Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 6. kolo

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Záver reprezentačnej prestávky môžeme využiť na zosumarizovanie šiesteho kola našej najvyššej súťaže. To bolo na programe posledný augustový víkend a dočkali sme sa v ňom premiéry nových oranžových dresov Ružomberka. Štatistiky nám ale vylepšili aj brankári. Medzi kluby s trojicou súprav pre gólmanov sa po tomto kole zaradili aj Pohronie, Slovan a spomínaný Ružomberok. Celkovo sme tak v ročníku videli už 22 hráčskych a 30 brankárskych dresov. V obdivoch kategóriách evidujeme aj po jednej variácii (rovnaký dres s odlišnými trenírkami a/alebo štulpňami).

Po prvýkrát v ročníku sa vo svojich tradičných oranžových dresoch predstavili futbalisti Ružomberka
(📸 facebook.com/MFKRuzomberok).

Pohronie – Dunajská Streda

Tradičná piatková predohrávka bola tentokrát na programe v Žiari nad Hronom, kde zavítala Dunajská Streda. Domáci gólman Libor Hrdlička sa vo svojom štvrtom štarte v sezóne predstavil v treťom drese. Po zelenej a čiernej verzii modelu Erreà Brian si premiérovo vyskúšal aj červenú. Jej debut ale nedopadol dobre, keď inkasoval až trikrát a Pohronie zaknihovalo prvú domácu prehru v sezóne. Naopak, hostia zo Žitného ostrova si pripísali prvé víťazstvo vonku. O ich jednoznačný triumf sa presnými zásahmi pričinili András Schäfer, Milan Dimun a Sharani Zuberu. DAC vytiahol svoje tmavomodré dresy prvýkrát od 1. kola a na rozdiel od vysokej prehry v Michalovciach (1:4) z toho bolo tentokrát jednoznačné víťazstvo. Brankár Martin Jedlička si premiérovo v ligovom ročníku udržal čisté konto. Už piaty zápas mal na sebe zelený dres Macron Gemini.


Trenčín – Sereď

V sobotu sa pokračovalo trojicou zápasov, v ktorých sa až v dvoch zrodila bezgólová remíza. Gól diváci nevideli v Trenčíne, kde sa predstavila Sereď. Priaznivci AS si po prvýkrát mohli na Sihoti obzrieť šedý brankársky dres Macron Ares, ktorý bol doteraz v akcii len na ihriskách súperov (v Michalovciach a Dunajskej Strede). Český brankár Tomáš Fryšták v ňom vychytal čisté konto a tak platí, že pokiaľ majú trenčianski brankári šedú farbu, ich tím vždy boduje. Hostia zo Serede sa vrátili po troch stretnutiach k svojmu červenému oblečeniu Nike Legend a prvýkrát v sezóne v ňom bodovali. Ich brankár Dejan Iliev si aj vo svojom piatom vystúpení v aktuálnom ročníku zachytal vo svetlozelenom modeli Nike Gardien III.


Ružomberok – Michalovce

Pod Čebraťom sa zápas skončil už tradičnou remízou 0:0. Domáci Ružomberok sa týmto výsledkom rozišiel po zápasoch so Senicou a Trnavou aj s Michalovcami. Liptáci sa premiérovo v ročníku predstavili v nových oranžových dresoch, ktoré majú opäť vytvorené v aplikácii miTeam. V zelenom modeli Adidas Condivo 18 si prvýkrát zachytal aj ich brankár Ivan Krajčírik. Ten si mimochodom obliekol na tretie domáce stretnutie tretí odlišný dres a v každom z nich si dokázal udržať čisté konto! Hostia z Michaloviec si pripísali na súperovom trávniku prvý bod v sezóne (predtým prehrali s Pohroním i Slovanom). Rovnakú štatistiku má medzi žrďami aj ich červený dres Adidas Entrada 18, v ktorom sa dvojica Benjamín Száraz – Andrij Kožuchar predstavuje výhradne vo vonkajších zápasoch.


Liptovský Mikuláš – Senica

Jediné sobotňajšie stretnutie, ktorému nechýbalo korenie futbalu, sa odohralo v Poprade. Nováčik z Liptovského Mikuláša nastúpil premiérovo na domácom trávniku v bielo-čiernej kombinácii, no viac dôvodov na radosť mali modrí hostia zo Senice. Tí po trojgólovej prehre v Žiline dokázali tentokrát bodovať naplno. Do vedenia išiel síce Tatran zásluhou kapitána Richarda Bartoša, no ešte do prestávky vyrovnal Elvis Mashike Sukisa a konečný výsledok stanovil nešťastným vlastencom obranca domácich Dávid Filinský. Liptáci tak nebodovali ani v treťom stretnutí, ktoré odohrali v bielych dresoch. Nepriaznivú štatistiku má aj čierne oblečenie brankárov, ktoré prinieslo tímu druhú prehru. Hostia zo Záhoria sa aj v šiestom zápase sezóny predstavili v modrom oblečení. Ich brankár Henrich Ravas si po dvojzápasovej prestávke opäť obliekol žltý dres Adidas Entrada 18, v ktorom si naďalej drží neporaziteľnosť.


Slovan – Zlaté Moravce

V nedeľu sa začínalo o 18:00 na Tehelnom poli, kde obhajca titulu privítal Zlaté Moravce. Slovan potvrdil úlohu favorita, keď zvíťazil 4:1. Hetrikom sa blysol nigérijský útočník Ezekiel Henty a jeden presný zápas pridal jeho srbský kolega Aleksandar Čavrić. ViOn síce poslal ešte v siedmej minúte do vedenia Tomáš Ďubek, no hostia nebodovali ani v treťom zápase vonku a na súperových ihriskách majú hrozivé skóre 1:10. Z hľadiska dresov sme sa dočkali premiéry svetločerveného modelu Adidas AdiPro 19, v ktorom si zachytal domáci brankár Adrián Chovan. Obhajca titulu si udržal stopercentnú bilanciu, keď v belasých súpravách zaznamenal svoje štvrté víťazstvo v sezóne. Hostia sa po štvrtýkrát v ročníku predstavili v tmavomodrých dresoch a pripísali si v nich už tretiu prehru. Štatistiku si nevylepšil ani ich brankár Matúš Kira, ktorý prehral v žltom drese Erreà Diamantis aj vo svojom druhom vystúpení (predtým v 4. kole v Trnave).


Trnava – Žilina

Šláger kola bol na programe večer o 20:00 na Štadióne Antona Malatinského. Zápas mesiaca priniesol dobrý futbal a deľbu bodov. O remízu 1:1 sa presnými zásahmi postarali hosťujúci Adrián Kaprálik a z penalty domáci Filip Twardzik. Spartakovci sa opäť predstavili pred domácimi divákmi v bielom, podobne ako v 1. kole proti Pohroniu. Po víťazstve a prehre spoznali v týchto dresoch aj tretí možný výsledok. Štatisticky podobne je na tom aj koralové oblečenie brankára Dominika Takáča. Ten sa mimochodom po troch stretnutiach s nulou vyzliekol zo svojej svetlozelenej súpravy a hneď inkasoval. Hostia zo Žiliny odohrali aj svoje šieste stretnutie v tradičnej žlto-zelenej kombinácii a zaznamenali v ňom prvú remízu v ročníku. Druhýkrát v sezóne bol v ligovom stretnutí v akcii čierny dres brankára Samuela Petráša s označením Nike Park Derby II. Po prehre s Liptovským Mikulášom v ňom teda gólman Šošonov prvýkrát vychytal bod.


Rozhodcovia, značky a farby

Zdá sa, že rozhodcom sa zapáčila ružová farba, ktorá po 5. kole dominovala aj v tomto poslednom. Strážcovia pravidiel v nej odpískali opäť polovicu stretnutí, v dvoch zápasoch sa predstavili v čiernom a súboj Ružomberok – Michalovce bol pod taktovkou belasých arbitrov. Farebne to bolo v poriadku v troch stretnutiach, v súbojoch Pohronie – Dunajská Streda a Slovan – Zlaté Moravce ladili arbitri svojimi vrchnými časťami výstroja s domácimi brankármi, v zápase Trnava – Žilina zase od hlavy až po päty s gólmanom hostí.

Libor Hrdlička v červenom tentokrát úspešne zasiahol. V stretnutí proti DAC ale inkasoval tri góly a hostia si tak pripísali premiérové víťazstvo vo svojich tmavomodrých dresoch (📸 facebook.com/FKPohronie).

V súboji značiek opäť dominoval Adidas, v ktorého dresoch bodovalo každé z piatich mužstiev, keďže k deľbe bodov došlo aj v značkovom “derby” stretnutí Ružomberka s Michalovcami. Naplno dokázali bodovať Senica i Slovan a aspoň bod za remízu si pripísala aj Trnava. Bez prehry zostal aj Macron, ktorý si vďaka víťazstvu Dunajskej Stredy a remíze Trenčína pripísal 4 body. A neprehrali ani mužstvá hrajúce v dresoch americkej značky Nike. Sereď i Žilina zaznamenali remízové výsledky. Naopak, nedarilo sa zvyšným talianskym značkám. Naprázdno vyšli v 6. kole Erreà i Sportika.

Slovan je naďalej stopercentný. Belasí vyhrali aj svoje piate stretnutie v ligovom ročníku. Víťaznú premiéru mal aj svetločervený brankársky dres Adriána Chovana (📸 skslovan.com).

Z hľadiska farieb si mohli pieseň od skupiny Gladiátor “Modrá je dobrá” zaspievať tri mužstvá. Z víťazstva sa tešil belasý Slovan, modrá Senica i tmavomodrá Dunajská Streda. Rovnaký odtieň nepriniesol body len Zlatým Moravciam. V bielom remizovali Trnava a Trenčín, naopak, body si nepripísal Liptovský Mikuláš. Dve remízy zaznamenali žlté tímy, keď na remízy Žiliny a Michaloviec nedokázalo nadviazať len Pohronie. V červenom remizovala Sereď a farebnú paletu nám o svoju tradičnú oranžovú konečne rozšíril Ružomberok. Ten v nej potvrdil povesť remízového kráľa.


Súhrn po 6. kole

Od minulého vydania je k dispozícii aj grafický prehľad všetkých dresov, v ktorých mužstvá nastúpili v aktuálnom ročníku. V štatistikách ešte nie je zarátaná dohrávka 3. kola, v ktorej sa 22. septembra stretnú Ružomberok a Slovan. Informácie o všetkých dresoch z našej najvyššej súťaže naďalej nájdete na samostatnej stránke Fortuna ligy.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok