Dresy Dánska pre MS 2022

2022/2023 Hummel MS 2022
Autor: Myso

Jedni z najzaujímavejších dresov budú mať na nadchádzajúcom svetovom šampionáte Dáni. De Rød-Hvide si tento rok pripomínajú tridsiate výročie víťazstva na Majstrovstvách Európy 1992, no svojim oblečením zároveň vysielajú jasný odkaz na porušovanie ľudských práv v Katare.

Dizajn dresov vychádza z ikonických súprav spred tridsiatich rokov, v ktorých Dánsky dynamit šokoval európsky kontinent víťazstvom na turnaji vo Švédsku. Dánsko sa na vtedajšom šampionáte pôvodne ani nemalo zúčastniť. Napokon sa medzi najlepších osem tímov dostalo ako náhradník za Juhosláviu, kde v tom čase vypukol vojenský konflikt. Zatiaľ čo začiatkom 90. rokov boli prvky na dresoch v kontrastných farbách, aktuálne súpravy striedajú vždy len dvojicu veľmi podobných odtieňov bielej, červenej a čiernej. Výrobca k atypickému dizajnu uviedol: „Potlačili sme všetky detaily vrátane nášho loga.“ Na oblečení tak pôsobia nenápadne všetky prvky vrátane pruhov na rukávoch, emblémov spoločnosti Hummel, či znaku Dánskej futbalovej únie.

Dresy Dánska z turnaja EURO 1992 (📸 kirefootballkits.blogspot.com)

„Hoci je aktuálny dres prerábkou oblečenia z roku 1992 a pripomína 30. výročie triumfu na ME, nechceme ho brať len ako nostalgickú poctu legendám nášho futbalu. Na majstrovstvá sveta ideme s jedným z najsilnejších národných tímov za posledné obdobie, a preto je dres aj symbolom toho, že práve teraz musíme vytvárať legendy budúcnosti. Dúfame, že o 20 až 30 rokov to budú súčasní hráči národného tímu, ktorých si budeme pamätať s rovnakým legendárnym statusom, aký dnes patrí hrdinom z roku 1992,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Hummel Allan Vad Nielsen.

Okrem tradičných bielych a červených dresov symbolizujúcich národné farby sa Dánsko predstaví počas nasledujúcich dvoch rokov aj v čiernej farbe. „Aj keď počas celej cesty podporujeme dánsky národný tím, nemalo by sa to zamieňať s podporou turnaja, ktorý stál životy tisícov ľudí,“ uviedla spoločnosť Hummel v tlačovej správe. Čierna je farba smútku a túto edíciu sa spoločnosť rozhodla uviesť na počesť robotníkov, ktorí zahynuli počas výstavby štadiónov, na ktorých sa šampionát odohrá. „Rozhodli sme sa protestovať proti tomu, ako v Katare nakladajú s ľudskými právami a zahraničnými robotníkmi, ktorí v krajine pracovali na štadiónoch pre majstrovstvá,“ upresnili zástupcovia dánskeho dodávateľa.

Hoci čierne dresy nesú svoj jasný odkaz, Dánom prišli vhod aj v septembrovom zápase Ligy národov na pôde Chorvátska. To sa totiž neraz musí prispôsobovať svojim súperom hrajúcim v červených a bielych farbách a aj doma nastupovať v náhradných súpravách… Dánsko v Chorvátsku prehralo 1:2, no o tri dni neskôr už víťazne pokrstilo červené dresy v súboji rovnakej súťaže proti Francúzsku (2:0). „Sme neskutočne hrdí na náš súčasný národný tím a jeho úspechy na ihrisku aj mimo neho. Hráči nám dokázali, že by sme sa nemali báť snívať o veľkých úspechoch. Preto veríme, že aj my pomôžeme písať novú históriu dánskeho futbalu – a spolu s mužskou reprezentáciou snívame v decembri o trofeji z majstrovstiev sveta, vďaka ktorej bude dres symbolom novej generácie reprezentačných legiend,” uzavrel Allan Vad Nielsen.

Dánsko sa doteraz predstavilo na dvoch po sebe idúcich svetových šampionátoch len raz – v rokoch 1998 a 2002. Podobný úspech dosiahli zverenci Kaspera Hjulmanda aj v súčasnosti, kedy sa budú snažiť nadviazať na úspechy z ruského turnaja z roku 2018. V Katare na nich čakajú v D skupine postupne Tunisko (22. novembra), Francúzsko (26. novembra) a Austrália (30. novembra). Doteraz najväčším úspechom je štvrťfinálová účasť a konečné ôsme miesto z MS 1998 vo Francúzsku.

Publikované 20. októbra 2022 a zaradené do
2022/2023 Hummel MS 2022

📸 hummel.net, sportbible.com a twitter.com/dbufodbold

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok