Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 2. kolo

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Na prelome júla a augusta bolo na programe 2. kolo našej najvyššej súťaže. Mužstvá sa nám oproti úvodným stretnutiam predstavili v piatich nových hráčskych a šiestich nových brankárskych dresoch. Spolu sme tak v ročníku videli už 17 hráčskych a 18 brankárskych súprav. V kompletne rovnakom oblečení sa v obidvoch zápasoch novej sezóny ukázali len futbalisti Senice, Trnavy, Ružomberka a Zlatých Moraviec. Pri piatich tímoch došlo buď k zmene pri hráčoch alebo brankároch a trio Liptovský Mikuláš, Michalovce a Slovan sa odprezentovalo v kompletne odlišnom prevedení ako predchádzajúci víkend.

Majstrovský Slovan sa doma predstavil v belasých dresoch známych z minulého ročníka (📸 skslovan.com).

Sereď – Ružomberok

Úvodný zápas bol na programe v piatok, kde sa v Trnave predstavila Sereď proti Ružomberku. V tomto stretnutí sme videli jeden nový dres, keď navrátilec do našej ligy Dejan Iliev chytal v zelenom modeli Nike Gardien III. Jeho brankársky kolega Matthew Yakubu mal v úvodnom kole v Žiline modrú verziu. Zmena farby ale domácim vôbec nepomohla, keď aj v tomto stretnutí inkasovali znovu tri góly. Napriek dvom streleným to na body opäť nestačilo a tak naďalej platí, že vo svojich nových červených dresoch Nike Legend čakajú na prvý bodový zápis. Ružomberok nastúpil v rovnakých modeloch ako v predchádzajúcom zápase, v dvoch kolách si tak vo svojom bielom oblečení pripísal už štyri body a bez prehry tak zatiaľ zostáva aj čierny model Adidas Regista 20, v ktorom chytáva brankár Ivan Krajčírik.


Pohronie – Michalovce

V sobotu sa pokračovalo dvomi stretnutiami. V Žiari nad Hronom sa proti Pohroniu predstavili Michalovce a v stretnutí sme sa dočkali sezónnej premiéry troch súprav. Domáci brankár Adrián Slančík si udržal čisté konto v čiernom modeli Erreà Brian. Jeho kolega Libor Hrdlička mal v prvom kole pri prehre v Trnave rovnaké oblečenie v zelenom prevedení. Hostia sa predstavili v bielych dresoch, ktoré poznáme už z jarnej časti predchádzajúcej sezóny. Tentokrát už ale na nich mali samozrejme vynovený klubový znak. Keďže brankár východniarov odchytal úvodné kolo v bielom, v druhom sa musel ukázať v novej farbe. Voľba padla na červený model Adidas Entrada 18.


Slovan – Trenčín

Večer sa aj v priamom prenose televízie Dajto predstavil na Tehelnom poli Slovan proti Trenčínu. Obidve mužstvá nastúpili v odlišných hráčskych dresoch ako v úvodnom kole. Majstrovský celok sa na domácej pôde vrátil ku svojej tradičnej belasej a zo svetlozelenej verzie dresu Adidas AdiPro 18 sa do čiernej prezliekol aj brankár Michal Šulla. Trenčín odohral v novom ročníku prvý zápas v červenom katalógovom modeli Macron Kimah. Oproti jeho verzii z jarnej časti minulej edície Fortuna ligy už na ňom ale bolo logo nového partnera Tipsport, ktorý počas leta nahradil Orion Tip. Talentovaný brankár Michal Kukučka chytal opäť vo svetložltej verzii Macron Ares, v ktorom tak zaknihoval prvú prehru.


Zlaté Moravce – Žilina

Nedeľa opäť priniesla tri súboje, ktoré sa všetky zhodne začali o 18:00. V Zlatých Moravciach vybehol domáci ViOn trošku nečakane v tmavomodrom oblečení a zdá sa tak, že biele dresy s dvojfarebným pruhom bude používať ako náhradné. Gólman Matúš Kira chytal opäť v ružovom. Aj po druhom kole tak stále platí, že nové oblečenie futbalistov od Žitavy ešte čaká na svoju bodovú premiéru i prvý strelený gól. Žilinčania si zahrali v tradičných žlto-zelených farbách. Brankár hostí Samuel Petráš sa predstavil už v červenom drese Nike Strike II, ktorý mal aj v priebehu týždňa v stretnutí Európskej konferenčnej ligy. V prvom kole našej súťaže si zachytal ešte v bielo-zlatej verzii Nike Park Derby II. Platí tak, že čisté konto si dokázal udržať v obidvoch tohtoročných brankárskych modeloch.


Dunajská Streda – Liptovský Mikuláš

K zmene dresov oproti úvodným stretnutiam došlo aj na Žitnom ostrove. Dunajská Streda nastúpila vo svojich tradičných žlto-modrých dresoch a nováčik z Liptovského Mikuláša sa odprezentoval vo svojich bielo-čiernych súpravách. Domáci minulý víkend predstavili nové tmavomodré dresy, na ktorých majú pozmenené logo svojho partnera Kukkonia. To je po novom sprevádzané sloganmi v maďarčine a slovenčine, zatiaľ čo na hlavných dresoch je naďalej doplnené obrázkom kvetu. Zaujímavosťou je, že rovnako má oblečenie upravené aj brankár Martin Jedlička. Takže napriek tomu, že sa opäť predstavil v zelenom brankárskom drese Gemini, logo sponzora mal oproti 1. kolu pozmenené tak aby ladilo s dresmi jeho spoluhráčov. Hostia vytiahli premiérovo svoje biele súpravy a ich brankár Matej Luksch aj bledomodrú verziu modelu Sportika Twister. Hráči z Liptova síce opäť strelili jeden gól, no na bodový krst si ich oblečenie značky Sportika bude musieť ešte minimálne jeden zápas počkať.


Senica – Trnava

Poltucet zápasov nám uzatvára stretnutie v Senici, kde sa predstavila Trnava. Futbalové dianie prinieslo dramatický priebeh s tromi gólmi v záverečnej desaťminútovke, pohľad na dresy už až taký zaujímavý nebol. Obidva tímy totiž nastúpili v rovnakých súpravách ako aj pred týždňom a to vrátane brankárov. Snáď len fanúšikovia domácich si museli zvykať, že ich miláčikovia sú po vyše roku a pol opäť modrí. V predchádzajúcich ročníkoch totiž nastupovali väčšinou v červenom alebo červeno-modrom pruhovanom prevedení, prípadne v závere minulej sezóny v bielom. Modrú Senicu sme na domácom trávniku videli prvýkrát od októbra 2019, kedy v 13. kole ročníka 2019/20 podľahla doma Seredi 0:1. Tentokrát to bola pre modré dresy Adidas Regista 18 víťazná domáca premiéra, o ktorú sa gólom v 90. minúte postaral český záložník Šimon Šumbera.


Rozhodcovia najmä v čiernom

Rozhodcovia si zapískali v piatich stretnutiach v tradičných čiernych farbách. Len v zápase Zlaté Moravce – Žilina sa farebne prispôsobili tmavomodrým dresom ViOnu a zvolili bledomodré oblečenie. V troch stretnutiach opäť ladili s brankármi, keď sa do čierneho odeli spoločne s gólmanmi Ružomberka, Pohronia i Slovana. Menšiu kuriozitu som postrehol pri nastupovaní arbitrov na stretnutie v MOL aréne. Hlavný rozhodca Martin Dohál mal na svojom čiernom drese iné prevedenie emblému partnera Pesmenpol ako jeho asistenti na čiare.

Odlišné prevedenie partnera Pesmenpol na drese hlavného rozhodcu Martina Dohála (📸 voyo.sk).

Značky a farby

Z hľadiska značiek zaznamenala prvé body v novej sezóne talianska Erreà, v ktorej dresoch sa tešili z víťazstva 2:0 hráči Pohronia. Jediným dodávateľom bez bodového zisku tak zostáva Sportika, ktorá bude bodovať len v prípade úspechu hráčov Liptovského Mikuláša. Opäť sme videli aj jeden derby zápas dodávateľov, keď Adidas obliekol obidvoch účastníkov stretnutia Senica – Trnava. Mimochodom, nemecká značka s tromi prúžkami sa dá zatiaľ označiť za oblečenie víťazov. Adidas oblieka v aktuálnej sezóne päť tímov Fortuna ligy a všetky sú v jej úvode v hornej časti tabuľky. Bez prehry je trojica Slovan – Ružomberok – Senica a do najlepšej sedmičky sa vtesnali s tromi bodmi aj Michalovce a Trnava.

Senica si zahrala v modrom doma po prvýkrát od októbra 2019. Obidve mužstvá sa navyše predstavili v navlas rovnakých dresoch, v akých nastúpili aj v 1. kole (📸 facebook.com/fksenicaofficial).

Farebne sa darilo žltým klubom, ktoré boli stopercentne úspešné, keďže svoje zápasy dotiahli do víťazného konca Pohronie, Žilina i Dunajská Streda. S jednou chybičkou obišli modré celky, kde sa k víťazstvám bledomodrého Slovana a v kráľovskej modrej hrajúcej Senici nepridali len tmavomodré Zlaté Moravce. Naopak, naďalej sa nedarí červeným mužstvám, ktoré v novej sezóne nezaznamenali ešte ani bod! Po nezdaroch Seredi a Liptovského Mikuláša v 1. kole nebodoval okrem seredského klubu v tomto druhom ani Trenčín. Česť bielych mužstiev zachraňoval len Ružomberok, ktorý uspel proti Seredi. Trojica Liptovský Mikuláš – Michalovce – Trnava vyšla bodovo naprázdno.


Druhý diel seriálu Od zápasu k zápasu je na konci. Vaše názory, postrehy a nápady si rád prečítam v komentároch. Na ďalšie vydanie sa môžete tešiť počas budúceho týždňa, po ktorom si zhodnotíme neúplné tretie kolo. Štatistiky sa nám skompletizujú až po 22. septembri, kedy je na programe dohrávka Ružomberok – Slovan. Pre najnovšie informácie o dresoch z našej najvyššej súťaže nezabudnite sledovať náš Twitter alebo špeciálnu stránku Fortuna ligy.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok