Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/22 – 14. kolo

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Prvé novembrové kolo nám prinieslo niekoľko dresových zaujímavostí. Netradične v modrom sa doma predstavili futbalisti Pohronia. Proti Žiline im však táto zmena nepomohla a po deviatej prehre v ročníku opäť klesli na dno ligovej tabuľky. Prvú variáciu v ročníku vytiahla Sereď a hneď v nej zaznamenala prekvapujúce víťazstvo v Dunajskej Strede. Sezónne štatistiky sa zmenili aj vďaka zápasu Liptovský Mikuláš – Trnava. Hostia nastúpili v Poprade v kompletne vynovenom vzhľade. Brankár Dominik Takáč si prvýkrát v ročníku vyskúšal svoju fialovú súpravu a hráči si takisto premiérovo vo Fortuna lige obliekli k svojim čiernym dresom a štulpniam biele trenírky. Spartak už v tejto kombinácii nastúpil v Európskej konferenčnej lige, no v najvyššej súťaži doteraz odohral všetky zápasy buď kompletne v bielom, alebo v čierno-červeno-čiernom prevedení. Vďaka trnavským a seredským novinkám tak v sezóne evidujeme už 6 variácií k 26 hráčskym dresom a počet brankárskeho oblečenia sa nám zaokrúhlil na číslo 40.

Sereď si prvýkrát v sezóne obliekla k pruhovaným dresom biele trenírky a štulpne. Nový vzhľad priniesol víťazstvo 3:1 v Dunajskej Strede (📸 dac1904.sk).

Trenčín – Michalovce

V piatkovej predohrávke videli diváci pod hradom Matúša Čáka spolu šesť gólov. Tri z nich strelili domáci futbalisti, rovnaký počet hostia. Keďže Filip Vaško sa však v 24. minúte trafil do vlastnej siete, domáci AS sa radoval z víťazstva o dva góly. Skóre duelu otvoril v 17. minúte z penalty Jakub Kadák. Po zmene strán zvýšil v 47. minúte Dominik Hollý už na 3:0, no potom sa pripomenuli aj Zemplínčania. V 49. minúte znížil Matej Trusa a v 73. minúte zdramatizoval priebeh stretnutia presným zásahom španielsky záložník Brian Pena. Pokojnejší záver pre trenčiansky tím vybavil v 84. minúte nigérijský útočník Philip Azango, ktorý uzavrel na konečných 4:2. AS odohral desiaty zápas sezóny vo svojich bielych dresoch. Neporaziteľnosť si naďalej drží šedá súprava brankárov, ktorá v siedmom štarte zaznamenala tretie víťazstvo. Hostia sa predstavili už dvanástykrát vo svojom žltom oblečení. Čierny brankársky dres Andriya Kozukhara je so šiestimi štartmi pre zemplínsky tím už najpoužívanejším. V piatok si pripísal do štatistík tretiu prehru.


Senica – Zlaté Moravce

Štrnásty zápas v sezóne odohrali v modrom futbalisti Senice. Tí šli na domácom trávniku do vedenia už v 5. minúte zásluhou českého útočníka Milana Jurdíka, no napokon vyšli bodovo naprázdno. O nerozhodný výsledok prvého polčasu sa v 43. minúte postaral Karol Mondek a o prvom víťazstve ViOnu na súperových trávnikoch rozhodol v 84. minúte grécky záložník Alexandros Kyziridis. Domáci brankár Henrich Ravas si siedmykrát v ročníku zachytal vo svojom novom zelenom drese pripravenom v aplikácii miTeam. Zaznamenal v ňom už štvrtú prehru. Zlatým Moravciam sa podarilo premiérovo zvíťaziť vo svojich bielych súpravách. Potrebovali na to až šesť pokusov. Z piatich doterajších vyťažili len jedinú remízu, ktorá sa im podarila práve proti Senici, ešte v 3. kole. Prvé víťazstvo si do štatistík pripisuje aj žltý brankársky dres Matúša Kiru.


Pohronie – Žilina

V Žiari nad Hronom sa očakával druhý zápas v sezóne pre zelené žilinské dresy. Tie však Šošoni nechali pod Dubňom, pretože Pohronie sa rozhodlo doma nastúpiť netradične v modrých súpravách. Zverenci Pabla Villara v nich zaznamenali tretiu prehru. Smolu im predtým priniesli aj v 3. kole práve v Žiline (1:3) a takisto aj v 8. kole v Poprade proti Liptovskému Mikulášu (1:5). O výsledku zápasu sa rozhodlo už v prvom polčase. Na gól hosťujúceho Lukáša Jánošíka z 32. minúte odpovedal už o 8 minút neskôr domáci Peter Mazan. Konečnú podobu výsledku dal ale v nadstavenom čase prvej 45-minútovky Jakub Paur. Brankár domácich Libor Hrdlička si druhýkrát v sezóne zachytal v červenom modeli Erreà Brian. Podobne ako v 6. kole proti Dunajskej Strede bola z toho opäť prehra. Žilina sa proti modrému súperovi mohla predstaviť vo svojich tradičných žlto-zelených farbách. Šošoni v nich nastúpili už na trinásty zápas v sezóne. Brankár hostí Ľubomír Belko si zachytal v bielom drese, pre ktorý to bola v treťom zápase druhá výhra.


Dunajská Streda – Sereď

Prekvapenie 14. kola sa zrodilo v MOL aréne, kde domáci DAC nestačil na hostí zo Serede. Žlto-modrí síce išli do vedenia vďaka presnému zásahu čiernohorského útočníka Nikolu Krstovića z 32. minúty, potom však už strieľali góly len zverenci Juraja Jarábka. Dvakrát sa presadil obranca Adam Morong (44. a 55. minúta) a víťazstvo hostí poistil v poslednej minúte albánsky záložník Bernard Karrica. Dunajská Streda odohrala jedenásty zápas vo svojich žltých dresoch, ktoré od nasledujúceho kola vymení nový model Macron Tureis. Ten si v šedo-zelenom prevedení obliekol tretíkrát v ročníku aj Martin Jedlička a zaznamenal v ňom tretiu prehru! Hostia zo Serede si premiérovo vyskúšali k svojim pruhovaným dresom biele trenírky a biele štulpne a tento vynovený vzhľad im priniesol prvé víťazstvo vonku. Brankár Mathew Yakubu sa predstavil vo svetlozelenom oblečení Nike Gardien III, ktoré s desiatimi štartmi dobehlo súpravy trnavských brankárov. Štatistikám totiž práve do tohto kola s 10 štartmi kraľoval koralový dres Dominika Takáča.


Slovan – Ružomberok

V nedeľňajšej dohrávke sa na Tehelnom poli predstavili futbalisti Ružomberka. Práve Liptáci pripravili v sezóne úradujúcemu majstrovi doteraz jedinú prehru, keď ho zdolali v septembrovej dohrávke 3. kola najtesnejším rozdielom 1:0. Slovan im prehru oplatil navlas rovnakým výsledkom. O jediný presný zásah sa postaral v 12. minúte český krídelník Jaromír Zmrhal. Zverenci Vladimíra Weissa st. sa predstavili jedenástykrát v ročníku v belasých dresoch, v ktorých zaknihovali ôsme víťazstvo. Brankár Michal Šulla vychytal čisté konto vo svojom svetlozelenom drese. Ten si do štatistík pripísal v šiestom štarte piaty triumf. Ružomberok zaznamenal vo svojich oranžových dresoch len druhú prehru (predtým nestačil v 8. kole na Dunajskú Stredu). O neporaziteľnosť prišiel tmavomodrý dres brankára Ivana Krajčírika. V doterajších piatich zápasoch platilo, že pokiaľ ho mal tento ružomberský gólman na sebe, Liptáci vždy bodovali. Sériu tak prerušil až šiesty zápas.


Liptovský Mikuláš – Trnava

Posledný zápas kola bol na programe v Poprade, kde sa proti domácemu Liptovskému Mikulášu predstavila Trnava. Spartak si z ihriska nováčika odviezol tri body, keď sa o jeho víťazstvo postarali brazílsky záložník Saymon Cabral a severomacedónsky útočník Milan Ristovski. Tí si rozdelili svoje góly do obidvoch polčasov. Prvý padol v 3. minúte, poisťovací druhý potom o 70 minút neskôr. Domáci Tatran nastúpil opäť v kombinácii červených tričiek, červených trenírok a bielych štulpní. V deviatom zápase v takomto vzhľade zaznamenal štvrtú prehru. Štatistiky si nevylepšil ani belasý brankársky dres českého gólmana Matěja Lukscha, pre ktorý to bola v siedmom štarte piata porážka. Ako už bolo spomenuté v úvode, Trnava nastúpila kompletne v novom vzhľade. Hráči si prvýkrát v lige obliekli k čiernym tričkám biele trenírky a brankár Dominik Takáč sa predstavil v treťom fialovom drese. Doteraz odchytal všetky stretnutia v koralovom a svetlozelenom prevedení. Čierne trnavské dresy si naďalej držia neporaziteľnosť. V piatich stretnutiach v nich zverenci Michala Gašparíka zaznamenali štyri víťazstvá a jednu remízu (bezgólovú v 5. kole v Ružomberku).


Rozhodcovia, značky a farby

Rozhodcovia sa nám predstavili v troch farbách, pričom každú z nich sme v akcii videli dvakrát. Štatistiky si teda o dve stretnutia vylepšili čierne, ružové a žlté dresy. Farebne to vyzeralo v poriadku v štyroch dueloch. Na stretnutí v Žiari nad Hronom sa ružoví arbitri slabšie rozoznávali od domáceho červeného brankára Hrdličku, v Senici sa zase strážcovia pravidiel obliekli do žltých farieb, podobne ako hosťujúci gólman Kira. V obidvoch prípadoch by problém vyriešili tradičné čierne dresy. V súvislosti s rozhodcami zaujal aj pekný, a trošku netradičný moment na bratislavskom Tehelnom poli. Pred zápasom odovzdal generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík ml. dres s číslom 317 asistentovi Tomášovi Somolánimu. Ten sa tento rok rozhodol ukončiť svoju profesionálnu rozhodcovskú kariéru. Číslo symbolizuje počet stretnutí, ktoré skúsený arbiter počas svojej kariéry rozhodoval v našej najvyššej súťaži. S podobnou spomienkou zo zápasu odišiel aj ďalší dnes už bývalý rozhodca Marek Galo (81 zápasov).

Asistent rozhodcu Tomáš Somoláni si preberá dres s číslom 317 symbolizujúci počet zápasov v najvyššej slovenskej súťaži (📸 skslovan.com).

Stopercentnú bilanciu zaznamenala americká spoločnosť Nike, ktorá sa tešila z dvoch víťazstiev vonku vďaka triumfom Serede a Žiliny. Polovičné úspechy si pripísali talianske spoločnosti Macron a Erreà. V prvej menovanej značke zvíťazil Trenčín a prehrala Dunajská Streda. V prípade tej druhej sa zase z troch bodov radovali futbalisti Zlatých Moraviec a z ďalšej prehry v ročníku boli smutní hráči Pohronia. Ďalší neúspešný víkend si pripísala Sportika, ktorá vyšla bodovo naprázdno vďaka prehre Liptovského Mikuláša. V dresoch Adidas zvíťazili vedúce dva celky ligovej tabuľky Slovan a Trnava. Naopak, naprázdno odchádzali zo svojich zápasov futbalisti Ružomberka, Michaloviec i Senice.

Trnava sa prvýkrát v sezóne predstavila v ligovom zápase vo variácií. V Poprade zdolala domáci Liptovský Mikuláš 2:0 (📸 spartaktrnava.com / Lukáš Grinaj).

Víťaznými farbami víkendu boli čierna a biela. Jediný zápas čierneho tímu premenila na tri body Trnava. V bielej ešte pred ňou triumfovali futbalisti Trenčína i Zlatých Moraviec. Čiastočne sem môžeme prirátať aj víťazstvo Serede, ktorá nastúpila v pruhovaných bielo-červených tričkách, ku ktorým mala ale oblečené biele trenírky a štulpne. S negatívnou bilanciou odchádzali zo stretnutí žlté a modré tímy. V žltom dokázala uspieť len Žilina, keď svoje stretnutia nezvládli Michalovce ani Dunajská Streda. V belasom odtieni modrej zase uspel len Slovan, keď predtým v kráľovskej verzii tejto farby zaváhali vo svojich dueloch Pohronie i Senica. Naprázdno vyšli aj oranžový Ružomberok a červený Liptovský Mikuláš.


Štatistiky po 14. kole

Do štatistického prehľadu nám pribudli dve variácie. Víťaznú premiéru má za sebou čierno-bielo-čierna kombinácia hráčov Trnavy a takisto aj pruhované oblečenie hráčov Serede skombinované s bielymi trenírkami a štulpňami. Futbalisti ŠKF sa zároveň pridali k nováčikovi z Liptovského Mikuláša, keďže sa v sezóne predstavili už v štyroch rôznych farebných prevedeniach. O štyridsiaty brankársky dres v ročníku sa postaral trnavský brankár Dominik Takáč, pre ktorého je fialové oblečenie tretím v aktuálnej edícii Fortuna ligy. Jediným celkom, ktorý si v doterajšom priebehu vystačil len s dvomi brankárskymi dresmi tak ostal už len Trenčín.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok