Dresy Saudskej Arábie pre MS 2022

2022/2023 MS 2022 Nike
Autor: Myso

Spoločne s ostatnými tímami boli v priebehu septembra oficiálne uvedené aj nové dresy Saudskej Arábie. Kráľovská krajina sa predstaví podobne ako pred štyrmi rokmi v Rusku v dresoch americkej spoločnosti Nike.

Zelené a biele dresy sú podľa slov výrobcu inšpirované vlajkou krajiny. Národný výber šesťnásobného účastníka záverečného turnaja MS má rovnakú prezývku ako ten náš – Sokoli. Hlava tohto dravca dominuje aj reprezentačnému znaku umiestnenému tradične vľavo na hrudi. Mimochodom, po arabsky sa tento vták povie Saqr, čo výslovnosťou pripomína aj americké pomenovanie futbalu (soccer).

Hlavné oblečenie je doplnené v okolí okrúhleho výstrihu zelenými detailmi. Tričká pokrýva strieborná textúra palmových listov, ktoré sa na dresoch arabského výberu objavili už aj na súpravách predstavených v roku 2020. Zaujímavosťou je, že výstrih i logo spoločnosti Nike sú vyhotovené v inom odtieni zelenej ako reprezentačný znak. Biele tričká sú skombinované s bielymi trenírkami a bielymi štulpňami. Ich vrchnú časť vypĺňa zelený pruh.

Náhradné dresy sú v dvoch odtieňoch zelenej farby. Originálna textúra je na zadnej strane tričiek prerušená kvôli lepšej viditeľnosti bielych čísiel a menoviek. Pravidlá sú v tomto prípade trochu zvláštne, keďže napríklad práve naša reprezentácia mala v nedávnej minulosti celé svoje dresy súvisle pokryté textúrou zasnežených Tatier a pozadie pod číslami a menovkami nebolo nijako špeciálne upravené…

Biele i zelené súpravy arabského výberu obsahujú vzadu pod výstrihom kráľovský znak. Ten tvorí dvojica prekrížených mečov doplnených palmou. Meče symbolizujú kráľovstvo Hejaz a sultanát Nadj, ktoré sa zjednotili pod vedením Idna Sauda v roku 1926. Palma potom predstavuje ľudí, históriu, dedičstvo, prírodné a neprírodné zdroje kráľovstva. Proti bielym súperom si arabskí futbalisti zahrajú v kombinácií tmavozelených tričiek, tmavozelených trenírok a tmavozelených štulpní.

Saudská Arábia odštartuje svoj šampionátový program 22. novembra proti Argentíne. V druhom stretnutí ju o štyri dni neskôr čaká Poľsko. Posledným zápasom v skupine C bude pre výber francúzskeho trénera Hervého Renarda v posledný novembrový deň súboj s Mexikom. Najlepší výsledok dosiahol arabský výber pri svojej premiére na MS 1994 v USA, kde dokázal postúpiť zo skupiny a zahral si osemfinále.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok