Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 1. kolo

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Vitajte pri historicky prvom článku z novej rubriky Od zápasu k zápasu. Túto známu futbalovú frázu som si dovolil zvoliť ako názov nového seriálu, v ktorom budem mapovať dresy tímov našej najvyššej súťaže z každého ligového kola. Podobným príspevkom sa venujú aj zahraniční autori. Mňa osobne inšpiroval Gavin Hope, ktorý vystupuje na sociálnej sieti Twitter pod prezývkou Football Kit Geek a prináša množstvo zaujímavostí a štatistík o dresoch z Premier League, Ligy majstrov, či vrcholových turnajov. O niektorých z nich býva z času na čas zmienka v našom týždenníku.

Novú sezónu otvoril zápas Trenčín – Zlaté Moravce, v ktorom sa obidve mužstvá predstavili v nových dresoch.
(📸 facebook.com/astrencin)

Nová sezóna Fortuna ligy nám odštartovala minulý piatok a už o necelý týždeň neskôr môžeme skonštatovať radostnú novinu – aspoň minimálnych zmien na dresoch sa dočkáme u všetkých dvanástich prvoligových tímov! V úvodnom kole sa v úplne novom oblečení predstavilo hneď sedem mužstiev. Z tých zvyšných došlo k menším úpravám pri Žiline, Michalovciach a Pohroní. Šošoni zmenili na svojom oblečení font čísiel a menoviek, jediný zástupca z východného Slovenska má nový klubový znak s drakom a futbalisti zo Žiaru nad Hronom začali nosiť nové modré trenírky, na ktoré pribudol žltý prúžok.

V dresoch, ktoré sme videli už počas minulej sezóny sa predstavili len Slovan a Ružomberok. Majstrovský tím však trošku nečakane vytiahol nové tretie biele oblečenie v stredajšom zápase Ligy majstrov proti Young Boys Bern a je možné, že sa ho dočkáme aj v niektorom ligovom stretnutí. Mohlo by sa tak stať napríklad v závere septembra, kedy zverenci Vladimíra Weissa st. zavítajú do Senice. V Ružomberku už pred sezónou potvrdili, že po dvoch ročníkoch upravia svoje tradičné oranžové dresy. A v priebehu jesennej časti sa dočkáme ešte aj tretích súprav Pohronia, ktoré nahradia čierne oblečenie z limitovanej edície „Pohronské osy.

Ružomberok sa po dlhšom čase predstavil pred domácimi priaznivcami v bielych dresoch. Nových oranžových by sme mali dočkať čoskoro (📸 twitter.com/MFK_Ruzomberok).

Štatisticky to zatiaľ bude trošku nudné. Po prvom kole sme videli 12 hráčskych a 12 brankárskych dresov. Rozhodcovia si zapískali vo štvorici farieb. Najčastejšie boli čierni, vo zvyšných troch zápasoch sa obliekli aj do ružového, belasého a žltého. Mimochodom, zdá sa, že ani v novej sezóne sa nebude považovať za problém, keď budú mať arbitri rovnakú farbu dresov ako jeden z brankárov. V úvodnom kole sa nám hneď takto farebne zladili so žltým gólmanom Liptovského Mikuláša i čiernym Ružomberka.

Čo sa týka debutov, víťazne svoje nové súpravy pokrstili len hráči Trenčína a Trnavy. Z ostatných mužstiev bodovali v nových modrých dresoch len futbalisti Senice, ktorí remizovali pod Čebraťom 0:0. Naopak, kvarteto tímov si zápasové krsty predstavovalo určite inak. Vo všetkých prípadoch to boli totiž jasné prehry. V tmavomodrom sa nedarilo Zlatým Moravciam (0:4) ani Dunajskej Strede (1:4), v červenom pre zmenu pohoreli Liptovský Mikuláš (1:4) a Sereď (0:3). Úpravy na svojom oblečení víťazne odprezentovali dva žlté tímy, keď sa z víťazstva tešila Žilina aj Michalovce, prehralo len Pohronie.

Upravené žilinské dresy majú za sebou víťaznú premiéru po triumfe 3:0 nad Sereďou (📸 mskzilina.sk).

V novej sezóne Fortuna ligy si užijeme dresy od piatich dodávateľov. Dominuje nemecký Adidas, ktorý oblieka hneď päť tímov, po dva celky potom hrajú v dresoch talianskych spoločností Macron a Erreà takisto aj amerického giganta Nike. Posledným do partie je Sportika, pre ktorú je to v tomto storočí premiéra na našich prvoligových trávnikoch. Najväčší počet dodávateľov je teda z Talianska, z hľadiska počtu mužstiev je to remíza 5:5 s Nemeckom. Žilina a Sereď majú už spomínaného amerického výrobcu. Rozhodcovia pískajú v oblečení Adidas.

V súboji značiek sme zaznamenali dva derby zápasy – v súpravách Adidas proti sebe nastúpili Ružomberok a Senica, v dresoch Nike sa zase hralo pod Dubňom stretnutie Žilina – Sereď. Macron vyšiel z úvodného kola s jedným víťazstvom (Trenčín) a jednou prehrou (Dunajská Streda), Erreà i Sportika si ešte na svoje prvé body budú musieť počkať. Farebne to bolo pomerne vyrovnané. Najviac tímov si zahralo v modrom (tri v tmavomodrej, jeden v kráľovskej), nasledujú po tri biele a žlté celky a v akcii boli aj dve červené mužstvá. Najúspešnejšie boli biele tímy, ktoré z troch zápasoch nazbierali 7 bodov a ako jediné neprehrali. Naopak, smutné z ihriska odchádzali obidva mančafty hrajúce v červenom.

Spartak Trnava si zahral doma opäť v bielom a tešil sa z víťazstva 2:0 nad FK Pohronie (📸 Lukáš Grinaj / spartaktrnava.com).

Prvý diel nového seriálu je na konci. V závere si ešte vychutnajte v galérii pohľad na dresy z každého stretnutia. Vaše názory, postrehy a nápady rád uvítam v komentároch. Nezabudnite, že aktualizované informácie o dresoch tímov z Fortuna ligy nájdete na špeciálnej samostatnej stránke.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok