Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 15. kolo

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Po reprezentačnej prestávke pokračovala uplynulý víkend naša Fortuna liga. V 15. kole sme sa dočkali troch dresových noviniek. Nedávno predstavila svoje nové oblečenie Dunajská Streda, ktorá ho víťazne pokrstila v sobotňajšom stretnutí proti Senici. V zápase si v novom bielom drese zachytal aj domáci brankár Martin Jedlička, ktorý si tak v ročníku vyskúšal už štyri farebné prevedenia. Na tretiu novinku sme si počkali do nedele. V dohrávke v Michalovciach sa v novom vzhľade predstavil Slovan. Obhajca majstrovského titulu si prvýkrát v sezóne obliekol ku svojim tmavomodrým tričkám a štulpniam biele trenírky. Zverenci Vladimíra Weissa sa tak postarali o siedmu variáciu aktuálneho ročníka. Vďaka novinkám u futbalistov DAC sme v akcii videli už 27 hráčskych a 41 brankárskych súprav. Medzi gólmanmi naďalej evidujeme len jednu variáciu.

Futbalisti DAC pokrstili svoje nové dresy víťazstvom nad Senicou (📸 dac1904.sk).

Ružomberok – Trenčín

V piatkovej predohrávke sa z trojgólového víťazstva tešil domáci Ružomberok. Pod Čebraťom poslal Liptákov do vedenia už v 5. minúte Martin Regáli a v nadstavenom čase prvého polčasu na neho z penalty nadviazal aj Matej Kochan. Skóre na konečných 3:0 uzavrel v 65. minúte Samuel Šefčík. Domáci sa deviatykrát v sezóne predstavili vo svojom oranžovom oblečení, v ktorom si pripísali piatu výhru. Rovnaký počet úspešných štartov má na svojom konte aj tmavomodrý brankársky dres Ivana Krajčírika. Ten sa vrátil na víťaznú vlnu po prehre so Slovanom v predchádzajúcom 14. kole. Trenčín zaznamenal vo svojich bielych dresoch tretiu prehru. Pokiaľ do tejto štatistiky zarátame aj variáciu s červenými štulpňami, celkovo sa jedná už o štvrtý zápas bez bodového zisku. Najpoužívanejším brankárskym dresom gólmanov AS sa stal opäť svetložltý dres Macron Ares. Zaujímavosťou je, že Trenčín zaznamenal všetkých päť prehier v ročníku práve v stretnutiach, kedy mal niektorý z jeho brankárov na sebe spomínané svetložlté oblečenie.


Žilina – Liptovský Mikuláš

Remíza sa v sobotu zrodila pod Dubňom. Zatiaľ čo domáci mali silný záver prvého polčasu, hosťom naopak patrila posledná desaťminútovka toho druhého. Do dvojgólového vedenia poslali Šošonov zásahmi v 37. minúte arménsky útočník Vahan Bichakhchyan a v 44. minúte obranca Ján Minárik. Za Liptákov znížil na 2:1 v 81. minúte kapitán Richard Bartoš. Konečnú podobu výsledku dal v druhej minúte nadstaveného času český obranca David Krčík. Žilina sa štrnástykrát v sezóne predstavila vo svojich žlto-zelených súpravách a v tejto štatistike dominuje celej súťaži. Brankár Samuel Petráš si druhý raz v ročníku zachytal v tmavomodrom drese Nike Strike II. Po prehre v Michalovciach v 10. kole si v ňom tentokrát pripísal remízu. Nováčik odohral desiate stretnutie vo svojich červených dresoch skombinovaných s červenými trenírkami a bielymi štulpňami. Všetky body doteraz získal práve v tejto kombinácii. Pre čierny brankársky dres bol sobotňajší duel šiestym v tejto sezóne, do štatistík si pripísal vôbec prvú remízu.


Zlaté Moravce – Trnava

V Zlatých Moravciach sa zrodila bezgólová remíza. Domáci odohrali len druhé domáce stretnutie v sezóne vo svojich bielych dresoch a podobne ako v 3. kole proti Senici z toho bol zisk bodu. Brankár Matúš Kira sa ôsmykrát v ročníku predstavil v žltom drese a k jedinému víťazstvu a trom prehrám pridal štvrtú remízu. Trnava zostáva vo svojich čiernych dresoch naďalej nezdolaná. Po minulotýždňovom trojbodovom zásahu z Popradu proti Liptovskému Mikulášu to tentokrát bola pre zverencov Michala Gašparíka remíza. Opäť bezgólová, podobne ako v 5. kole v Ružomberku, kde Bíli Andeli taktiež nastúpili v čierno-červeno-čiernej kombinácii. Pre brankára Dominika Takáča je jedenásty zápas v koralovom drese Adidas Adi Pro 20 rekordom aktuálnej sezóny. O jediné stretnutie odskočil od seredských gólmanov, ktorí doteraz desaťkrát využili svoj svetlozelený dres Nike Gardien III.


Sereď – Pohronie

V Trnave privítala Sereď futbalistov zo Žiaru nad Hronom a zvíťazila 3:1. Do vedenia síce išlo Pohronie zásluhou presného zásahu Miloša Lačného z 11. minúty, no potom už strieľali góly len domáci. Už o tri minúty po úvodnom góle hostí dokázal vyrovnať Andrej Kadlec a ten istý hráč sa presadil aj po prestávke v 65. minúte. Skóre na konečných 3:1 uzavrel v 81. minúte albánsky záložník Bernard Karrica. Ten strelil gól v druhom ligovom zápase po sebe a presadil sa aj počas reprezentačnej prestávky v drese albánskeho výberu do 21 rokov. Sereď si druhý zápas po sebe obliekla k pruhovaným dresom biele trenírky a štulpne a opäť to pre ňu znamenalo víťazstvo! Brankár Martin Chudý sa pri svojej seredskej premiére odel do oranžového dresu Nike Gardien III a pričinil sa o to, že táto farba zostáva naďalej bez prehry. Úplne opačnú štatistiku majú modré súpravy Pohronia. Tie boli v sobotu tento ročník štvrtýkrát v akcii a zaznamenali štvrtú prehru. Štatistiky si nevylepšil ani zelený brankársky dres Erreà Brian, pre ktorý to bola v deviatom štarte šiesta porážka.


Dunajská Streda – Senica

V Dunajskej Strede to bol pre domáci DAC jubilejný stý zápas v MOL aréne a tak si žlto-modrí ani nemohli vybrať vhodnejší duel na premiéru svojich nových žlto-modrých dresov. Tie sú podobne ako náhradné tmavomodré súpravy v katalógovom prevedení Macron Tureis. O víťaznej premiére nového oblečenia i portugalského trénera Joãa Janeira (počas reprezentačnej prestávky nahradil maďarského kormidelníka Antala Németha) rozhodol v 58. minúte nemecký útočník Brahim Moumou. Vo vynovenom vzhľade sa predstavil aj Martin Jedlička, ktorý pokrstil štvrtý brankársky dres DAC v tomto ročníku vychytanou nulou. Senica síce strelila tri góly, no keďže všetky boli z ofsajdu, pripísala si vo svojich modrých dresoch vytvorených v aplikácii miTeam už šiestu prehru v deviatom štarte. Štatistiky si tak nevylepšil ani zelený brankársky dres Henricha Ravasa, pre ktorý to bola piata prehra v ôsmom zápase.


Michalovce – Slovan

Nedeľňajšia televízna dohrávka priniesla tesné víťazstvo Slovana. Na gól Ezekiela Hentyho zo 16. minúty odpovedal o 10 minút vyrovnávajúcim zásahom domáci útočník Matej Trusa. V druhom polčase rozhodol o troch bodoch pre hostí v 67. minúte český krídelník Jaromír Zmrhal. Tri minúty pred koncom bol už mimo ihriska vylúčený Vladimír Weiss ml. Domáci Zemplín odohral trinásty zápas v sezóne vo svojich žlto-modrých súpravách a do štatistík si pripísal šiestu prehru. Červený dres brankára Benjamína Száraza dobehol v počte štartov čierne oblečenie a v šiestom dueli zaknihoval štvrtú porážku. Slovan zaujal prvou variáciou v sezóne. Belasí použili v lige vôbec po prvýkrát niektorú časť zo svojich nových bielych súprav, ktoré sú primárne určené pre zápasy v pohárovej Európe. V tmavomodrých dresoch majú zverenci Vladimíra Weissa st. naďalej stopercentnú bilanciu. Štatistiky si vylepšila aj svetlozelená súprava brankára Adriána Chovana, pre ktorý to bola v siedmom štarte celkovo šiesta výhra.


Rozhodcovia, značky a farby

Rozhodcovia sa nám v 15. kole opäť predstavili vo všetkých farbách. Čierne aj belasé dresy boli v akcii dvakrát, ružové a žlté si pripísali do štatistík jednu čiarku. Práve svetlomodré oblečenie sa už doťahuje na žlté, keď momentálne zaostáva len o jeden zápas. Farebne ladil ružový dres rozhodcu Gemzického s červenou súpravou brankára Száraza v dueli Michalovce – Slovan. Rovnako aj čierne oblečenie arbitra Dohála v zápase Žilina – Liptovský Mikuláš s výstrojom hosťujúceho gólmana Dominika Sváčeka.

V prvej variácii v sezóne sa predstavili futbalisti bratislavského Slovana. V Michalovciach zvíťazili 2:1 (📸 TASR).

V súboji značiek sa darilo Nike, ktorá obišla bez prehry vďaka víťazstvu Serede a remíze Žiliny. Bod si pripísala aj talianska Sportika zásluhou nováčika z Liptovského Mikuláša. Ostatné značky už zaknihovali aj prehry. V dresoch Macron sa z vydarenej premiéry tešila Dunajská Streda, naopak naprázdno vyšiel Trenčín. Erreà si pripísala bod za remízu Zlatých Moraviec, keďže Pohronie svoj zápas proti Seredi nezvládlo. Nemecký Adidas mal na konte dve výhry (Slovan, Ružomberok), jednu remízu (Trnava) a dve prehry (Michalovce, Senica).

Najpoužívanejší brankársky model aktuálnej sezóny. Dominik Takáč si svoj koralový dres obliekol už v 11 zápasoch (📸 Lukáš Grinaj / sparaktrnava.com).

Z farebného hľadiska boli na tom najlepšie oranžové, čierne a červené tímy. Ružomberok triumfoval, Trnava a Liptovský Mikuláš remizovali, a z troch bodov mala radosť aj červeno-biela Sereď. Všetky tri výsledky okúsili žlté mužstvá. Z víťazstva sa tešila Dunajská Streda, s remízou odišla zo stretnutia Žilina a medzi porazenými skončili Michalovce. Veľmi sa nedarilo ani modrým tímom. Z nich dokázal zvíťaziť len Slovan, keďže Pohronie i Senica svoje súboje prehrali. Biele celky sa tešili z bodu vďaka Zlatým Moravciam, na ktoré pod Čebraťom nedokázal bodovo nadviazať Trenčín.


Štatistiky po 15. kole

Do štatistického prehľadu nám pribudli nové obrázky pre Slovan a Dunajskú Stredu. Obhajca titulu zaznamenal úspešnú premiéru vo svojej prvej variácii v sezóne. Na Žitnom ostrove zase víťazne pokrstili nové žlto-modré hráčske a biele brankárske oblečenie. Belasí sa pridali k tímom, ktoré sa v ročníku predstavili v troch rôznych farebných prevedeniach. DAC sme už videli vo štvrtej kombinácii. Žlto-modrí sa tak zaradili k dvojici Sereď – Liptovský Mikuláš. Brankár Martin Jedlička svojim bielym dresom takisto rozšíril počet mužstiev, ktorých brankári si zachytali v štyroch odlišných dresoch. Rekordérom je s piatimi súpravami Ivan Krajčírik z Ružomberka. Naopak, trenčianskym brankárom stačili aj v 15 kolách naďalej len dve. Medzi zaujímavosti ročníka naďalej patrí aj hráčske oblečenie Senice. Záhoráci odohrali doterajší kompletný program v modrých farbách. Štatistický prehľad je možné zväčšiť kliknutím na obrázok nižšie.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok