Čo týždeň dal 44/2023

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Mestá už pomaly pripravujú tradičné vianočné trhy, v obchodoch sa začína objavovať vianočná výzdoba a rádiá zaraďujú do playlistov čoraz viac vianočných pesničiek. Najkrajšie sviatky roka sa neúprosne blížia a pripomenieme si ich aj v prvom novembrovom týždenníku. V jeho úvodnom príspevku sa môžete tešiť na bohatú nádielku vianočných svetrov inšpirovaných futbalovými dresmi. Ďalej si predstavíme karnevalový dres Kolína, oblečenie brazílskych klubov venované černošskej komunite a taktiež aj narodeninové súpravy Athletica Bilbao. V závere nebude chýbať zmienka o novej fanúšikovskej edícii od Pumy vydanej pri príležitosti blížiaceho sa Afrického pohára národov. Príjemné čítanie!


Vianočné svetre v štýle futbalových dresov

Britský obchod Classic Football Shirts je známy obrovským výberom futbalových dresov z rôznych sezón. V jeho ponuke môžete nájsť skutočne zaujímavé kúsky a z času na čas sa tam objavia aj dresy slovenských klubov. Pred aktuálnou vianočnou sezónou však pripravil veľmi zaujímavú edíciu vianočných svetrov inšpirovaných futbalovými dresmi. Priaznivcom istotne netreba príliš približovať, ktoré súpravy inšpirovali dizajn jednotlivých kúskov, napriek tomu som si dovolil malé porovnanie. Dizajnéri popustili uzdu fantázii nielen pri upravených klubových znakoch s vianočnými symbolmi, ale aj pri emblémoch sponzorov. Namiesto značiek ako Carlsberg, Sharp alebo Holsten sú na oblečení vianočné texty ako Christmas, Santa, alebo Ho-ho-ho 🙂. Kompletnú ponuku nájdete na tomto odkaze, pokiaľ by ste sa rozhodli pre objednávku, neváhajte použiť aj zľavový kód FSC10.

📸 footballshirtculture.com a classicfootballshirts.co.uk


Karnevalový dres 1. FC Kolín

Dánska spoločnosť Hummel predstavila špeciálnu edíciu dresov Kolína. Nové súpravy v sebe prepájajú tradičné karnevalové oblečenie s moderným futbalovým produktom. Tričkám dominuje zlatý vzor inšpirovaný prvkami z tradičných karnevalových kostýmov. Na hrudi nechýba okrem emblému dánskeho výrobcu ani erb mesta Kolín a obľúbený klubový znak s maskotom – capkom Hennesom. Podľa tlačovej správy klubu zlaté akcenty vzdávajú hold dlhodobej tradícii mestského karnevalu a symbolizujú nerozbitné puto medzi klubom a jeho vášnivými fanúšikmi. Kolínsky karneval je jednou z najväčších a najslávnejších kultúrnych udalostí v Nemecku. Každoročne sa koná od 11. novembra až do Popolcovej stredy. Podujatie je známe pestrofarebným oblečením, hudobnými vystúpeniami a veselými oslavami. Dresy mali premiéru v sobotňajšom stretnutí 10. kola Bundesligy, v ktorom Kolín remizoval doma s Augsburgom 1:1.


Dresy brazílskych klubov venované černošskej komunite

V Brazílii oslávia tento mesiac tzv. Deň čierneho povedomia. Sviatok označovaný v portugalčine ako Dia da Consciência Negra sa slávi každoročne 20. novembra, aby pripomenul znovuzískané povedomie o černošskej komunite a jej veľkom prínose pre spoločnosť. Pri tejto príležitosti predstavili brazílske kluby Atlético Mineiro, SC Internacional a Cruzeiro špeciálne dresy od nemeckého výrobcu Adidas, ktoré oslavujú spojenie africkej a brazílskej populácie prostredníctvom kultúry a dizajnu. Krémové oblečenie odkazuje na známe černošské účesy s vrkočmi naznačené na tričkách šedou textúrou. Dresy potom dopĺňajú detaily v klubových farbách reprezentujúce africké tradície v brazílskej spoločnosti. Mineiro zvolilo žlto-čiernu kombináciu, Internacional žlto-červenú a Cruzeiro žlto-modrú. Uprostred hrude sa nachádza aj nášivka s mottom „Da Raiz à Luta“ (Z koreňa do boja), jedného zo symbolov odporu proti rasizmu a otroctvu. Kampaň zastrešuje afropodnikateľská organizácia Laboratório Fantasma z periférie São Paula. Kluby sa v dresoch predstavia už počas novembrových stretnutí najvyššej brazílskej súťaže.


Bilbao oslavuje 125. výročie založenia

Britská spoločnosť Castore uviedla pri príležitosti 125. výročia založenia Athletica Bilbao špeciálnu edíciu dresov. Tie sú v modrej farbe, ktorá sa spája so samotnými začiatkami klubu a pripomína jeho dlhú históriu a jedinečné športovú politiku. Ako je totiž známe, za Levov môžu hrať len hráči s baskickým pôvodom. Nové oblečenie je v modernom prevedení, ktoré vyniká využitím dvoch odtieňov modrej farby sformovaných do rôzne smerovaných pruhov. Vďaka tomuto poňatiu sa stalo aj predmetom kritiky klubových fanúšikov, ktorí očakávali na významné výročie tradičnejšie prevedenie oblečenia. Bilbao začalo hrávať v kompletne modrých súpravách koncom 70. rokov a táto farba ho sprevádzala aj pri viacerých klubových úspechoch, vrátane finále Pohára UEFA z roku 1977 alebo spečatenia postupu do Ligy majstrov v roku 2014. Podľa zástupcov britského výrobcu má farba symbolizovať trvalé prepojenie historického dedičstva baskického klubu a jeho neustálej snahy o pokrok a športové úspechy.


Puma uviedla fanúšikovskú edíciu

Na prelome januára a februára nás čaká ďalší ročník Afrického pohára národov. Ten sa mal konať kvôli zosúladeniu medzinárodného futbalového kalendára už počas tohtoročného leta, avšak z obáv pred extrémne vysokými teplotami na Pobreží Slonoviny bol preložený na tradičné zimné obdobie. Fanúšikovia sa už teraz môžu tešiť na nové dresy, v ktorých sa na turnaji predstavia jednotlivé reprezentácie. Nemecká spoločnosť Puma im navyše ponúka aj možnosť obliecť sa do svojej novej kolekcie nazvanej ftblCulture. Tá obsahuje prispôsobené lifestylové oblečenie odrážajúce detaily z aktuálnych dresov reprezentácii spolupracujúcich s Pumou a reinterpretuje ich tak, aby vytvorila jedinečné odevy, ktoré oživia kultúrnu ikonografiu každého národa. Špeciálnej edície s unikátnymi dresmi sa tak dočkali národné výbery Egypta, Maroka, Ghany, Senegalu a hostiteľov z Pobrežia Slonoviny. V zápasoch síce tieto nápadité kúsky žiaľ neuvidíme, pre fanúšikov sú však skvelým doplnkom pri podpore svojho obľúbeného tímu, či ako súčasť každodennej módy.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok