Čierne dresy Brazílie v kampani proti rasizmu

2022/2023 Nike Reprezentácie
Autor: Myso

V sobotu sa prepisovala futbalová história. Brazílsky národný tím nastúpil prvýkrát vo svojej histórii v čisto čiernych súpravách. Stalo sa tak v prvom polčase priateľského stretnutia s Guineou v rámci tímovej kampane proti rasizmu.

Hráči oboch tímov si pred zápasom v Barcelone buď pokľakli alebo sadli a držali minútu ticha. Čierne tričká vychádzajú dizajnovo z oblečenia brankárov, ktoré sme videli už počas MS 2022 v Katare. Po celom povrchu sú vyplnené textúrou so škvrnami jaguára. Ten sa vo svete vyskytuje najmä v oblasti amazonského dažďového lesa na území Brazílie. Výber Seleção sa po prestávke vrátil ku svojim tradičným žltým dresom. Na tých sa nachádzal špeciálny znak so sloganom kampane „Com Racismo nao tem jogo“, čo v preklade znamená: „S rasizmom nie je žiadna hra.“

Slogan je súčasťou kampane Brazílskej futbalovej federácie s podporou medzinárodnej organizácie FIFA. Cieľom kampane je ukončiť rasizmus vo futbale a v spoločnosti. Jedna zo súčasných hviezd brazílskej reprezentácie, útočník Realu Madrid Vinícius Jr., bol počas májovej prehry svojho klubu s Valenciou vystavovaný zo strany fanúšikov neustálym rasistickým pokrikom. Jeho prípad bol už desiatym v nedávno skončenej sezóne najvyššej španielskej súťaže. Práve Vinícius si symbolicky obliekol dres s číslom 10, ktorý v tíme Kanárikov patril legendárnemu Pelému a v stretnutí aj uzavrel skóre na konečných 4:1 gólom z pokutového kopu v 88. minúte.

Brazília odohrá počas júna ešte ďalšie priateľské stretnutie, keď sa už zajtra stretne v portugalskom Lisabone so Senegalom. Od septembra potom čaká na päťnásobných majstrov sveta kvalifikácia na svetový šampionát 2026, ktorý sa bude konať v USA, Kanade a Mexiku. Na minuloročných majstrovstvách sveta v Katare vypadli Brazílčania vo štvrťfinále, po penaltovom rozstrele s Chorvátskom. Mimochodom, čierne oblečenie nemusí byť jedinou špeciálnou edíciou. Podľa informácií zahraničných portálov sú v hre aj zelené dresy, ktoré by mali byť použité v rámci kampane na ochranu životného prostredia.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok