. Domáca Sereď má za sebou druhé vystúpenie vo svojom bielom oblečení. Na rozdiel od víťaznej premiéry proti Liptovskému Mikulášu zo 7. kola si v ňom tentokrát pripísala prvú prehru. Brankár ŠKF Dejan Iliev sa už neuveriteľný ôsmykrát v rade predstavil v zelenom brankárskom modeli Nike Gardien III.


Senica – Slovan

Na Záhorí to bola jednoznačná záležitosť úradujúceho majstra, ktorý zápas vybavil už za 35 minút. Expertom na rýchle góly je v našej lige Dejan Dražić. V 2. kole sa proti Seredi presadil už v prvej minúte, tentokrát sa mu podaril podobný kúsok v druhej. O zvyšné dva zásahy sa postaral jeho kolega z útoku Samuel Mráz. Trojgólové víťazstvo belasých znamenalo aj koniec niekoľkých sérií. Senica prišla o neporaziteľnosť svojich nových modrých hráčskych a zelených brankárskych dresov. Zverenci Vladimíra Weissa zase bodovali naplno po trojzápasovej pauze. Bratislavský tím si zatiaľ rovnomerne rozdelil využitie svojho brankárskeho oblečenia. Červené, zelené i čierne dresy mali gólmani Slovana zhodne v troch stretnutiach. Stopercentnú bilanciu si udržal už len najtmavší variant.


Dunajská Streda – Trnava

Šláger kola bol na programe v nedeľu v MOL Aréne. Do Dunajskej Stredy zavítala Trnava a domácich veru výsledkovo nepotešila. Spartak v stretnutí zvíťazil suverénne 3:0, keď sa o jeho góly postarali brazílsky záložník Saymon Cabral a macedónsky reprezentačný útočník Milan Ristovski. Ten sa presadil v obidvoch polčasoch a v aktuálnej edícii Fortuna ligy tak už nastrieľal spolu päť gólov. Brankár domácich Martin Jedlička sa druhýkrát v ročníku predstavil v šedom oblečení Macron Tureis a opäť si v ňom pripísal prehru, podobne ako v 3. kole proti Seredi. Trnava zostáva aj naďalej verná svojej prezývke Bíli Andelé Bíli andeli (*vďaka Black13 za opravu 😉). V bielych súpravách si Spartak zahral už šiestykrát v sezóne. Rovnaké číslo evidujeme aj pri koralovom oblečení Adidas AdiPro 20 brankára Dominika Takáča.


Rozhodcovia, značky, farby

Strážcovia pravidiel využili v deviatom kole tri farby. Najčastejšie si zapískali v čiernych dresoch, dvakrát boli v akcii ružové a v zápase Zlatých Moraviec s Liptovským Mikulášom sa k slovu dostali aj belasé. Farebne to nebolo v poriadku hneď v troch zápasoch. Hoci treba uznať, že práve v stretnutí ViOnu s Tatranom vznikla trošku komplikovaná situácia. Domáci brankár žltý, domáci hráči tmavomodrí, hosťujúci brankár belasý a hosťujúci hráči červení. Rozhodcovia by tak splývali s ostatnými účastníkmi zápasu v každej zo svojich štyroch farbách… Riešením by boli biele dresy domácich, ktoré si Zlaté Moravce obliekli doma aj v 3. kole proti Senici. Vzhľadom na doterajší priebeh súťaže sa však zdá, že ich primárnou farbou bude tento ročník tmavomodrá. Čierneho rozhodcu sme ale určite nemuseli vidieť v zápase Sereď – Michalovce, kde sa núkala belasá i ružová verzia. Obidve by zabránili úplne rovnakému vzhľadu s kompletne čiernym brankárom hostí. Čierna alebo belasá by lepšie sedela arbitrom aj v nedeľňajšom šlágri medzi Dunajskou Stredou a Trnavou, kde ružovými dresmi zbytočne ladili s brankárom Spartaka oblečeným v koralovom.

Šláger kola patril hosťujúcej Trnave. Spartak vyhral v Dunajskej Strede jednoznačne 3:0.
(📸 Lukáš Grinaj / fcspartaktrnava.com)

Víťaznou značkou kola bol jednoznačne Adidas, ktorý si pripísal až štyri výhry. Jediná prehra prišla v značkovom derby, keď v oblečení s tromi prúžkami nastúpili obidva tímy v stretnutí Senica – Slovan. Talianske spoločnosti Macron (Trenčín), Erreà (Zlaté Moravce) a Sportika (Liptovský Mikuláš) si pripísali po jednej remíze. Prvé dve spomínané ale zaknihovali aj dve prehry (Dunajská Streda a Pohronie). Nedarilo sa Nike, v ktorej oblečení prehrali Sereď i Žilina. Z farebného hľadiska to bolo poriadne vyrovnané. V podstate ako víťazná sa dá označiť len oranžová, vďaka plnému bodovému zisku Ružomberka. Biela zaznamenala všetky tri možné výsledky (víťazstvo Trnavy, remízu Trenčína a prehru Serede), podobne na tom boli aj odtiene modrej (víťazstvo belasého Slovana, remíza tmavomodrých Zlatých Moraviec a prehra modrej Senice) a o kúsok horšou bilanciou sa môže pochváliť aj žltá (víťazstvo Michaloviec, remíza Pohronia a prehry Žiliny i Dunajskej Stredy). Červená si vďaka Liptovskému Mikulášu pripísala jeden bod.


Súhrn po 9. kole

Do štatistického prehľadu nám pribudol čierny dres brankárov Michaloviec. Tí si tak zachytali už v štyroch kombináciách a v tejto štatistike dobehli gólmanov Pohronia. Ich bilancia je ešte o niečo unikátnejšia, vďaka štyrom odlišným dresom, naďalej však s piatimi dominuje Ružomberok. Informácie o všetkých dresoch tímov Fortuna ligy nájdete naďalej na špeciálnej samostatnej stránke.

2 komentáre k príspevku “Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 9. kolo

  1. Iba jedna poznámka, hráči Trnavy nie sú “Bíli Andelé” (to je asi po záhorácky), ale Bíli Andeli (všetko čítaj tvrdo).

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok