Dresy Mexika pre MS 2022

2022/2023 Adidas MS 2022
Autor: Myso

Počas letných mesiacov boli oficiálne predstavené dresy mexickej reprezentácie. El Tricolor sa v Katare predstaví v oblečení nemeckej spoločnosti Adidas. Mexiko sa po dvojročnej pauze vracia k svojim tradičným zeleným dresom, ktoré v niektorých zápasoch doplnia náhradné súpravy vyhotovené v špeciálnom odtieni bielej farby.

Hlavné oblečenie je inšpirované bohom mezoamerickej kultúry Quetzalcóatlom. Ten je v mytológii vykresľovaný ako operený had, ktorého sprevádza jedinečná sila a považuje sa za boha života a tvorcu sveta i samotného ľudstva. Práve tieto vzácne vlastnosti by mali inšpirovať mexický tím k úspechom na najväčšom svetovom futbalovom podujatí.

Dizajnu dresov dominuje textúra s perím, ktorá predstavuje čelenku nazývanú v domorodom jazyku Copilli. Tento doplnok predstavoval v starovekých mexických kultúrach silu cirkvi a šľachticov a zároveň dodával duchovnú silu a odvahu každému, kto ho nosil. Tričká sú doplnené tradičnou trojicou červených pruhov na pleciach a červenými pásikmi po bokoch, ktoré sa na zadnej strane spájajú v dolnej časti.

Oproti minulosti prešli zmenou aj emblémy. Nemecký výrobca sa na oblečení prezentuje svojim novým logom, na ktorom už nenájdeme nápis Adidas. Redizajnom prešiel aj znak Mexickej futbalovej federácie. Tomu naďalej dominuje orol stojaci na futbalovej lopte. Stredoamerickí futbalisti budú mať zelené tričká doplnené bielymi trenírkami a červenými, prípadne zelenými štulpňami.

Aj náhradné dresy sú charakteristické nápaditým dizajnom. Použitá textúra odkazuje na staroveké civilizácie a vzdáva hold umeniu Mixtec, aby privolala bojového ducha národa. Na vnútornej strane výstrihu je zobrazené hadie telo boha Quetzalcóatloma, ktoré reprezentuje fyzické schopnosti ľudstva. Zadná strana tričiek je kvôli lepšej viditeľnosti čísiel a menoviek jednofarebná.

Okrem unikátnej textúry zaujmú nové náhradné dresy Mexika aj farebným prevedením. Krémový základ je doplnený tmavším odtieňom červenej farby. Výrobca označuje podkladovú farbu výrazom Wonder White. V tmavšej červenej je potom okrem tradičných troch pruhov vyhotovený aj znak Mexickej futbalovej federácie. Oblečenie dopĺňajú tmavozelené trenírky a krémové štulpne doplnené mexickou trikolórou.

Mexiko sa predstaví už na ôsmom svetovom šampionáte za sebou, keď naposledy chýbalo v Taliansku 1990, kvôli škandálu známemu ako Cachirules. Zverenci argentínskeho trénera Gerarda Martina boli vyžrebovaní do skupiny C, kde sa postupne stretnú s Poľskom (22. novembra), Argentínou (26. novembra) a Saudskou Arábiou (30. novembra). Najlepším výsledkom El Tricolor zostávajú dve šieste miesta z domácich šampionátov z rokov 1970 a 1986.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok