Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 4. kolo

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Uplynulý víkend pokračovala naša najvyššia súťaž svojim štvrtým kolom. Tentokrát sme sa dočkali plnej porcie šiestich zápasov, v ktorých sa nám v novom oblečení predstavili hneď štyria brankári. Videli sme aj prvú variáciu hráčskych súprav. Podobne ako v minulom ročníku v zápase Nitra – Dunajská Streda povolili aj tentokrát rozhodcovia rovnakú farbu trenírok obidvom tímom v dueli v Senici. Hosťujúci DAC tak po prvýkrát v tejto sezóne vytiahol žlté štulpne. Do žltého sa nám po dvojkolovej prestávke vrátili aj rozhodcovia, ktorí takto odpískali zápas medzi Trnavou a Zlatými Moravcami. Celkovo sme tak v sezóne videli už 21 hráčskych a 26 brankárskych dresov. V obidvoch kategóriách pritom evidujeme aj jednu variáciu.

Trenčín sa v domácom zápase musel prispôsobiť hosťujúcemu Ružomberku, ktorý stále nemá k dispozícii nové oranžové dresy (📸 Peter Kapusta / astrencin.sk).

Trenčín – Ružomberok

Tradičný piatkový televízny zápas tentokrát obstarali Trenčín a Ružomberok. Hneď na úvod treba vysloviť uznanie trenčianskym funkcionárom. Tí vyšli v ústrety tímu spod Čebraťa a svojim futbalistom pripravili na zápas červené súpravy. Ružomberok totiž ani mesiac po začiatku novej sezóny stále nemá k dispozícii nové oranžové dresy a všetky zápasy tak hráva naďalej v bielom. To je však práve farba domáceho AS, ktorý sme tak v piatok videli možno jediný krát v ročníku na domácom štadióne v červenom. Zápas priniesol deľbu bodov, o ktorú sa postarali Jakub Kadák a Adam Brenkus. Hostia z Liptova tak ešte v aktuálnej edícii Fortuna ligy stále neprehrali. Ich brankár Ivan Krajčírik si prvýkrát v sezóne zachytal v modrom modeli Adidas Condivo 18.


Slovan – Michalovce

Program štvrtého kola pokračoval v sobotu tromi zápasmi. Na Tehelné pole zavítali Michalovce, na ktoré čakal majstrovský Slovan. Ten povzbudený postupom v Európskej lige UEFA triumfoval aj nad Zemplínčanmi. Belasých poslal do vedenia hneď v úvode Aleksandar Čavrić. Na vyrovnávajúci gól japonského záložníka Takuta Oshimu zareagovali po zmene strán z penalty Vladimír Weiss ml. a Jaromír Zmrhal. Stretnutie neprinieslo z hľadiska dresov žiadnu novinku. Domáci brankár Adrián Chovan si zachytal vo svetlozelenom oblečení Adidas Adi Pro 19. To prinieslo víťazstvo v 1. kole aj jeho kolegovi Michalovi Šullovi, keď majster naplno bodoval v Poprade proti Liptovskému Mikulášu. Jeho náprotivok Andriy Kozhukhar sa obliekol do červeného modelu Adidas Entrada 18. Ten debutoval v ročníku počas 2. kola v Žiari nad Hronom, kde ho mal oblečený Benjamín Száraz. Aj vtedy z toho bola pre Michalovce prehra o dva góly.


Senica – Dunajská Streda

Zápas na Záhorí sme načrtli už v úvode. Okrem prvej variácie hráčskej súpravy nám priniesol aj premiéru bieleho brankárskeho oblečenia Senice. Domáci gólman Henrich Ravas si po trojici stretnutí v žltom modeli Adidas Entrada 18 zachytal aj v jeho bielej verzii. Aj v nej si udržal neporaziteľnosť, podobne ako jeho spoluhráči, ktorí tak v modrých dresoch s rovnakým dizajnovým označením bodovali aj vo štvrtom zápase sezóny. Tentokrát im na konto pribudol jeden bod za remízu 1:1. O tú sa postarali otváracím gólom grécky útočník Ioannis Niarchos a vyrovnávajúcim v nastavenom čase ghanský forvard hostí Sharani Zuberu. Dunajská Streda si tak po domácom stretnutí proti Liptovskému Mikulášu a hosťujúcom proti Seredi obliekla prvýkrát v sezóne ku svojim žltým tričkám a modrým trenírkam aj žlté štulpne. Táto variácia priniesla tímu zo Žitného ostrova prvý bod zo súperových ihrísk. Brankár Martin Jedlička sa po minulotýždňovej premiére v šedom oblečení Macron Tureis opäť vrátil k staršiemu zelenému modelu Gemini.


Pohronie – Sereď

Trojicu sobotňajších zápasov uzavrelo stretnutie v Žiari nad Hronom, kde domáce Pohronie privítalo Sereď. Hostí poslal po zmene strán do vedenia chorvátsky záložník Nikola Gatarić, no deľbu bodov o jedenásť minút neskôr zariadil domáci kanonier Miloš Lačný. Oblečenie neprinieslo žiadne novinky. Obidva tímy sa nám predstavili v kombináciách, aké sme videli už v doterajšom priebehu sezóny. Pohronie nastúpilo v tradičných žlto-modrých dresoch, v ktorých tak bodovalo aj v druhom zápase na vlastnom trávniku. V čiernom modeli Erreà Brian si zachytal už aj domáci gólman Libor Hrdlička, ktorý nastúpil len na druhý zápas aktuálnej sezóny. V tom prvom mal v úvodnom kole v Trnave jeho zelenú verziu. Čiernu si doteraz na seba obliekol len jeho kolega Adrián Slančík. Hostia sa po úspešnom výsledku proti Dunajskej Strede opäť odeli do pruhovaných červeno-bielych dresov, v ktorých tak ešte v aktuálnom ročníku neprehrali. Ich brankár Dejan Iliev odchytal tretí zápas v rade v zelenom modeli Nike Gardien III. Po prehre a víťazstve v ňom spoznal aj remízovú príchuť.


Trnava – Zlaté Moravce

V nedeľu sa pokračovalo na Štadióne Antona Malatinského. Domáci Spartak privítal Zlaté Moravce a podobne ako minulý víkend sa opäť predstavil vo svojich čiernych dresoch doplnených červenými trenírkami. ViOn si svoje biele súpravy vyskúšal po domácej premiére z predchádzajúceho kola prvýkrát aj na súperovom ihrisku, no vyšiel v nich bodovo naprázdno. Dva góly zo svojej siete lovil po strelách Martina Bukatu a Milana Ristovskeho gólman Matúš Kira. Ten sa premiérovo ukázal v žltom oblečení Erreà Diamantis a v úvodných štyroch kolách si tak zachytal už v treťom brankárskom drese. Podobnú štatistiku už majú na svojom konte aj žilinskí strážcovia svätyne, o ktorých bude reč v nasledujúcom odstavci. Domáci Spartak naplno bodoval aj v druhom stretnutí v čiernych dresoch. Jeho brankár Dominik Takáč neinkasoval vo svetlozelenom modeli Adidas Adi Pro 20 už 180 minút.


Liptovský Mikuláš – Žilina

Historické štatistiky sa po nedeľňajšom televíznom zápase prepisujú v Liptovskom Mikuláši. Domáci Tatran hrajúci v Poprade si vo štvrtom zápase medzi slovenskou elitou pripísal prvé historické body, keď otočil priebeh zápasu proti Žiline. Šošonov poslal do vedenia v prvom polčase Patrik Myslovič, no o premiérový trojbodový zápis nováčika sa po prestávke postaral dvomi gólmi kapitán tímu Richard Bartoš. Víťazstvo znamená aj prvé body pre taliansku značku Sportika. Po štvrtom kole tak môžeme konštatovať, že z bodového zápisu sa už tešil každý z piatich dodávateľov našich ligistov. Mikuláš svoje premiérové víťazstvo dosiahol v červených dresoch s dizajnovým označením Cordoba, v ktorých nastúpil aj v úvodnom kole proti Slovanu. Dominik Sváček si pri historickom triumfe obliekol belasý model Twister, ktorý mali brankári Liptákov na sebe už tretí zápas v rade. Hosťujúca Žilina utrpela vo svojej tradičnej žlto-zelenej kombinácii prvú prehru v sezóne. Nevydarenú premiéru tak absolvoval aj čierny dres Nike Park Derby II, ktorý nám predviedol brankár hostí Ľubomír Belko. Ako už bolo spomenuté pri ViOne, Žilina je druhým fortunaligovým tímom aktuálneho ročníka, ktorého gólmani si zachytali už v troch rôznych súpravách.


Rozhodcovia, značky a farby

Rozhodcovia nám svojim oblečením pripomenuli druhé kolo, v ktorom taktiež dominovala ich tradičná čierna farba. Zatiaľ čo na prelome júla a augusta bol jedinou výnimkou belasý dres, tentokrát čiernu nadvládu narušilo žlté oblečenie v zápase Trnavy so Zlatými Moravcami. Práve v ňom trojica arbitrov ladila farbou tričiek s hosťujúcim brankárom Matúšom Kirom. Kompletné čierne súpravy si potom strážcovia pravidiel zladili ešte aj s brankármi Pohronia a Žiliny. Aj vo štvrtom kole sme videli derby zápas značiek, keď oblečenie s tromi pásikmi mali obidvaja účastníci duelu Slovan – Michalovce. Zaujímavosťou je, že bodoval každý z piatich dodávateľov. Adidas si pripísal celkovo až 8 bodov, Sportika premiérové tri, Macron vďaka dvom remízam dva a Nike spoločne s Erreóu po jednom.

Udalosťou kola bolo premiérové víťazstvo Liptovského Mikuláša (📸 Tomáš Kučera / SME.sk).

Farebne sa darilo červeným mužstvám (sem si dovolím zarátať okrem Trenčína a Liptovského Mikuláša aj Sereď), ktoré z troch prípadov ani raz neprehrali. Body priniesla Slovanu a Senici aj modrá farba a víťaznou bola opäť aj trnavská čierna. Naopak, nie veľmi sa darilo žltým dresom. Tie boli v akcii až v štyroch zápasoch, no vo výsledku boli z toho len dve remízy Pohronia a Dunajskej Stredy. Z víťazstva sa netešili ani biele mužstvá, Ružomberok aspoň remizoval v Trenčíne, naopak ViOn vyšiel bodovo naprázdno.


Po štvrtom kole je na čele Fortuna ligy trojica 9-bodových tímov Trnava, Slovan a Žilina. Majstrovský celok má však ešte k dobru dohrávku s Ružomberkom. Posledné sú zatiaľ s jediným bodom Zlaté Moravce. Príspevok z rubriky Od zápasu k zápasu na vás čaká aj po nasledujúcom víkende. Prehľad všetkých dresov nájdete na samostatnej stránke Fortuna ligy.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok