Dresy Portugalska pre MS 2022

2022/2023 MS 2022 Nike
Autor: Myso

Prvým zástupcom poslednej nepredstavenej skupiny tohtoročného šampionátu je Portugalsko. Ambiciózny tím postavený okolo hviezdneho Cristiana Ronalda sa v Katare predstaví v oblečení značky Nike. Tá mu pripravila oblečenie v národných farbách. Seleção v ňom debutovalo ešte počas septembrových zápasov Ligy národov proti Česku a Španielsku.

K Portugalsku patrí neodmysliteľne červená a zelená a práve tieto dve farby sú zastúpené na nových hlavných dresoch. Jedna je od druhej oddelená pomocou diagonálneho vzoru na prednej i zadnej strane. Vzhľad má napodobniť prevesenú portugalskú vlajku cez telo človeka. Vzadu nad menovkami nájdeme žltú armilárnu guľu odkazujúcu na štátny znak ako aj námornú históriu krajiny.

Oblečenie dopĺňajú už tradične zlaté prvky. V tejto farbe je vyhotovený emblém výrobcu dresov ako aj čísla a menovky hráčov. K červeno-zeleným tričkám si portugalskí futbalisti oblečú zelené trenírky doplnené na bokoch malými červenými trojuholníkmi. Výstroj kompletizujú červené štulpne s výrazným zeleným pruhom vo vrchnej časti.

Náhradné dresy sú biele. Ich hlavným prvkom je zeleno-červený pruh na hrudi, ktorý je farebne rozdelený presne v rovnakom pomere ako na portugalskej vlajke. Tričko dopĺňajú tmavomodré detaily na koncoch rukávov a zaoblenom pruhu na chrbte. Tmavomodrá patrí medzi tradičné portugalské náhradné farby a symbolizuje rozľahlé portugalské pobrežie Atlantiku.

K bielym dresom boli predstavené biele trenírky a štulpne. Portugalský výber má však k dispozícii aj tmavomodré časti výstroja. V kombinácii s tmavomodrými trenírkami sa predstavil práve v spomínanom stretnutí v Česku, kde triumfoval jednoznačným štvorgólovým rozdielom. Biele štulpne sú doplnené emblémom spoločnosti Nike a skratkou Portugalskej futbalovej federácie.

Portugalsko sa v minulom storočí predstavilo len na dvoch šampionátoch, no po roku 2000 nevynechalo ani jeden! Najväčšími úspechmi sú tretie miesto z Anglicka 1966 a štvrtá priečka z nemeckého šampionátu 2006. V Katare sa Portugalsko stretne v skupine H postupne s Ghanou (24. novembra), Uruguajom (28. novembra) a Južnou Kóreou (2. decembra).

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok