Dresy Unionu Berlín 2023/2024

2023/2024 Adidas Bundesliga Liga majstrov
Autor: Myso

Debut v tohtoročnej Lige majstrov prežije nemecký Union Berlín. Klub, ktorý pred štyrmi sezónami hrával ešte len druhú najvyššiu nemeckú súťaž, zažíva vydarené obdobie. Jeho výsledkom je pravidelná účasť v skupinovej fáze európskych pohárových súťaží. Po Európskej konferenčnej lige (2021/22) a Európskej lige UEFA (2022/23) si Die Eisernen vyskúšajú aj tú najprestížnejšiu. Už tento týždeň ich čaká ich vôbec prvý zápas medzi európskou klubovou elitou. Vybehnú naň v dresoch domácej spoločnosti Adidas.

Napriek tomu, že niektoré kluby ešte len v týchto dňoch oficiálne odhaľujú svoje tretie dresy, finalista Nemeckého pohára z roku 2001 už stihol predstaviť rovno kvarteto nových súprav. Hlavné a náhradné oblečenie bolo uvedené v polovici augusta, tesne pred štartom 1. kola Bundesligy. Súpravy v tradičných klubových farbách vynikajú textúrou s oblúkmi, ktorá odkazuje na niekdajší vzhľad domovského štadióna An der Alten Försterei. Ten mal ešte pred 15 rokmi väčšinu svojich tribún na státie a práve tieto sektory boli pokryté zaobleným zábradlím.

Okrem tradičných červeno-bielych farieb nechýba na oblečení ani ďalší odkaz úzko spätý s klubovou históriou. Na zadnej strane tričiek sa pod výstrihom nachádza nápis UNVEU predstavujúci skratku „Und Niemals Vergessen Eisern Union!” – „A nikdy nezabudnite na železný Union!” Toto motto súvisí s miestnymi robotníkmi, ktorí boli v minulosti najväčšími klubovými priaznivcami. Preto aj dodnes hovoria berlínskemu zásstupcovi Die EisernenŽelezní. O popularite klubu medzi jeho fanúšikmi svedčí aj rok 2004, kedy sa finančne vyzbierali na jeho záchranu. Od tých čias padol dokonca až do štvrtej najvyššej nemeckej súťaže, no v posledných ročníkoch sa pohybuje v hornej polovici tabuľky Bundesligy.

Tretie dresy boli vytvorené v aplikácii Adidas Locker Room a kombinujú tmavozelenú so zlatistou. Povrch tričiek pokrýva textúra šesťuholníkov vyplnených diagonálnymi prúžkami, ktoré sú zoskupené do skupín po troch. Vo veľmi podobnom prevedení sú vyhotovené aj štvrté čierne dresy. Tie sú určené práve pre stretnutia v európskych pohárových súťažiach a Union tak v nich nastúpi aj na zápasy Ligy majstrov. Berlínsky klub predĺžil tento rok zmluvu s domácou spoločnosťou Adidas až do roku 2030. Jeho futbalisti nosia oblečenie s tromi prúžkami od sezóny 2020/21, predtým ich obliekal taliansky Macron.

Partnerom celku z hlavného mesta Nemecka je streamovacia služba Paramount+, ktorej logo sa pred začiatkom aktuálneho ročníka presunulo z rukáva na hruď. Brankári chytajú v najnovšom modeli Adidas Tiro 23 Goalkeeper. Zatiaľ sa v ročníku predstavili v jeho svetlozelenej a modrej verzii.

Union bol pri svojej premiére medzi európskou klubovou elitou vyžrebovaný do skupiny C, kde sa postupne stretne so španielskym Realom Madrid, portugalským SC Braga a talianskym SSC Neapol. V minulom ročníku dokázal berlínsky celok postúpiť zo skupiny Európskej ligy UEFA, v play-off potom vyradil holandský Ajax Amsterdam, no v osemfinále ho zastavil menej známy belgický tím Royale Union Saint-Gilloise.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok