Od zápasu k zápasu: Fortuna liga 2021/2022 – 3. kolo

Od zápasu k zápasu
Autor: Myso

Tretie kolo našej najvyššej futbalovej súťaže bolo zatiaľ rozťahané až do štyroch dní a to ho ešte napriek tomu musíme označiť za neúplné. Na programe bolo totiž len päť zápasov, keďže duel Ružomberok – Slovan odložili kvôli povinnostiam belasých v pohárovej Európe až na 22. septembra. Štatistiky sa nám vylepšili o štyri nové hráčske dresy a premiéru zažili takisto ďalšie štyri výstroje brankárov. Jeden z gólmanov sa navyše predstavil v drese, ktorý už síce mal v prvom kole, ale tentokrát si k nemu obliekol odlišné trenírky aj štulpne. Celkovo sme tak doposiaľ videli v novej sezóne 21 hráčskych a 22 brankárskych súprav vrátane jednej variácie.

Sereď nastúpila po prvýkrát v sezóne vo svojich pruhovaných dresoch a hneď z toho bol plný bodový zápis (📸 dac1904.sk).

Zlaté Moravce – Senica

Úvodný zápas sa hral v piatok večer pri Žitave. Keďže obidve mužstvá sa nám v prvých dvoch dueloch predstavili v modrom, už pred začiatkom stretnutia bolo jasné, že uvidíme premiéru niektorého z bielych dresov. Napokon si bielu farbu vybrali domáci, ktorí v nej zaznamenali aj svoj prvý gól a rovnako aj prvý bod v novej sezóne. O jediný presný zásah Zlatých Moraviec sa z pokutového kopu postaral Tomáš Ďubek. Okrem hráčov ViOnu sa v odlišnom oblečení predstavil aj ich brankár Matúš Kira. Ani nový čierny dres mu však nepomohol k prvému čistému kontu v ročníku, keď ho v 84. minúte prekonal vyrovnávajúcim gólom Petr Pavlík. Hosťujúca Senica zatiaľ odohrala všetky tri stretnutia v modrom výstroji, v ktorom ešte nespoznala chuť prehry a po troch zápasoch má na svojom konte päť bodov. Neporaziteľnosť si tak drží aj žltý brankársky dres, v ktorom si do tretice zachytal Henrik Ravas.


Michalovce – Trenčín

V sobotu pokračovala Fortuna liga jediným zápasom v Michalovciach, kde o 18:00 privítali Trenčín. Zatiaľ čo hráči sa predstavili v kombináciách, ktoré sme už mali možnosť vidieť v úvodných dvoch kolách, oblečenie gólmanov zažilo sezónnu premiéru. O prvú variáciu brankárskeho výstroja sa v novom ročníku postaral domáci Benjamín Szaraz. Ten si zachytal opäť v bielom drese Adidas Entrada 18. Na rozdiel od 1. kola proti Dunajskej Strede ho už ale mal doplnený čiernymi trenírkami a štulpňami. Jeho náprotivok Tomáš Fryšták vytiahol šedý brankársky model Macron Ares, ktorý sme videli aj počas jarnej časti minulej sezóny. Vtedy na ňom ešte svietilo logo partnera Orion Tip, ktoré v priebehu leta nahradil Tipsport. Z víťazstva 2:1 sa napokon tešili hráči Trenčína, ktorí tak po prehre na Slovane dokázali prvýkrát v ročníku zvíťaziť aj vo svojich červených dresoch. Naopak, domácim sa už v žlto-modrej kombinácii nepodarilo nadviazať na úspešný vstup do sezóny a víťazstvo 4:1 nad DAC. Už po treťom kole tak platí, že jediný zástupca z východu Slovenska tak okúsil trpkosť prehry vo svojich obidvoch tohtoročných súpravách.


Žilina – Pohronie

V nedeľu bol pod Dubňom na programe súboj dvoch žltých tímov a tak sa dalo tušiť, že premiéry v novom ročníku sa dočkajú aj modré dresy klubu zo Žiaru nad Hronom. Pohronie po novom dopĺňa aj svoje náhradné súpravy trenírkami so žltým pásikom. Tento svoj vynovený vzhľad však pokrstilo prehrou 1:3. Šošoni nastúpili v tradičnej žlto-zelenej kombinácii a keďže aj brankár Ľubomír Belko sa opäť obliekol do červeného, zverenci Pavla Staňa si tak zahrali v navlas rovnakých dresoch ako pred týždňom v Zlatých Moravciach. Opäť boli pre nich víťazné a po troch kolách tak majú na svojom konte plný počet bodov. Brankár hostí Adrián Slančík si po víťazstve a čistom konte z predchádzajúceho duelu tentokrát pripísal v čiernom výstroji svoju prvú prehru.


Sereď – Dunajská Streda

Nedeľný program uzavrel večerný zápas v Trnave, kde v City Arene privítala Sereď Dunajskú Stredu. Stretnutie nám prinieslo premiéru dvoch nových súprav. Domáci si po prvýkrát obliekli svoje pruhované dresy, ktoré sa viažu k histórii seredského futbalu. Hosťujúci brankár Martin Jedlička sa zase debutovo v ročníku odel do nového šedého výstroja s dizajnovým označením Macron Tureis. Z víťazstva sa radovali červeno-bieli, pre ktorých zabezpečil tri body peknou strelou Adam Morong. Brankár Dejan Iliev zaznamenal v zelenom drese Nike Gardien III svoje prvé víťazstvo a čisté konto v tohtoročnej edícii Fortuna ligy. Seredskí brankári tak neinkasovali už v obidvoch zo svojich dresov, keďže v 1. kole vychytal v modrom prevedení nulu aj Ilievov kolega Matthew Yakubu (oprava: Yakubu samozrejme inkasoval v 1. kole 3 góly pri prehre 0:3 v Žiline). Podobnú bilanciu môže seredským oponentom len závidieť spomínaný gólman DAC Jedlička. Ten totiž inkasoval v každom zo svojich troch stretnutí a k prvej nule mu tak nepomohla ani zmena oblečenia zo starého zeleného modelu Gemini.


Trnava – Liptovský Mikuláš

Na zatiaľ posledný zápas sme si museli počkať netradične až do pondelka. Spartak sa po prvýkrát v histórii samostatnej slovenskej súťaže predstavil v kombinácii čiernych tričiek, červených trenírok a čiernych štulpní. Do nového oblečenia sa odel aj domáci brankár Dominik Takáč, ktorý si po koralovom drese Adidas AdiPro 20 vyskúšal aj jeho svetlozelenú verziu. Aj v nej si na pôde domovského Štadióna Antona Malatinského udržal čisté konto a tak zatiaľ platí, že Spartak ešte tento ročník doma v lige neinkasoval. Hráči z Mikuláša si po týždni opäť zahrali v bielom oblečení, v ktorom ale tentokrát nedokázali ani len skórovať a naďalej tak čakajú na svoj premiérový historický bodový zápis vo Fortuna lige.


Rozhodcovia, značky a farby

Zatiaľ čo predchádzajúce kolo odpískali arbitri až na jednu výnimku kompletne v čiernom, tentokrát sme v piatich zápasoch videli rovno trojicu farieb. V dvoch dueloch mali rozhodcovia belasé a čierne dresy a po stretnutí 1. kola medzi Michalovcami a Dunajskou Stredou sa k slovu opäť dostala aj ružová. Muži s píšťalkami sa tentokrát neplietli s brankármi. Vo svetlej modrej síce konkuroval gólmanovi Liptovského Mikuláša v zápase v Trnave rozhodca Smolák, no Dominik Sváček chytal celý v belasom a navyše obidva dresy mali napriek podobnej farbe viditeľne rozličné odtiene.

Žilina je naďalej stopercentná. Tretí zápas v žlto-zelenej kombinácii znamenal pre ňu tretie víťazstvo (📸 Daniel Stehlík / mskzilina.sk).

Prvýkrát v sezóne sme nevideli derby zápas značiek, keďže spomínaná dvojica Ružomberok – Slovan dohrá kolo v dresoch Adidas až v septembri. Zvyšné tri tímy s tromi prúžkami okúsili všetky možné výsledky – Trnava víťazstvo, Senica remízu a Michalovce prehru. Stopercentnú bilanciu zaznamenala tentokrát spoločnosť Nike, ktorá obliekla víťazné duo Žilina – Sereď. Len s 50-percentnou úspešnosťou obstál Macron (víťazstvo Trenčína a prehra Dunajskej Stredy) a bod si vďaka Zlatým Moravciam pripísala do tabuľky Erreà. Na vymazanie nuly vo Fortuna lige čaká spolu s Liptovským Mikulášom naďalej Sportika.

Trnava sa po prvýkrát v lige predstavila v čierno-červeno-čiernej kombinácii (📸 Lukáš Grinaj / facebook.com/SpartakTrnava).

Neúspešnú bilanciu červeného oblečenia sa podarilo zlomiť Trenčínu, ktorý zvíťazil na Zemplíne 2:1. Sereď si po predchádzajúcich neúspechoch v červenom pridala na dresy biele pruhy a taktiež to pre ňu znamenalo víťazný rezultát. Česť žltých tímov zachraňovala Žilina, keďže dvojica Dunajská Streda – Michalovce vyšla bodovo naprázdno a Pohronie sa predstavilo v alternatívnej modrej. V tej sa naďalej darí Senici, ktorá si po remíze v Zlatých Moravciach pripísala do tabuľky ďalší bod. S rovnakou bilanciou skončili aj biele tímy, keď na remízu ViOnu nedokázal v pondelok bodovo nadviazať Liptovský Mikuláš. Do farebnej palety nám po tomto kole pribudla čierna, ktorú trojbodovým zápisom pokrstil trnavský Spartak.


Tretie vydanie rubriky Od zápasu k zápasu je na konci. Ku jeho štatistikám sa vrátime ešte v priebehu septembra, po dohrávke medzi Ružomberčanmi a majstrovským Slovanom. Informácie o všetkých dresoch nájdete naďalej na samostatnej stránke Fortuna ligy, vaše názory a postrehy rád uvítam v komentároch.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok