Dresy FC Porto 2023/2024

2023/2024 Liga majstrov New Balance Portugalská liga
Autor: Myso

V priebehu prvých júnových týždňov sme spoznali kompletnú kolekciu nových dresov FC Porto. Aktuálny portugalský vicemajster sa v nasledujúcej sezóne predstaví v oblečení od americkej spoločnosti New Balance. Tá mu pripravila trojicu dresov – okrem tradičných modro-bielych uvidíme Portských drakov aj v marcipánovom a zafírovom.

Hlavné modro-biele dresy

Porto čakajú budúci rok oslavy 130. výročia založenia klubu. Hlavným dresom tak podľa očakávania dominujú neprehliadnuteľné modro-biele pruhy, ktoré sú dlhodobou súčasťou portskej histórie. Tradičný vzhľad dopĺňa okrúhly výstrih v námorníckej modrej, odkazujúcej na polohu samotného mesta. Všetky nové súpravy tridsaťnásobného portugalského majstra spája asymetrickosť. Zatiaľ čo ľavý rukáv je čisto modrý, na pravom si môžete v spodnej časti všimnúť biely pruh.

Pruhované tričká dopĺňajú trenírky a štulpne v klubových farbách – modrej a bielej. Zverenci Sérgia Conceiçãa ich budú kombinovať podľa potreby. „Sme hrdí na to, že sme vytvorili dres, ktorý vzdáva hold prestížnej línii FC Porto, a to všetko v súlade s inováciami New Balance. Nové oblečenie poskytuje štýlový vzhľad a dojem,” povedal o nových súpravách Kenny McCallum, generálny manažér spoločnosti New Balance.

Fotenie nových dresov sa uskutočnilo v kaviarni, čo odkazuje na slávnu kaviarenskú tradíciu samotného mesta. Na novú sezónu v nových dresoch sa už veľmi teší aj bývalý španielsky mládežnícky reprezentant Toni Martínez, ktorý v klube pôsobí už tri roky: „Je pre mňa cťou hrať pred fanúšikmi FC Porto a nemôžem sa dočkať, kedy budem v nasledujúcej sezóne nosiť tento slávny dres. Pretože klub sa snaží pokračovať v písaní histórie.“

Náhradnou farbou marcipánová

V polovici mesiaca potom prišli na rad náhradné dresy. Tie majú zlatý farebný nádych. Výrobca túto farbu ale označuje pojmom marcipánová a v kombinácii s námorníckou modrou má pripomenúť portským fanúšikom historické dresy svojho klubu. Pri detailnejších záberoch nájdeme na oblečení pretínajúce sa geometrické tvary prechádzajúce cez hruď. Tieto obrazce obklopujú klubový znak a spoločne so zvislými tieňovými pruhmi dodávajú oblečeniu svieži vzhľad a moderný nádych.

Asymetrické prevedenie je tentokrát ešte výraznejšie ako pri pruhovaných tričkách. Marcipánová verzia sa vyznačuje diagonálnym pruhom umiestneným na pravom rukáve a takisto nevšedným prevedením véčkového výstrihu. Ten je z veľkej časti tmavomodrý, ale práve vo svojej pravej časti má zachovanú farbu podkladu. Pruh má vizuálne navodzovať dojem pokračovania cez trenírky až po štulpne. Fotenie nových náhradných dresov sa uskutočnilo pri drevených sudoch. Tie prirodzene symbolizujú portskú vinársku oblasť.

„Spolu s FC Porto sme radi, že sme vytvorili tento vzrušujúci nový dres s farbami, o ktorých sme si istí, že inšpirujú fanúšikov FC Porto do novej sezóny,” dodal k novému náhradnému dresu Kenny McCallum. Jeho nadšenie doplnila hviezda tímu, portugalský reprezentant Otávio: „Neviem sa dočkať začiatku sezóny a príležitosti obliecť si toto úžasné nové tričko pred našimi úžasnými fanúšikmi.”

Tretie oblečenie vo farbe zafíru

Hlavnou myšlienkou tretieho oblečenia je dôraz na nezameniteľný klubový znak. Sústredné kruhy vychádzajú z ikonického emblému Dragões a dodávajú dresu dynamické prevedenie. Súpravy sú vyhotovené v unikátnej kombinácii zafírovej modrej a metalickej zlatej. Prvá z nich symbolizuje spojenie klubu s mestom a modrými zafírovými tónmi jeho rieky Douro. Zlatá farba potom odráža veľkosť a víťazného ducha najväčšieho mesta severnej časti Portugalska.

Tretie súpravy boli odfotené na scéne inšpirovanej ulicou Avenida dos Aliados. Jedná sa o historické miesto nachádzajúce sa v srdci mesta, kde sa fanúšikovia a hráči klubu stretávajú, aby oslavovali svoje úspechy. „Je to privilégium hrať za klub ako FC Porto a tento nový dres symbolizuje túto česť. Dúfam, že v budúcej sezóne pridám do príbehu ďalšie stránky a prinesiem tomuto prestížnemu klubu ďalší úspech,” povedala klubová opora João Mário.

Asymetrické prevedenie oblečenia si môžeme všimnúť na výstrihu, ktorý je tentokrát rozdelený na polovice. Zatiaľ čo pravá strana má zlatú farbu, ľavá je v zafírovom vyhotovení. Rozlíšené sú opäť rukávy. Pravý z nich vypĺňa horizontálny zlatý pruh. „Nová tretia súprava FC Porto priťahuje pozornosť k okamžite rozpoznateľnému klubovému znaku a dúfame, že hráči budú mať počas zápasov radosť z reprezentovania tohto slávneho klubu,“ uzavrel Kenny McCallum.

Brankári v čiernom a žltom

Vďaka oficiálnemu klubovému obchodu poznáme už aj vzhľad brankárskych dresov. Tie svojim prevedením kopírujú náhradné marcipánové súpravy. Gólmani Porta budú zabraňovať gólom v čierno-bielom a žlto-čiernom prevedení. Na klubovom instagramovom profile bola ukázaná aj belasá verzia.

Hlavným partnerom zostáva aj do budúcej sezóny stávková spoločnosť Betano. Na ľavom rukáve budú robiť futbalisti Porta reklamu spoločnosti obchodujúcej s kryptomenami Binance. A v lige nebude chýbať na zadnej strane ani emblém pivovaru Super Bock.

FC Porto skončilo v nedávno skončenej sezóne portugalskej súťaže na druhom mieste o dva body za víťaznou Benficou Lisabon. Vicemajstrovská pozícia zaručuje Portským drakom účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov. Tú si modro-bieli zahrali aj vlani. Po víťazstve v skupine ich v osemfinále zastavil neskorší finalista Inter Miláno.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok