Čo týždeň dal 32/2023

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Máme za sebou takmer polovicu augusta a aj toto letné obdobie prináša v súvislosti s futbalovými dresmi množstvo zaujímavých tém. Dnes si pripomenieme špeciálnu čiernu edíciu dresov Borussie Dortmund, ktorá je opätovne dostupná na predaj. Pristavíme sa pri nových dresoch konkurenčných klubov z Manchestru, ktoré sú netradične v podobnom farebnom prevedení. Pozrieme sa aj na partnerov tímov Premier League z prostredia hazardu. A nebude chýbať ani spomienka na alternatívne znaky na dresoch rôznych klubov, ktorú v týždni oživil Manchester United. Posledný príspevok už tradične patrí sumáru nových dresov predstavených v uplynulých dňoch. Príjemné čítanie!


Čierna edícia dresov Dortmundu opäť dostupná

Nemecká spoločnosť Puma potešila priaznivcov Borussie Dortmund. Druhý tím poslednej edície Bundesligy mal v predchádzajúcej sezóne špeciálnu tmavú verziu svojich dresov, ktorá bola medzi fanúšikmi mimoriadne populárna a vypredala sa v rekordne krátkom čase. Množstvo záujemcov tak zostalo sklamaných, no teraz dostávajú druhú šancu. Šesť mesiacov po uvedení špeciálnej edície bolo tmavé oblečenie opätovne naskladnené a fanúšikovia si ho môžu už znovu zakúpiť na oficiálnych stránkach nemeckého výrobcu. Borussia vydala špeciálne dresy inšpirované uhlím a oceľou v priebehu zimy a klub v nich nastúpil 19. februára v 21. kole minulej sezóny 2022/23. Die Schwarzgelben v zápase zdolali Herthu Berlín presvedčivo 4:1.

📸 eu.puma.com


United aj City v podobných súpravách

Posledný týždeň pred štartom Premier League využili na prezentáciu svojich nových dresov obidva manchesterské kluby. Dočkali sme sa pomerne kurióznej situácie, kedy v priebehu pár hodín predstavili konkurenčné celky súpravy vo veľmi podobnom farebnom prevedení! Obidva tímy pritom obliekajú konkurenčné značky. United aj City sa v aktuálnej sezóne predstavia na ihriskách súperov v bielo-bordovej kombinácii. Samozrejme, pri porovnaní dresov nájdeme viacero rozdielov, vrátane tvaru výstrihu, odtieňu bordovej farby, či farebného prevedenia partnerov. Takisto dresy sú pre Citizens druhou voľbou a pre Červených diablov až treťou, z čoho vyplýva, že majstrovský celok v nich pravdepodobne bude nastupovať častejšie. Ale vo výsledku je to veľmi netradičné, že mestskí rivali majú v jednom ročníku tak podobné oblečenie.


Sedem tímov Premier League so stávkovými kanceláriami

Aj ďalší príspevok sa bude týkať Premier League. V najvyššej anglickej súťaži začne platiť od roku 2026 zákaz emblémov stávkových spoločností na prednej strane dresov. Tri roky pred týmto termínom máme medzi anglickou elitou až sedem celkov, ktoré momentálne sponzorujú firmy z prostredia hazardu. Konkrétne sa jedná o Fulham (SBOTOP), Aston Villu (BK8), Everton (Stake.com), West Ham (Betway), Burnley (W88), Brentord (Hollywood Bets) a Bournemouth (Dafabet). Vo väčšine prípadov sú to pritom menej známe spoločnosti. Za výnimku sa dajú označiť azda len Betway a Dafabet, ktorého logo nosí na svojom drese napríklad aj škótsky Celtic. Zákaz reklám na stávkové kancelárie sa chystá aj v Taliansku a Španielsku. U nás by to znamenalo obrovský problém, keďže jediným tímom našej najvyššej súťaže, ktorý nepropaguje niektorú firmu z tohto odvetvia je Dunajská Streda. Ostatné celky robia reklamu Tipsportu, Niké, DOXXbetu a MonacoBetu, pričom takisto samotná súťaž už nesie od leta názov Niké liga.

Aktuálne dresy Premier League s emblémami stávkových spoločností.
📸 premierleague.com


Alternatívne znaky na dresoch

V predposlednom príspevku sa ešte vráťme k dresom Manchestru United. Najnovšie tretie oblečenie The Red Devils sa totiž vyznačuje špecifickým klubovým znakom. Prvýkrát v histórii ho totiž tvorí len ikonický červený diabol prevzatý z hlavného loga. Tento fakt oživil spomienky na alternatívne znaky ďalších tímov. Phil Delves, šéfredaktor portálu Football Shirt Collective, si zaspomínal na oblečenie londýnskeho Arsenalu, Olympique Lyon, či Atalanty Bergamo. Všetky tieto tímy totiž využili na svojich alternatívnych dresoch odlišný klubový znak. Arsenal na svoje minuloročné náhradné súpravy umiestnil len ikonický kanón, Lyon sa zase pre zmenu vrátil v čase a tento rok použil emblém z prelomu 80. a 90. rokov. A originálnou cestou sa vydal aj taliansky zástupca. Jeho znaku dominuje hlava gréckej mýtickej bežkyne Atalanty. Tú však v ročníku 2021/22 umiestnil na oblečenie v tvare celej postavy. Použitie alternatívnych znakov môže byť zaujímavým kompromisom ku kompletnému klubovému rebrandingu, ktorý nie vždy nadchne všetkých fanúšikov.


Nové dresy 32. týždňa

Z predchádzajúcich riadkov by ste už mali vytušiť minimálne dva nové dresy, ktoré boli predstavené v predchádzajúcich dňoch 🙂. Okrem niekoľkokrát spomínaného tretieho oblečenia Manchestru United a náhradných súprav Manchestru City sme sa ale dočkali aj ďalších zaujímavých kúskov. Pár hodín pred štartom Premier League odhalil nové fialové dresy FC Liverpool. Oficiálne uvedené už boli aj nové tretie dresy Realu Madrid, či Bayernu Mníchov. A so zaujímavou novinkou prišiel Sporting Lisabon. Ten bude nosiť na svojich tretích dresoch z dielne americkej spoločnosti Nike značku CR7 odkazujúcu na legendárneho Cristiana Ronalda. O všetkých spomenutých dresoch si budete môcť prečítať aj neskôr v samostatných článkoch. Galéria z tohto týždňa obsahuje celkovo 18 noviniek.

📸 footballshirtculture.com

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok