Čo týždeň dal 42/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Aj predchádzajúcich sedem dní prinieslo niekoľko zaujímavostí vo svete futbalových dresov. Pozrieme sa do Ruska, kde si futbalisti Dynama Moskva uctili pamiatku svojho legendárneho brankára Leva Jašina. Ďalej si pošpekulujeme o novom znaku Manchestru United a predstavíme špeciálnu kolekciu od spoločnosti Puma. Nevynecháme ani informácie o Manchestri City, ktorý nastúpil na zápas v dresoch bez klubového znaku prvýkrát od roku 1976 a v závere prezradíme, prečo malo viacero brazílskych klubov v októbri ružové dresy. Príjemné čítanie!


Dynamo Moskva si uctilo pamiatku legendárneho brankára Jašina

Legendárny sovietsky brankár Lev Jašin by v piatok oslávil svoje 92. narodeniny. Pri tejto príležitosti si na neho spomenul jeho klub Dynamo Moskva, v ktorom strávil v rokoch 1950 – 1970 celú svoju seniorskú kariéru. Hráči moskovského klubu nastúpili na začiatok piatkového stretnutia proti FC Chimki v špeciálne pripravených retro dresoch. Tie svojim vzhľadom pripomínali práve oblečenie z éry legendárneho “čierneho pantera”. Hráčska verzia bola biela s modrým klubovým logom, brankárska prirodzene v čiernej farbe. Retro oblečenie mali futbalisti moskovského celku na sebe len počas nástupu na zápas. Po stretnutí hráči dresy podpísali a v klubovom e-shope si ich majú možnosť momentálne kúpiť fanúšikovia. Dynamo v zápase triumfovalo 4:1.

📸 instagram.com/fcdynamo


Nový znak Manchestru United?

Futbalová aplikácia televíznej spoločnosti BT Sport obsahuje zvláštny znak Manchestru United. Na túto skutočnosť upozornil vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter dizajnér Angelo Trofa. Okamžite tak spustil špekulácie o redizajne súčasného klubového znaku The Red Devils, ktorý mohol touto formou predčasne uniknúť na verejnosť. Znak je pritom do veľkej miery podobný originálu. Zmenou ale prešiel tvar štítu, na ktorom je umiestnený obrázok lode a červeného diabla. Odlišné sú taktiež aj dvojice lôpt po bokoch. Napokon sa ale zatiaľ žiadne novinky nechystajú. Autori aplikácie totiž omylom použili namiesto oficiálneho znaku jeden z fanúšikovských návrhov. Mimochodom, červeným diablom sa niečo podobné stalo aj vo filme Deadpool z roku 2016.

Nesprávny znak Manchestru United v aplikácii BT Sport (📸 twitter.com/angt34).

Puma predstavila špeciálnu kolekciu Street Soccer

Spoločnosť Puma predstavila špeciálnu kolekciu zameranú na pouličný futbal. Štvoricu dresov síce neuvidíme v žiadnom súťažnom stretnutí, no určite má šancu zaujať zberateľov či fanúšikov. Oblečenie je odkazom na počítačovú hru Puma Street Soccer, ktorú vydalo štúdiou Sunsoft v roku 1999 pre Windows a PlayStation 1. V hre hrali hráči futbal na nezvyčajných miestach ako letisko, parkovisko, mólo a pod. Nemecký výrobca pripravil nové dresy tímom Borussia Dortmund, Manchester City, Olympique Marseille a AC Miláno. Dizajn oblečenia je návratom do 90. rokov. Pri nemeckom tíme zaujmú nápisy vo fialovej farbe odkazujúce na sponzora Evonik. Dresy anglického tímu zase súvisia s jednou z jeho klubových prezývok (The Sky Blues) a pokrýva ich textúra oblohy. Marseille má tradičné bielo-modré oblečenie skombinované s oranžovou a talianske AC Miláno zaujme netradičným prevedením červených pruhov na čiernom podklade.


City v dresoch bez znaku prvýkrát od roku 1976

Úradujúci anglický šampión v sobotu debutoval na ihrisku Brightonu vo svojich nových tmavomodrých tretích dresoch. Oblečenie z dielne nemeckej spoločnosti Puma je charakteristické absenciou tradičných klubových znakov. Namiesto nich sú použité nápisy s názvami samotných klubov. Napriek tomu, že nemecké mužstvá Borussia Dortmund a Borussia Mönchengladbach svoje dresy dodatočne upravili, Citizens sa rozhodli nezmeniť ich pôvodné prevedenie. Účet StatCity na sociálnej sieti Twitter priniesol informáciu, že sa tak jednalo vôbec o prvý zápas sedemnásobného anglického majstra od roku 1976, v ktorom nemal na svojich dresoch klubový znak! Pre úplnosť treba dodať, že na oblečení sa nachádza malý znak na zadnej strane pod výstrihom a taktiež povrch tričiek je pokrytý klubovými emblémami vo forme vodotlače. Vďaka originálnemu dizajnu ale skutočne tradičné futbalové logo na dresoch chýba… Zverenci trénera Pepa Guardiolu pokrstili tmavomodré dresy víťazne. Na trávniku Brightonu zvíťazili jednoznačne 4:1.


Ružové dresy v Brazílii

V priebehu októbra bolo v Brazílii pre viacero tímov predstavené netradičné ružové oblečenie. Súvisí to s kampaňou Pink October, ktorej cieľom je boj proti rakovine prsníka a zvýšenie povedomia o tejto chorobe. Do kampane sa prostredníctvom špeciálnych dresov zapojili aj prvoligové kluby FC Sao Paolo, SC Internacional, Flamengo, Atlético Goianiense a Juventude. Prvé tri menované celky oblieka nemecká spoločnosť Adidas, ktorá každému z nich pripravila rovnaké ružové dresy s horizontálnymi prúžkami. O niečo originálnejší už boli dodávatelia zvyšných dvoch celkov. Domáca spoločnosť Dragão Premium umiestnila na dresy Goianiense diagonálne pruhy v klubových farbách. Tradičnú bielo-zelenú kombináciu majú na hrudi aj ružové tričká Juventude, pripravené vo vlastnej réžií, pod značkou 19TREZE. Zaujímavo poňal akciu druholigový klub EC Vitória. Ten vydal dresy v čiernej farbe. Do ružovej ale zladil klubový znak, či emblém výrobcu Negô.

📸 footballshirtculture.com

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok