Čo týždeň dal 38/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

V poslednom septembrovom týždenníku sa pozrieme na dresy s dlhými rukávmi v Premier League, predstavíme si Blackout edíciu oblečenia FC Bazilej a spomenieme aj hlasovanie o ďalších súpravách pre nemecký Mainz 05. Novinku v posledných dňoch priniesla aj americká spoločnosť Nike, ktorá čoskoro plánuje začiatok predaja svojich nových brankárskych modelov a v závere nebude chýbať ani pohľad na výročné oblečenie dresov bundesligového Greutheru Fürth. Príjemné čítanie!


Dresy s dlhými rukávmi v Premier League

So zaujímavou štatistikou prišiel v posledných dňoch známy britský web Classic Football Shirts. Ten odhalil, že len 25% súčasných tímov v najvyššej anglickej súťaži ponúka na predaj aj prevedenie dresov s dlhými rukávmi. Tie sú už v posledných rokoch mimo záujmu fanúšikov i hráčov. Futbalisti dávajú čoraz viac prednosť kombinácii tzv. base layeru a klasických dresov s krátkymi rukávmi. Podobne sa nedávno obliekol aj hviezdny Cristiano Ronaldo a to bez ohľadu na to, že jeho staronový tím Manchester United patrí medzi kluby, ktoré ponúkajú svojim priaznivcom aj verziu s dlhými rukávmi.

Infografika od CFS. Kompletnú ponuku dresov s dlhými rukávmi majú v Premier League len Arsenal, Everton, Manchester City, Norwich a West Ham. Červení diabli z Old Traffordu zachovali túto možnosť aspoň pri hlavných dresoch vo veľkostiach pre dospelých (📸 twitter.com/classicshirts).

Cristiano Ronaldo v sobotňajšom zápase proti Aston Ville (📸 Getty Images).

Aktualizácia 30.9.2021 – Ronaldo sa predsa len dočkal aj verzie s dlhými rukávmi. V takomto drese nastúpil na včerajšie stretnutie Ligy majstrov proti španielskemu Villarrealu. Hviezdny útočník navyše rozhodol o víťazstve Červených diablov gólom z piatej minúty nadstaveného času.

Cristiano Ronaldo v zápase Ligy majstrov proti Villarrealu (📸 Getty Images).

Bazilej predstavil blackout dresy

Švajčiarsky FC Bazilej uviedol počas predchádzajúceho týždňa nové tretie dresy pre aktuálnu sezónu 2021/22. Oblečenie dostalo názov Blackout a jedná sa o čierny katalógový model Adidas Condivo 21, ktorý poznáme zo slovenských trávnikov vďaka futbalistom Nitry. Tí ho mali v bielom a modrom prevedení počas jarnej časti predchádzajúceho ročníka Fortuna ligy. Napriek tomu, že oblečenie nie je ničím špeciálne zaujímavé, bazilejskí priaznivci oň prejavili taký záujem, že nápor dokonca nevydržal ani klubový e-shop. Dvadsaťnásobný švajčiarsky šampión totiž nové dresy vydal len v limitovanej edícii 1893 kusov (podľa roku založenia klubu). K zvýšenému záujmu mohol prispieť aj fakt, že sa jedná o jediné nové súpravy v tejto sezóne. Hlavné modro-červené i náhradné biele dresy totiž zostali z predchádzajúceho ročníka nezmenené. Zverenci Patricka Rahmena si čierne dresy obliekli prvýkrát v nedeľňajšom stretnutí švajčiarskej najvyššej súťaže proti FC Zürich a tešili sa v nich z víťazstva 3:1.

📸 fcb.ch


V Mainzi hlasovali o ďalších dresoch

Peknú spoluprácu klubu a fanúšikov predviedli v uplynulých dňoch v Mainzi. Priaznivci bundesligového tímu mali možnosť vyberať nové náhradné dresy pre budúci ročník 2022/23. Dvanásty tím minulej sezóny najvyššej nemeckej ligy sa bude naďalej predstavovať v oblečení od talianskej spoločnosti Kappa. Tá tímu pripravila dva návrhy bielych dresov. Prvý z nich je skombinovaný so zlatou a jeho prednú časť pokrýva textúra s malými šedo-bielymi lichobežníkmi. Druhou možnosťou je tradičné bielo-červené prevedenie. Aj na ňom sú opäť viditeľné geometrické obrazce. Dvojica bielych a šedých lichobežníkov dominuje prednej časti, zatiaľ čo na bokoch si môžeme všimnúť malé trojuholníky. Hlasovanie o dresoch už nie je cudzie ani slovenským klubom. Naposledy takto fanúšikovia vyberali pred štartom sezóny 2020/21 oblečenie tímu FK Pohronie. Celok zo Žiaru nad Hronom ho používa dodnes. No a ktoré dresy sa vám viac hodia pre Mainz? Neváhajte svoj názor napísať do komentárov!

Aktualizácia 30.9.2021 – Mainz sa bude v sezóne 2022/23 predstavovať na súperových ihriskách v bielo-červenom modeli. Hlasovania sa zúčastnilo približne dvetisíc klubových priaznivcov.

Víťazný návrh náhradných dresov Mainzu pre sezónu 2022/23.

📸 mainz05.de a sport.sky.de


Brankárske dresy Nike dostali meno a pôjdu do predaja

Ak sledujete novinky z aktuálnej sezóny, možno ste zachytili, že brankári svetových veľkoklubov, ktoré oblieka americká spoločnosť Nike, majú dresy v rovnakom dizajne. Ten doteraz nemal oficiálne prezentovaný svoj názov a aj ja som ho pri článkoch k jednotlivým klubom spomínal len ako „známy dizajn s textúrou štvorcov.” Od teraz už ale môžeme tento model presne pomenovať, jedná sa o Nike Promo 2021-22. Oblečenie by sa malo v priebehu jesene dostať aj k vybraným predajcom a tak je šanca, že ho v priebehu tejto, či nasledujúcej sezóny, uvidíme aj na brankároch menších tímov. Možno sa budú inšpirovať aj v našej najvyššej súťaži, kde americký dodávateľ oblieka futbalistov Žiliny a Serede. Najnovší model Promo by mal byť k dispozícii v pestrej palete farieb – oranžovej, šedej, svetlozelenej, ružovej, fialovej, žltej a belasej.

Všetky farebné varianty dresov Nike Promo 2021-22 (📸 Footy Headlines).

Puma pripravila Fürthu výročné dresy

O nemeckej Bundeslige už bola zmienka v treťom príspevku tohto vydania týždenníka a bude sa jej týkať aj ten posledný. Svoje 118. výročie založenia sa rozhodli v špeciálnych dresoch osláviť futbalisti nováčika SpVgg Greuther Fürth. Die Kleeblätter vydali limitovanú edíciu zeleno-bielych pruhovaných dresov doplnených zlatými detailmi. V spodnej časti pruhov si navyše môžeme všimnúť svetlozelené nápisy Frankenmeister. Tie súvisia s rivalitou s tímom 1. FC Norimberg, ktorá je známa aj ako Frankenderby a spomínaným titulom sa hrdí vždy tím, ktorý v sezóne skončí na lepšej priečke. Futbalisti Fürthu si výročné dresy obliekli v zápase 6. kola najvyššej nemeckej súťaže proti majstrovskému Bayernu Mníchov. Úradujúci majster domácim pokazil oslavy po víťazstve 3:1.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok