Dresy Holandska pre MS 2022

2022/2023 MS 2022 Nike
Autor: Myso

V polovici septembra boli oficiálne predstavené nové dresy Holandska pripravené americkou spoločnosťou Nike. Aktuálne súpravy si budú obliekať mužské i ženské reprezentácie Oranjes počas najbližších dvoch rokov. Modré dresy zažili premiéru 22. septembra v stretnutí Ligy národov v Poľsku, oranžové potom o tri dni neskôr v domácom dueli rovnakej súťaže proti Belgicku.

Nové oblečenie bolo pozitívne prijaté medzi holandskými reprezentantmi, ktorí sa zúčastnili na jeho oficiálnom predstavení. Kapitán tímu Virgil van Dijk z Liverpoolu povedal: „Vždy, keď si oblečiem národný dres, vnímam to ako príležitosť dosiahnuť veľké veci. Nielen pre seba a pre náš tím, ale najmä pre našu krajinu. Je výnimočné, že mám príležitosť zažiť to ako kapitán.“ Ku svojmu spoluhráčovi sa pridal aj barcelonský záložník Frankie de Jong: „Holandskú reprezentáciu vnímam ako stretnutie s priateľmi. Oranžová je naša farba. To je to, čo nás robí tým kým sme ako národný tím.“

Nike si pri domácich dresoch inšpirovalo 70. rokmi minulého storočia, kedy Holandsko očarilo tzv. totálnym futbalom. Hlavné oblečenie tak symoblizuje kreativitu, flexibilitu a prelomovú mentalitu, teda všetky atribúty, ktorými sa krajina tulipánov prezentuje vo svete cez svojich skvelých futbalistov, ale aj úspešných streetwearových a módnych návrhárov.

Tradičné oranžové prevedenie je oživené textúrou levej srsti, ktorá súvisí s prezývkou mužstva. Svieža oranžová farba symbolizuje plynulosť taktického systému totálneho futbalu, čierne prvky sú zase potom podľa slov amerických dizajnérov odkazom na bojovnosť, ktorou sa vyznačujú zverenci trénera Louisa van Gaala. Výstroj dopĺňajú svetlooranžové trenírky a štulpne doplnené čiernymi znakmi Nike.

Náhradné modré dresy odkazujú na samotnú krajinu a vplyvné odevné značky, ktoré zanechali dôležitú stopu v holandskom futbale, kultúre a oblečení. Oranjes sa vracajú k jednej zo svojich národných farieb, ktorá ich sprevádzala aj úspešnými šampionátmi v Brazílii 2014, kde taktiež pod van Gaalovým vedením získali bronzové medaily, či turnajom vo Francúzsku 1998, kde skončili na nevďačnej štvrtej priečke.

Modrá bola v posledných rokoch nahradená čiernou. Na túto alternatívnu farbu trojnásobných vicemajstrov sveta sa však úplne nezabudlo ani pri nových súpravách. Nájdeme ju na viacerých prvkoch tričiek a viditeľná je aj na pruhoch na bokoch modrých trenírok. Takisto sú v nej vyhotovené štulpne, doplnené tenkým oranžovým prúžkom a emblémom spoločnosti Nike.

Holandsko sa predstaví na záverečnom turnaji MS po ôsmich rokoch a celkovo pôjde už o jeho jedenástu účasť. Oranjes si na úvod zmerajú sily 21. novembra so Senegalom. V druhom zápase ich potom o štyri dni neskôr čaká Ekvádor. Posledným zápasom v skupine bude pre holandských futbalistov 29. novembra stretnutie proti domácemu Kataru.

Publikované 30. septembra 2022 a zaradené do
2022/2023 MS 2022 Nike

📸 nike.com, instagram.com/onsoranje a gettyimages.com

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok