Dresy Chorvátska pre MS 2022

2022/2023 MS 2022 Nike
Autor: Myso

Polovica septembra priniesla aj nové dresy Chorvátska. Finalista predchádzajúceho šampionátu v Rusku si aj tento rok zahrá v oblečení americkej spoločnosti Nike. Nové súpravy pokrstili Vatreni víťazstvami v záverečných zápasoch Ligy národov proti Dánsku (2:1) a Rakúsku (3:1), ktoré im zabezpečili účasť v jarnej finálovej fáze.

Podľa tlačovej správy Chorvátskej futbalovej federácie (HNS) je červeno-biely dres inšpirovaný témou ohnivého srdca. Dizajn oblečenia sa tak dokonale hodí k vášnivému, pracovitému a ohnivému charakteru chorvátskeho ľudu a jeho národného tímu. Dominantným prvkom je prepracovaná a modernizovaná verzia šachovnicového vzoru, ktorý sa stal celosvetovo uznávaným symbolom chorvátskej hrdosti.

Štvorce vytvárajú na oblečení svojim nerovnomerným usporiadaním inovatívny a svieži vzhľad. Na bielej časti hrude nájdeme logo národnej futbalovej federácie a modrý emblém spoločnosti Nike. Biela farba dominuje aj zadnej strane, kde tvorí podklad pod modré čísla a menovky. Súpravy dopĺňajú biele trenírky a štulpne. Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo pravá je čisto biela, na tej ľavej nájdeme červené štvorce.

Náhradné oblečenie ešte viac zdokonaľuje šachovnicový vzor, aby vyjadril cez jeho prirodzenú krásu národnú hrdosť. Štvorce sú rozmazané a zvlnené v kombinácii tmavomodrej a tyrkysovej farby. Kombinácia bola navrhnutá tak, aby pripomínala príliv a odliv Jadranského mora, ktorého vlny obmývajú chorvátske pobrežie. Vzor navyše oživuje spomienky na biele dresy chorvátskeho výberu, v ktorých získali jeho futbalisti na MS 1998 bronzové medaily. Dizajnéri spoločnosti Nike si dali záležať aj na vybranom type písma. To vzdáva hold histórii krajiny, jej tradíciám, a svojim tvarom pripomína hlaholiku.

„Som nesmierne hrdý na to, že som mal a mám tú česť obliekať si nádherný chorvátsky dres. Teším sa na nové súpravy, ktoré podčiarkujú naše tradície. Vďaka magickým červeno-bielym štvorcom sú chorvátske dresy najznámejšími na celom svete. Nový dizajn mi trochu pripomína rok 1998 a legendárny tím, ktorý inšpiroval moju generáciu. Veľmi sa mi páči aj atraktívny dizajn a atraktívne farby na náhradnom drese. Som si istý, že medzi našimi fanúšikmi bude veľmi populárny,“ povedal o novom oblečení kapitán chorvátskej reprezentácie Luka Modrić.

Chorváti sa budú snažiť napodobniť vydarený šampionát z Ruska, kde si zahrali finále. Vatreni chýbali za posledných 24 rokov len na turnaji v Južnej Afrike 2010. Pokiaľ postúpili zo skupiny, vždy sa dostali aspoň do semifinále! Tento rok ich čaká v úvodných troch zápasoch konfrontácia s Marokom (23. novembra), Kanadou (27. novembra) a Belgickom (1. decembra).

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok