Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 5. kolo

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Ďalší augustový víkend priniesol už piate kolo našej najvyššej súťaže. Tá je už teda naplno rozbehnutá, čo potvrdzuje aj počet dresových noviniek. V šiestich zápasoch zaznamenala totiž sezónny debut len jediná súprava a to konkrétne čierny brankársky dres Liptovského Mikuláša. Ten nám tak zdvihol počet dresov gólmanov na 27, hráči nateraz zostávajú na čísle 21. Naďalej platí, že v obidvoch kategóriách sme zaznamenali aj jednu variáciu (rovnaký dres s odlišnými trenírkami a/alebo štulpňami). Aby ste sa nestrácali v textových štatistikách, na konci článku vás ako novinka čaká aj grafický prehľad. V ňom je pri každom klube uvedené, koľkokrát v jednotlivých dresoch nastúpil a taktiež aj akú v nich zaznamenal bilanciu.

O jedinú dresovú novinku sa v 5. kole našej najvyššej súťaže postaral brankár Liptovského Mikuláša Dominik Sváček, ktorý si premiérovo zachytal v čiernom modeli Sportika Twister (📸 facebook.com/mfktatran).

Zlaté Moravce – Pohronie

Piatková televízna predohrávka bola tentokrát na programe pri Žitave, kde domáci ViOn privítal Pohronie. Zlaté Moravce nastúpili v sezóne na svoj tretí domáci zápas a podobne ako v 2. kole proti Žiline naň zvolili tmavomodré oblečenie. V ňom sa im podarilo uspieť vôbec prvýkrát v aktuálnom ročníku, keď sa o premiérový triumf postaral v 58. minúte gólovou strelou Marián Chobot. Domáci gólman Matúš Kira sa po dvojkolovej prestávke vrátil k ružovému dresu, v ktorom si udržal prvé čisté konto v aktuálnej edícii Fortuna ligy. Hostia zo Žiaru nad Hronom hrali v tradičnom žlto-modrom oblečení, v ktorom zaznamenali svoju druhú prehru (tretiu celkovo). Po trojkolovej pauze sme sa dočkali návratu zeleného brankárskeho modelu Erreà Brian, v ktorom Libor Hrdlička prehral podobne ako v úvodom kole v Trnave.


Ružomberok – Trnava

Ružomberok ešte stále nemá nové oranžové dresy a tak v sobotu nastúpil proti Trnave doma opäť v bielom. Klub z Liptova tak vo svojom náhradnom oblečení ešte stále neprehral a doma dokonca ani neinkasoval. Pre fanúšikov majstra Slovenska z roku 2006 je však horším konštatovaním, že pod Čebraťom ešte ani neskóroval… Brankár Ivan Krajčírik si tak po zápase v čiernom drese Adidas Regista 20 udržal čisté konto aj v modrom Adidas Condivo 18. Ešte lepšou štatistikou sa môže pochváliť jeho náprotivok Dominik Takáč. Ten si začal obliekať svetlozelený model Adidas Adi Pro 20 v 3. kole a toto oblečenie pôsobí na súperových útočníkov priam magicky, keďže v ňom nedostal gól už 270 minút! Jeho spoluhráči si tretíkrát v sezóne zahrali vo svojich čiernych dresoch, v ktorých po dvoch víťazstvách zaznamenali prvú remízu. Obidva celky sú po piatich kolách stále bez prehry, Ružomberok má ešte k dobru septembrovú dohrávku so Slovanom.


Michalovce – Liptovský Mikuláš

Ako už bolo spomenuté v úvode, jedinú dresovú novinku nám 5. kolo prinieslo v súboji Michalovce – Liptovský Mikuláš. Brankár nováčika Dominik Sváček si po svetlomodrom variante dresu Sportika Twister zachytal premiérovo aj v čiernej verzii. A keďže jeho kolega Matej Luksch mal v úvodnom kole proti Slovanu aj žltý, Tatran sa stal v aktuálnom ročníku Fortuna ligy tretím klubom, ktorého brankári sa predstavili už v trojici rôznych dresov. Ich spoluhráči v poli sa opäť obliekli do červeného modelu Cordoba, v ktorom ale nenadviazali na víťazstvo z predchádzajúceho kola proti Žiline. Skóre na konečných 2:1 totiž korigoval už len v nadstavenom čase Jakub Švec, keď sa predtým za domácich presadili v druhom polčase Wisdom Kanu a Igor Žofčák. Zemplínčania sa predstavili v tradičnom žlto-modrom oblečení, v ktorom zaznamenali aj svoje druhé víťazstvo v ročníku. Ich gólman Benjamín Száraz si k bielemu dresu Adidas Entrada 18 opäť obliekol čierne trenírky i štulpne a už aj táto variácia bola pre neho víťazná.


Žilina – Senica

V nedeľu dohrávali kolo naši pohároví zástupcovia. Žilina sa po vysokej prehre v Jablonci (1:5) dokázala doma rehabilitovať jasným víťazstvom proti Senici. Pod Dubňom sa streli mužstvá, ktorých hráči nastúpili v doterajších piatich kolách v rovnakých súpravách. Rovnakú bilanciu má v lige pri dresoch hráčov už len Ružomberok. Rozdielne oblečenie mali doteraz len brankári. Domáci Ľubomír Belko sa po jednokolovej prestávke vrátil k červenému modelu Nike Strike II, v ktorom má naďalej bezchybnú bilanciu. Hosťujúci Henrich Ravas si podobne ako pred týždňom proti Dunajskej Strede opäť zachytal v bielom drese Adidas Entrada 18. Senica nebodovala vôbec prvýkrát v sezóne, tri body pre Šošonov zariadili gólmi v druhom polčase Branislav Sluka, Dávid Ďuriš a Jakub Kiwior.


Sereď – Slovan

V Trnave sa proti domácej Seredi predstavil majstrovský Slovan, ktorý v týždni prehral rozdielom triedy v play-off Európskej ligy UEFA na trávniku Olympiakosu Pireus. Vo Fortuna lige sú ale Belasí naďalej stopercentní. O plný bodový zápis sa postaral už v úvodnej minúte srbský záložník Dejan Dražić. Domáca Sereď si zahrala tretíkrát v rade vo svojich pruhovaných dresoch, v ktorých zaznamenala prvú prehru. Po štvrtýkrát v sezóne sme videli v akcii jej macedónskeho brankára Dejana Ilieva, ktorý si štvrtýkrát v rade odel svetlozelenú verziu brankárskeho modelu Nike Gardien III. Slovan sa prvýkrát v ročníku predstavil v belasých dresoch aj na súperovom ihrisku. Jeho brankár Adrián Chovan sa obliekol do čierneho dresu Adidas Adi Pro 19, ktorý sme v akcii videli naposledy v 2. kole proti Trenčínu.


Dunajská Streda – Trenčín

V nedeľňajšom televíznom zápase sa v MOL Aréne predstavil domáci DAC proti Trenčínu. O deľbu bodov sa gólmi v prvom polčase postarali hosťujúci Jakub Kadák a domáci Danylo Beskorovainyi. Dunajská Streda sa po minulotýždňovom zápase v Senici vrátila ku svojej tradičnej kombinácii s modrými štulpňami, jej brankár Martin Jedlička opäť chytal v starom zelenom modeli Macron Gemini. Hostia spod hradu Matúša Čáka vytiahli po trojkolovej pauze svoje nové biele oblečenie, v ktorom tak v ročníku ešte neprehrali. Druhýkrát v akcii bol aj šedý brankársky dres Macron Ares, ktorý si v závere po vylúčení Michala Kukučku na zostávajúce minúty obliekol aj nigérijský obranca Kingsley Madu. Do štatistík to ale ako variáciu brankárskeho oblečenia započítavať nebudem 🙂


Rozhodcovia, farby a značky

Piate kolo sa dá označiť ako prekvapujúce z hľadiska farieb rozhodcovských dresov. Tentokrát totiž zvíťazila ružová farba, ktorú mali arbitri oblečenú až v polovici stretnutí. V dvoch dueloch boli strážcovia pravidiel v tradičnom čiernom oblečení a v zápase Sereď – Slovan sa Dušan Sedlák so svojimi kolegami predstavili v žltom. Rozhodcom sa minulý víkend väčšinou darilo vyhýbať sa podobnosti s brankármi. Nevyšlo to len v zápase Michalovce – Liptovský Mikuláš, v ktorom boli arbitri i brankár hostí kompletne v čiernom. V súhrnných štatistikách podľa očakávania naďalej dominuje práve čierna farba, vďaka trom zápasom z tohto kola sa však na druhé miesto prebojovala ružová. V nej odpískali rozhodcovia v aktuálnom ročníku už päť stretnutí.

Po vylúčení Michala Kukučku sa v záverečných minutách postavil do brány Trenčína nigérijský obranca Kingsley Madu (📸 dac1904.sk).

Z hľadiska farieb sme v akcii opäť videli až štyri žlté tímy, pričom bodovať sa nepodarilo len Pohroniu, ktoré prehralo v Zlatých Moravciach. Trojica mužstiev sa predstavila v modrom, hoci v každom zápase to bol výrazne iný odtieň. Belasý Slovan i tmavomodré Zlaté Moravce si pripísali víťazstvá, naopak Senica v kráľovskej modrej prvú prehru v sezóne. Remízu zaznamenali obidva biele celky (Ružomberok a Trenčín) a bod ukoristila aj v čiernom hrajúca Trnava. Farbou porazených je opäť červená, v ktorej neuspeli Sereď (červeno-biela) ani Liptovský Mikuláš.

Premiérové víťazstvo v sezóne si pripísali hráči ViOnu Zlaté Moravce (📸 Jozef Bedej / facebook.com/fcvion).

Tradičné derby v značke Adidas tentokrát obstarali Ružomberok s Trnavou, ale dočkali sme sa aj ďalšieho. V dresoch Macron totiž hrávajú v aktuálnom ročníku Dunajská Streda a Trenčín. Ak sa vraví, že derby nemá favorita, tak v týchto dueloch sa toto “pravidlo” len potvrdilo, keďže obidve stretnutia sa skončili remízou. Víťaznou značkou bol opäť spomínaný Adidas, v ktorom naplno bodovali Slovan aj Michalovce a naprázdno vyšla len Senica. Nike a Erreà zaznamenali po jednom víťazstve (Žilina a Zlaté Moravce) a jednej prehre (Sereď a Pohronie). Sportika je spojená s výkonmi Liptovského Mikuláša, ktorý tentokrát nenadviazal na historický trojbodový zápis spred týždňa a klesol tak na posledné miesto tabuľky.


Súhrn po 5. kole

Novinkou od tohto vydania rubriky Od zápasu k zápasu je súhrnná štatistika, v ktorej nájdete prehľad všetkých dresov, v ktorých mužstvá nastúpili v aktuálnom ročníku Fortuna ligy. Okrem samotného počtu nechýba ani štatistika víťazstiev, remíz a prehier. Nezabudnite, že o jednotlivých dresoch sa môžete dočítať aj na samostatnej stránke Fortuna ligy a pre viac informácii o oblečení našich i svetových tímov nezabudnite Svet dresov sledovať na sociálnej sieti Twitter.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok