Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 8. kolo + dohrávka 3. kola

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Najvyššia slovenská súťaž má za sebou osem kôl. Predchádzajúce dni nám skompletizovali aj neúplne 3. kolo, keď sa v dohrávke pod Čebraťom stretli Ružomberok a Slovan. Práve Liptáci sa postarali v každom zo svojich dvoch stretnutí o novinky v oblečení, keď im spolu pribudli dva nové dresy pre brankára Ivana Krajčírika. Ten tak v sobotu vyrovnal tohtosezónny rekord Pohronia, keď si na seba v zápase proti Dunajskej Strede obliekol už štvrtý dres, aby ho následne v stredajšom stretnutí proti Slovanu prekonal, vďaka tmavomodrému oblečeniu Adidas Condivo 20. K tomu sa ale dostaneme až v časti venovanej dohrávke 3. kola. Po nedeľňajšom šlágri medzi Slovanom a Žilinou platilo, že sme videli 24 hráčskych a 33 brankárskych dresov. Hráči sa nám predstavili v dvoch variáciách, brankári v jednej.

Ivan Krajčírik a Ján Maslo pred zápasom Ružomberka s Dunajskou Stredou. Domáci brankár sa v sobotu predstavil vo štvrtom brankárskom drese v sezóne, čím vyrovnal bilanciu Pohronia.
(📸 facebook.com/MFKRuzomberok)

Trnava – Sereď

Program ôsmeho kola odštartoval na Štadióne Antona Malatinského, kde sa stretli dva takpovediac domáce tímy. Spartak privítal Sereď, pre ktorú je City Arena v tejto sezóne taktiež domovským stánkom, no pre súpera nepôsobil ako štedrý hostiteľ. Tri body si pripísala Trnava, za ktorú premiérovo nastúpil aj 104-násobný slovenský reprezentant Martin Škrtel. Nielen jeho potešili dvomi presnými zásahmi legionári v domácom drese Saymon Cabral a Kelvin Boateng. Bíli Andeli zostali verní svojej prezývke a už na piate stretnutie v ročníku vybehli vo svojich bielych súpravách. V nich si pripísali tretie víťazstvo. Rovnakú štatistiku má aj koralový model Adidas AdiPro 20 gólmana Dominika Takáča. Sereď sa po jednokolovej prestávke opäť obliekla do červeného oblečenia Nike Legend, v ktorom však naďalej čaká na plný bodový zásah. Brankár ŠKF Dejan Iliev si aj vo svojom siedmom zápase ročníka zachytal vo svetlozelenom modeli Nike Gardien III.


Trenčín – Senica

V sobotu sme sa dočkali dvoch zápasov so šiestimi gólmi. Prvý z nich sa hral v Trenčíne, kde domáci AS zaskočila v úvodných minútach Senica dvomi presnými zásahmi. Na úspešné strely Elvisa Mashikeho Sukisu a Šimona Šumberu stihol ešte do polčasovej prestávky odpovedať Erik Jendrišek. Bývalý slovenský reprezentant sa neskôr presadil aj po zmene strán a o dokonalý obrat sa postaral americký útočník Eduvie Ikoba. Deľbu bodov však napokon štyri minúty pred koncom zabezpečil svojim druhým gólom v zápase Sukisa. Zlý začiatok mohol znamenať koniec neporaziteľnosti pre hráčske biele a brankárske šedé dresy Trenčína. Oblečenie AS v tejto kombinácii však naďalej zostáva bez prehry. Rovnakú štatistiku si držia aj nové modré a zelené dresy Senice, pri ktorých sme po víťaznom debute v minulom kole zaregistrovali prvú remízu.


Ružomberok – Dunajská Streda

O jedinú dresovú novinku 8. kola sa postaral spomínaný ružomberský brankár Ivan Krajčírik. Ten vybehol na zápas proti Dunajskej Strede premiérovo v bielom drese s dizajnovým označením Adidas Tiro 19. Potešilo, že na ňom mal už logo spoločnosti Tauris Group a s týmto emblémom sponzora tak ladil k svojim oranžovým spoluhráčom. K tým platila až do tejto stredy zaujímavá štatistika. Zatiaľ čo v starých bielych dresoch ani raz neprehrali, v nových oranžových sa naopak netešili z víťazstva… Hostia zo Žitného ostrova si pripísali vo svojich tradičných žlto-modrých súpravách len druhé víťazstvo v sezóne (tretie celkovo). Ich brankár Martin Jedlička sa už siedmykrát v ročníku predstavil v zelenom modeli Macron Gemini.


Michalovce – Zlaté Moravce

Na Zemplín zavítali Zlaté Moravce, ktorým sa tento ročník na súperových trávnikoch zatiaľ veľmi nedarí. Bilanciu si nevylepšili ani v Michalovciach, ktoré vybojovali tri cenné body po góloch japonského záložníka Takuta Oshimu a jeho slovenského kolegu Mateja Trusu. ViOn korigoval na konečných 2:1 vďaka presnému zásahu obrancu Matúša Čonku. Michalovce nastúpili vo svojich žlto-modrých farbách už na siedme stretnutie, v ktorom sa tešili z tretieho víťazstva. Premiérový triumf zaznamenalo červené oblečenie Adidas Entrada 18 brankára Benjamína Száraza. Hosťom naopak nenosia šťastie ich biele dresy, v ktorých naďalej čakajú na prvé víťazstvo. Rovnakú bilanciu má aj čierne brankárske oblečenie Erreà Diamantis. To sa na trávnikoch objavilo prvýkrát od 3. kola a zatiaľ čo vtedy prinieslo zásluhou Matúša Kiru aspoň bod proti Senici, tentokrát si gólman Patrik Lukáč zaknihoval do štatistík prehru.


Liptovský Mikuláš – Pohronie

Druhú šesťgólovú nádielku si diváci užili v Poprade. Tam hráva svoje domáce stretnutia nováčik z Liptovského Mikuláša, ktorý si pripísal vo Fortuna lige svoje druhé historické víťazstvo. To začali domáci budovať už v prvom polčase vďaka gólom Ľuboslava Lauru a Dragana Andrića. Dej zápasu ešte po zmene strán na chvíľu zdramatizoval kanonier hostí Miloš Lačný. Druhým gólom v zápase sa však potom presadil Laura, a keď sa k nemu neskôr pridali ešte Robin Hranáč a z penalty aj Rastislav Václavík, Liptáci sa mohli radovať z jednoznačného triumfu 5:1. Ten opäť dosiahli vo svojich červených dresoch skombinovaných s červenými trenírkami a bielymi štulpňami. Táto farebná kombinácia bola víťazná aj vo 4. kole proti Žiline. Vtedy mal ale gólman Dominik Sváček na sebe belasý dres, tentokrát vychytal víťazstvo v žltom. Hostia sa druhýkrát v ročníku predstavili v modrom a opäť to pre nich znamenalo prehru (predtým nestačili v 3. kole na Žilinu). Tretiu porážku si do štatistík pripísal aj zelený dres brankárov Erreà Brian.


Slovan – Žilina

Nedeľňajší šláger kola priniesol na Tehelnom poli pre majstrovský Slovan druhú stratu bodov v sezóne. Belasí šli síce do vedenia už v 4. minúte po kurióznom vlastnom zásahu Tomáš Nemčíka, no už o sedem minút vyrovnal Vahan Bičakčjan. Misky váh na stranu bratislavského tímu vrátil bývalý kanonier Žiliny Samuel Mráz, ale konečnú remízu 2:2 stanovil druhým presným zásahom v stretnutí opäť Bičakčjan. V otázke dresov toho veľa nového nebolo. Slovan si v šiestom vystúpení v belasom pripísal druhú remízu. Tá pribudla aj na konto červeného brankárskeho dresu Adidas AdiPro 19, ktorý sa stal s tromi štartami najpoužívanejším medzi brankármi obhajcu titulu. Hostia sa aj v ôsmom stretnutí v sezóne predstavili vo svojich tradičných žlto-zelených súpravách. Tretíkrát bol v akcii ich čierny brankársky dres Nike Park Derby II, ktorý však naďalej čaká na víťaznú premiéru v ročníku.


Rozhodcovia, značky a farby

Populárnej ružovej farbe tentokrát odzvonilo a strážcov pravidiel sme videli v akcii najmä v čiernom. Vo svojej tradičnej farbe odpískali až päť stretnutí, jedine v zápase medzi Liptovským Mikulášom a Pohroním sa obliekli do žltého. Práve v ňom tak ladili s vrchnou časťou výstroja domáceho brankára. Od hlavy a po päty boli čierni spoločne aj s gólmanom ViOnu v zápase Michaloviec so Zlatými Moravcami a strážcom svätyne Žiliny v šlágri kola na Slovane.

Druhé víťazstvo Liptovského Mikuláša v sezóne prišlo po jednoznačnom výsledku 5:1 proti Pohroniu (📸 SME.sk).

Čo sa týka značiek, máme za sebou kolo, v ktorom sme nemali súboj žiadnych dvoch tímov v oblečení Adidas. Víťazne z neho vyšla značka Sportika, vďaka jasnému triumfu Liptovského Mikuláša. Bez prehry zostal tiež Macron, v ktorého dresoch zvíťazil DAC a bod za remízu si pripísal Trenčín. V dresoch Adidas mohli byť spokojné štyri mužstvá, naprázdno vyšiel len Ružomberok. Bod za nerozhodný výsledok na Tehelnom poli pribudol pre Nike vďaka Žiline, keďže Sereď prehrala v Trnave. Na strane porazených je v 8. kole Erreà. V jej dresoch neuspeli Zlaté Moravce, ani Pohronie.

Udalosťou víkendu bol návrat Martina Škrtela na slovenské trávniky. Bývalý reprezentant si zahral najvyššiu ligu po sedemnástich rokoch (📸 cas.sk).

Farebne na tom bola úspešne žltá, ktorá obišla bez prehry. Naplno bodovali Michalovce, Dunajská Streda a remízu si pripísala Žilina. V akcii bola trojica bielych tímov, z ktorých si každý vyskúšal pocit z iného výsledku – veselá bola Trnava, čiastočne spokojný Trenčín a smutné Zlaté Moravce. Bilanciu modrých zachránili pri debakli Pohronia v Liptovskom Mikuláši aspoň dvomi bodmi Slovan a Senica. Červené mužstvá zaznamenali po jednom víťazstve (Liptovský Mikuláš) a jednej prehre (Sereď). Naprázdno vyšiel oranžový Ružomberok.


Súhrn po 8. kole

Štyri stĺpce pre dresy bankárov sú už vyplnené aj v riadku pre Ružomberok. Slovan si ako jediný držal po siedmich zápasoch neporaziteľnosť pri obidvoch svojich hráčskych súpravách. Bez prehry sú po 8. kole aj čierne dresy Trnavy, dvojica bielych Trenčína a Ružomberka, a takisto aj nové modré senické. Naopak, na úvodné víťazstvo naďalej čaká biele oblečenie Zlatých Moraviec, Michaloviec i Liptovského Mikuláša, ďalej aj červené Serede a modré Pohronia. Do stredy platil tento fakt aj pre Ružomberok, ktorý ale v dohrávke zdolal v oranžovo-čiernych súpravách Slovan, o čom si môžete prečítať nižšie.


Dohrávka 3. kola: Ružomberok – Slovan

V stredu bolo na programe dohrávané stretnutie 3. kola, ktoré bolo preložené kvôli povinnostiam belasých v pohárovej Európe. Ako už bolo načrtnuté v úvode, v zápase sme sa dočkali premiéry tmavomodrého brankárskeho oblečenia domáceho Ivana Krajčírika. Ten sa postaral v aktuálnej edícii Fortuna ligy o rekord, ktorý sa bude asi ťažko prekonávať. Na každý z piatich domácich zápasov Liptákov totiž nastúpil v odlišnom drese! Zároveň si zachytal už v piatich rôznych súpravách, čo sa taktiež nepodarilo v aktuálnom ročníku ešte žiadnemu inému gólmanovi. O výsledku stretnutia rozhodol v záverečnej minúte Martin Regáli. Prepísal tak niekoľko dresových štatistík. Ružomberok zaznamenal vo svojom oranžovom oblečení prvé víťazstvo, podobne ako jeho brankár tak víťazne pokrstil tmavomodré oblečenie Adidas Condivo 20. Mimochodom, Krajčírika prekonali pod Čebraťom len hráči Dunajskej Stredy. V štyroch ostatných stretnutiach si dokázal udržať čisté konto! Slovan prišiel o neporaziteľnosť svojich belasých hráčskych a svetlozelených brankárskych dresov. Zverenci Vladimíra Weissa čakajú na plný bodový zásah už tri stretnutia.


Rozhodcovia, značky a farby – aktualizácia 3. kola

V pôvodom augustovom termíne sa nám rozhodcovia predstavili dvakrát v čiernych, dvakrát v belasých a raz v ružových dresoch. Stredajšia dohrávka tak znamená triumf tradičnej čiernej farby. Odložené stretnutie sa nám postaralo aj o značkové derby, ktoré nám v pôvodnom termíne chýbalo. V dresoch Adidas sa teda pridal k víťaznej Trnave (v lete zdolala Liptovský Mikuláš jednoznačne 4:0) aj Ružomberok. Naopak, Slovan vyšiel naprázdno, podobne ako Michalovce (tie prehrali v auguste doma s Trenčínom 1:2). Farebne hráči z Tehelného poľa nevylepšili bilanciu modrých tímov (tie v 3. kole ukoristili len bod vďaka remíze Senici v Zlatých Moravciach), Liptáci zase zaradili oranžovú do palety víťazov.

Ivan Krajčírik sa v piatich domácich zápasoch vo Fortuna lige predstavil v piatom rozdielnom drese. (📸 facebook.com/MFKRuzomberok)

Súhrn po 8. kole, vrátane dohrávky 3. kola

Tak a máme to komplet. Osem kôl nám prinieslo 48 zápasov, v ktorých sme videli 24 hráčskych a 34 brankárskych dresov. Hráči sa nám navyše predstavili v dvoch variáciách (Dunajská Streda v žltých štulpniach proti Senici a Liptovský Mikuláš v červených proti Seredi), brankári si zachytali v jednej (Andrij Kožuchar z Michaloviec proti Dunajskej Strede v bielych trenírkach a štulpniach). Opäť došlo k zmene formátu štatistického prehľadu, keďže pre brankárov potrebujeme najnovšie už päť stĺpcov. Obrázok v plnom rozlíšení si môžete pozrieť po kliknutí na náhľad, informácie o všetkých dresoch tímov z Fortuna ligy nájdete naďalej na samostatnej stránke.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok