Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 12. kolo

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Dvanáste kolo prinieslo začiatok odvetných zápasov základnej časti našej najvyššej súťaže. Z hľadiska dresov sme sa nedočkali žiadnej novinky. Viacero tímov ale využilo niektoré zo svojich dresov po dlhšom čase. Platí tak, že 72 zápasov aktuálneho ročníka nám prinieslo 25 hráčskych a 39 brankárskych dresov. Hráči nastúpili v doterajšom priebehu v štyroch variáciách, brankári v jedinej.

Tomáš Hučko s pamätným dresom, ktorý mu bude pripomínať jeho trojstý ligový zápas (📸 facebook.com/seredskyskf).

Sereď – Žilina

Do piatkovej predohrávky v Trnave vstúpili fantasticky futbalisti domácej Serede. Tí sa ujali vedenia už v prvej minúte zásluhou Andreja Kadleca. Hostia vyrovnali v 23. minúte vďaka presnému zásahu obrancu Jána Minárika. V 37. minúte bol vylúčený domáci Adam Morong, no na výsledku 1:1 sa už do konca stretnutia nič nezmenilo. Sereď sa doma predstavila opäť v bielych dresoch a stále platí, že odkedy je na nich logo spoločnosti Orion Tip, ŠKF boduje. Po druhýkrát v sezóne sme v akcii videli modrý brankársky dres, na ktorý už taktiež pribudlo logo spomínaného partnera. Mathew Yakubu si v modrom zachytal naposledy práve proti Žiline, ešte v úvodnom kole. Druhý pokus vyšiel o niečo lepšie a Sereď si tak s modrým brankárom pripísala prvý bod. Hostia po jedenástykrát v ročníku vytiahli svoje tradičné žlto-zelené dresy. Do akcie sa dostalo aj čierne oblečenie brankára Samuela Petráša. Ten si ho naposledy obliekol v 8. kole na Tehelnom poli pri remíze 2:2 so Slovanom. Pred zápasom sa pocty dočkal domáci Tomáš Hučko. Ten nastúpil ešte v 10. kole proti Senici na svoj 300. zápas, ktorý mu bude pripomínať aj pamätný dres.


Zlaté Moravce – Trenčín

V sobotu to pri Žitave vyzeralo dlho na bezgólový výsledok, no deľbu bodov odmietol v druhej minúte nadstaveného času hosťujúci Samuel Lavrinčík. ViOn nastúpil ôsmykrát v ročníku vo svojich hlavných tmavomodrých dresoch, v ktorých však doteraz stále zaznamenal len jediné víťazstvo. Hostia z Trenčína si po minulotýždňovej netradičnej kombinácii s červenými štulpňami zahrali opäť kompletne v bielom. Duel zaujal súbojom žltých brankárov. Domáci Matúš Kira i hosťujúci Michal Kukučka sa obliekli do podobných farieb. Hoci treba uznať, že trenčiansky dres je v krikľavejšom odtieni, platí, že brankári zvyknú byť od seba odlíšení predsa len trochu výraznejšie…


Senica – Ružomberok

Na Záhorí vybojoval tri body Ružomberok. Pomohlo mu k tomu aj skoré vylúčenie domáceho Davida Gáča, ktorý sa z ihriska porúčal už v 7. minúte. Hostia šli potom do vedenia už o dve minúty neskôr zásluhou Jána Masla a skóre uzavrel na konečných 0:2 v 82. minúte ďalší obranca Matej Madleňák. Senica nastúpila aj na svoj dvanásty zápas aktuálnej sezóny v modrom oblečení. Dresy vytvorené v aplikácii miTeam už v počte stretnutí dobehli katalógové používané v úvode ročníka. Rovnaký počet štartov má aj oblečenie Ružomberka, ktorý si v bielom zahral po prvýkrát od siedmeho kola. Liptáci si v spomínanej farbe udržali neporaziteľnosť, keď v nej v šiestich stretnutiach pridali k štyrom remízam druhé víťazstvo. Tretíkrát v ročníku bol v akcii aj čierny dres brankára Ivana Krajčírika. Na ňom má, podobne ako jeho spoluhráči, emblém partnera Maestro. V domácich zápasoch už futbalisti Ružomberka robia reklamu mäsokombinátu Tauris.


Pohronie – Trnava

Tretím sobotňajším stretnutím bol zápas v Žiari nad Hronom. Tri body získala hosťujúca Trnava, ktorá o svojom triumfe rozhodla už v prvom polčase. Na gól ghanského forvarda Kelvina Boatenga z 13. minúty nadviazal v 31. minúte aj jeho macedónsky kolega z útoku Milan Ristovski. Pohronie odohralo desiate stretnutie sezóny vo svojej tradičnej žlto-modrej kombinácii, no naďalej má na svojom konte len jediné víťazstvo. Na to naďalej čaká brankár Libor Hrdlička vo svojom zelenom drese Erreà Brian. Ten má po víkende štatistiku dvoch remíz a piatich prehier. Trnava naďalej používa najmä svoje biele dresy. V tých zaznamenala v ôsmom zápas už piate víťazstvo. Deviatykrát v ročníku sa v koralových farbách predstavil brankár hostí Dominik Takáč.


Slovan – Liptovský Mikuláš

Aj druhá konfrontácia majstra s nováčikom sa skončila štyrmi gólmi v sieti Liptákov. Na rozdiel od stretnutia prvého kola tentokrát ale zverenci Mareka Petruša sieť bratislavského tímu nerozvlnili. Domácim sa to podarilo po prestávke zásluhou dvoch gólov Ezekiela Hentyho (57. a 84. minúta). O ostatné dva sa postarali Ibrahim Rabiu (67. minúta) a Dejan Dražić (90. minúta). Slovan vytiahol desiatykrát v ročníku svoje tradičné belasé oblečenie, v ktorom zaznamenal siedme víťazstvo. Brankár Michal Šulla nastúpil vo svetlozelenom drese. Ten sa tak stal s piatimi štartami najpoužívanejším oblečením bratislavských gólmanov. Hostia odohrali zápas vo svojej tradičnej červeno-červeno-bielej kombinácii. V nej sme videli nováčika v siedmom stretnutí. Štyri štarty v ročníku má na svojom konte čierny dres gólmana Dominika Sváčeka, najpoužívanejším zostáva naďalej svetlomodrý.


Dunajská Streda – Michalovce

V televíznom stretnutí chcela domáca Dunajská Streda oplatiť svojmu súperovi z Michaloviec vysokú prehru 1:4 z úvodného kola. Zverencom maďarského trénera Antala Németha sa to aj podarilo, keď sa o jediný presný zásah postaral v 38. minúte konžský útočník Yhoan Andzouana. Domáci brankár Martin Jedlička sa tretíkrát v rade predstavil v červenom oblečení Macron Gemini. Tretí štart premenil na tretie víťazstvo. Michalovce si vo svojich bielych dresoch zahrali len druhýkrát a opäť to bolo pre nich neúspešné vystúpenie. Bodovo naprázdno vyšli v bielom oblečení aj v 2. kole na ihrisku Pohronia. O neporaziteľnosť prišiel čierny brankársky dres Adidas Entrada 18. Ten po dvoch víťazstvách a jednej remíze zaznamenal v štvrtom zápase svoju prvú prehru.


Rozhodcovia, značky a farby

Rozhodcovia sa nám predviedli v troch farbách. Najčastejšie si zapískali vo svojich tradičných čiernych dresoch, v jednom stretnutí potom využili aj žlté a ružové. Farebne ladili v dvoch stretnutiach s brankármi. Andrij Kužuchar z Michaloviec i Samuel Petráš zo Žiliny odchytali svoje stretnutia v čiernom. V Dunajskej Strede mohli arbitri využiť belasé dresy, v Seredi sa núkali ružové. V ostatných štyroch zápasoch to bolo farebne v poriadku. V ročníku naďalej výrazne dominuje čierne oblečenie, žlté sa so siedmimi štartami pomaly doťahuje na belasé (8 zápasov).

Michalovce sa predstavili v bielych dresoch len druhýkrát v sezóne. Podobne ako v 2. kole proti Pohroniu vyšli opäť bodovo naprázdno (📸 dac1904.sk).

V súboji značiek si stopercentne počínal taliansky Macron, v ktorého dresoch zvíťazili Dunajská Streda i Trenčín. Naopak, zvyšné talianske značky vyšli bodovo naprázdno, keďže prehrali Liptovský Mikuláš (Sportika), Pohronie i Zlaté Moravce (obaja Erreà). V “derby” stretnutí tímov s dodávateľom Nike sa zrodila medzi Sereďou a Žilinou remíza. Druhý “derby” zápas v oblečení Adidas zase zvládol Ružomberok, ktorý vyhral na trávniku Senice. V dresoch s tromi prúžkami sa nedarilo futbalistom Michaloviec. Naopak, uspeli v nich hráči bratislavského Slovana i trnavského Spartaka.

Jedno zo “značkových derby” sa hralo v Senici. Domáci podľahli Ružomberku 0:2 (📸 fksenica.eu).

Farebne bola na tom najlepšie biela, no ani tá nebola stopercentná. Štatistiku troch víťazstiev (Trenčín, Ružomberok, Trnava) a jednej remízy (Sereď) jej pokazili prehrou Michalovce. Žlté tímy si pripísali jedno víťazstvo (Dunajská Streda), jednu remízu (Žilina) i jednu prehru (Pohronie). Modrá bola úspešná vďaka belasému Slovanu, no bez bodu odchádzali zo svojich zápasov v kráľovskej modrej hrajúca Senica i tmavomodré Zlaté Moravce. V červenom nastúpil nováčik z Liptovského Mikuláša, ktorý si pripísal ďalšiu prehru.


Sumár 12. kola

Do štatistického prehľadu nám nepribudol žiadny dres. Ako už bolo spomenuté pri jednotlivých zápasoch, najpoužívanejším dresom slovanistických brankárov sa stal svetlozelený. Slovan a Pohronie sa zaradili k tímom, ktoré v ročníku nastúpili v jednom hráčskom drese už na desať stretnutí. Sereď si zahrala už v piatom zápase sezóny v bielom oblečení, ktoré tak o jedno stretnutie predstihlo červené. Menilo sa aj poradie v brankárskych dresoch Ružomberka a Senice. Pri Liptákoch sa stalo čierne druhým najpoužívanejším, brankári Záhorákov odchytali už päť stretnutí v zelených dresoch pripravených v aplikácii miTeam.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok