Dresy Ukrajiny pre EURO 2020

2021/2022 EURO 2020 Joma
Autor: Myso

O dresoch ukrajinskej reprezentácie už na tomto webe bola zmienka v priebehu mája. Náš východný sused sa však rozhodol tesne pred štartom šampionátu pre nové súpravy. Tie vďaka svojmu prevedeniu vyvolali najmä v Rusku množstvo negatívnych reakcií. O všetkom podstatnom si môžete prečítať na nasledujúcich riadkoch, pôvodný článok zo záveru mája nájdete pod zmeneným názvom tu.

Už začiatkom júna sa na svetových portáloch píšucich o futbalových dresoch začali objavovať informácie, že španielska spoločnosť Joma pripraví pred začiatkom EURA 2020 ukrajinskej reprezentácie nové dresy. Tieto špekulácie sa napokon potvrdili 6. júna, kedy bolo oficiálne predstavené nové hlavné žlté, náhradné modré a tretie biele oblečenie. Na každom z nových dresov nechýba na hrudi obrys hraníc Ukrajiny a to aj vrátane oblastí vojnou zmietaného Donecku a Ruskom anektovaného Krymu. Na výstrihu sú navyše prítomné dva nápisy: z vnútornej strany „Героям Слава!“ – „Sláva hrdinom!“ a z vonkajšej „Слава Україні!“ – „Sláva Ukrajine!“

Reakcia na nové dresy nenechala na seba dlho čakať a už o deň neskôr prinášali vyjadrenia ruskej strany aj slovenské médiá. Tlačová agentúra SITA zverejnila vyhlásenie hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej, ktorá považovala nové oblečenie za „politické gesto zúfalstva“. Rovnako sa jej nepáčili ani použité slogany. Tie sú podľa jej názoru heslom ukrajinských nacionalistov, ktorých predkovia bojovali v druhej svetovej vojne po boku nacistického Nemecka proti Sovietskemu zväzu.

Prevedenie ukrajinských dresov skritizovali aj ruskí poslanci. Člen dolnej komory ruského parlamentu Dmitrij Sviščov ich odsúdil ako gesto určené na vtiahnutie športu do politiky. „Takýmto spôsobom si pripravujú pôdu pre rozsiahlejší konflikt. Športové arény nie sú miesta pre politické vyhlásenia.“ V podobnom duchu sa pridal aj bývalý profesionálny boxer Nikolaj Valujev: „Je to nenáležitý pokus o spolitizovanie športu. Ukrajina môže snívať o čom chce, ale Krym je bez diskusií súčasťou Ruskej federácie.“ Upresnime, že Ukrajina a viacero európskych krajín vrátane Slovenska považuje Krym naďalej za súčasť ukrajinského územia.

Opačné hlasy zaznievali z Ukrajiny. Prezident národného futbalového zväzu Andrij Pavelko vyjadril presvedčenie, že nový dizajn má zosobňovať jednotnú a nerozdelenú Ukrajinu. „Chceme takto motivovať hráčov k boju za celú Ukrajinu, nielen za časť jej územia.“ Pavelko je navyše členom exekutívy UEFA a v súvislosti s ruskými námietkami uviedol, že európska futbalová únia oblečenie schválila, spoločne so súpravami ďalších 23 účastníkov šampionátu. S úsmevom reagoval na novinárske otázky o nových dresoch tréner Andrij Ševčenko: „Z toho, čo som videl, vyzerajú v poriadku. Ale ja v nich hrať nebudem, mali by ste sa skôr opýtať hráčov.“

Hranice Ukrajiny na nových dresoch, vrátane území Krymu a Donecku.

Nové oblečenie malo zápasovú premiéru v prípravnom stretnutí pred šampionátom proti Cypru. Ukrajinskí futbalisti pokrstili nové dresy 7. júna jednoznačným víťazstvom 4:0. Dva góly strelil Jarmolenko, po jednom zásahu pridali Zinčenko a Jaremčuk. Po zápase sa na tlačovej konferencii okrem výkonu skloňovali opäť aj ruské reakcie na nové oblečenie. Tréner Andrij Ševčenko však nepripustil žiadnu diskusiu: „Ich názor ma nezaujíma, záleží mi iba na názore našich vlastných fanúšikov a myslím si, že im sa nové dresy páčia.“

Deň pred začatím šampionátu to v otázke dresov vyzeralo na čiastočné ruské víťazstvo. UEFA totiž listom prikázala Ukrajinskej futbalovej asociácii (UAF) odstrániť z oblečenia slogan „Sláva hrdinom!“ Ten sa podľa jej právnikov spája v modernej ére najmä s demonštráciami proti niekdajšiemu prezidentovi krajiny Viktorovi Janukovičovi z roku 2014. Podľa pravidiel európskej futbalovej asociácie nemôžu mať tímy na oblečení žiadne politické posolstvá. UEFA tak zmenila svoje pôvodné rozhodnutie z decembra, kedy problematický slogan na dresoch povolila.

„Šport nie je bojiskom, ale skôr priestorom pre súťaženie. Staňte sa športovými hrdinami a budete mať slávu. Toto je cesta a nie nacionalistické slogany,” uviedla k rozhodnutiu Marija Zacharovová. Druhý slogan na zadnej strane dresu „Sláva Ukrajine!“ bol povolený s tým, že sám o sebe nemá politický podtext. Rusko neuspelo ani s protestom o tvare hraníc. UEFA poskytla vyjadrenie, že rezolúcia Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov „uznáva územné hranice Ukrajiny presne tak, ako sú vyobrazené na dresoch.“

Problematický slogan „Sláva hrdinom!“ na vnútornej strane výstrihu.

Situácia nepotešila ukrajinských priaznivcov. Obzvlášť, keď ich Andrij Pavelko len pár dní predtým uisťoval, že oblečenie je už schválené a ruské protesty nemajú žiadny význam. Prezident UAF však situáciu urgentne riešil, už v ten istý deň odletel do Ríma a inicioval rozhovory s predstaviteľmi UEFA. „Slogan ‚Sláva hrdinom!’ je už dlho tradičným pozdravom pre našich fanúšikov na všetkých štadiónoch a na všetkých zápasoch národného tímu Ukrajiny. UAF vždy dodržiaval medzinárodné športové zásady a pravidlá, ktorými sa pri svojej práci riadia medzinárodné futbalové organizácie. Bolo to tak doteraz a bude tomu tak aj naďalej,“ uviedol na sociálnej sieti Facebook a svoj status symbolicky zakončil práve problémovým sloganom. Podporu národnému tímu vyjadrila aj Americká ambasáda v Kyjeve, ktorej zamestnanci sa spoločne vyfotili v novom žltom a modrom oblečení.

Predstavitelia Americkej ambasády v Kyjeve v nových dresoch ukrajinského tímu
(📸 facebook.com/usdos.ukraine).

V neskorých večerných hodinách Pavelko informoval o pokroku v rozhovoroch. Na piatok 11. júna bolo naplánované hlasovanie výkonného výboru UAF, ktoré malo rozhodnúť o budúcnosti sloganov a symbolov na ukrajinských dresoch. „Ukrajinské futbalové symboly, ktoré dlho uznávajú všetci naši fanúšikovia a futbalová komunita vo všeobecnosti, musia byť chránené a zvečnené vo futbalovej tradícii nášho štátu. Zaujali sme jasnú pozíciu, ktorá reprezentuje hlbokú súčinnosť Ukrajinskej futbalovej asociácie, miliónov našich fanúšikov a futbalistov národného tímu. Táto pozícia bude odpoveďou na početné komentáre, výzvy a podporu tímu Andrija Ševčenka, ktoré dostávame po prezentácii nových súprav národného tímu s mapou Ukrajiny a sloganmi ‚Sláva Ukrajine!’ a ‚Sláva hrdinom!’,“ uviedol vo svojom vyhlásení na Facebooku.

Pavelko si bol navyše istý svojou pozíciou a ocenil aj pozitívne reakcie okolitého sveta: „Ďakujeme všetkým našim fanúšikom za neuveriteľnú podporu UAF a nového dizajnu dresov národného tímu. Ďakujeme za vaše komentáre, za vaše prejavy podpory a úprimné reakcie na dnešné udalosti. V skutočnosti, snahou odstrániť z tričiek dva slogany naši “priatelia” prispeli k tomu, že dnes sú všetky medzinárodné médiá a sociálne siete plné nápisov: ‚Sláva Ukrajine! Sláva hrdinom!’. Som presvedčený, že páky vplyvu tých, ktorým sa nepáči integrita a vlasteneckosť športového ukrajinského národa, dostali smrteľnú trhlinu a ukážu svoju neefektívnosť. Naše slogany nemôžu nikam zmiznúť, pretože neexistuje sila, ktorá by odstránila tieto slová z vedomia Ukrajincov alebo zatienila ich neuveriteľnú energiu.”

Piatkové online hlasovanie 45-členného výkonného výboru UAF dopadlo pre Pavelka pozitívne: „Výkonný výbor UAF jednomyseľne podporil návrh a schválil futbalové symboly Ukrajiny. Odteraz môže byť na všetkých oficiálnych podujatiach spoločne s malým znakom UAF v podobe trojzubca s nápisom ‚Ukrajina’ aj mapa Ukrajiny s trojzubcom v strede. Výkonný výbor schválil aj oficiálny futbalový status sloganov ‚Sláva Ukrajine!’ a ‚Sláva hrdinom!’ Tento jedinečný národný futbalový kód spája všetkých Ukrajincov z rôznych oblastí našej krajiny a našich krajanov zo zahraničia. Sme povinní a poctení chrániť ich a napĺňať novou silou jednoty! Gratulujeme celej futbalovej Ukrajine k tomuto historickému rozhodnutiu! Sláva Ukrajine!,“ netajil svoje nadšenie prezident UAF. Rozhodnutie bolo pozitívne prijaté aj medzi ukrajinskými klubmi. Nováčik najvyššej súťaže Metalist 1925 Charkov si umiestnil slogany na svoje dresy pre budúcu sezónu 2021/22.

Zostávalo už len nájsť dohodu s predstaviteľmi UEFA. K tej napokon prišlo vo večerných hodinách, ešte pred prvým zápasom EURA medzi Talianskom a Tureckom. Podľa Pavelka boli rokovania mimoriadne náročné a niekoľkokrát sa dostali do slepej uličky. Na základe nespokojných hlasov fanúšikov bol dokonca v hre aj bojkot európskeho šampionátu. Prezident UAF však nechcel ustúpiť zo svojich pozícií. Niekoľkokrát vyjadril presvedčenie, že každý národný tím na svete má právo propagovať oficiálne futbalové symboly svojej krajiny. Výsledky rozhovorov boli zhrnuté do troch bodov:

1. Nikde na svete nebude platiť zákaz predaja dresov s oficiálnymi futbalovými symbolmi Ukrajiny. Vďaka tomu tak španielska spoločnosť Joma nemusí z obchodov sťahovať množstvo vyrobeného oblečenia s problematickým sloganom „Sláva hrdinom!“ Futbaloví priaznivci si tak budú mať možnosť kúpiť dresy presne v rovnakom prevedení, v akom boli predstavené.

2. Slogany „Sláva Ukrajine!“ a „Sláva hrdinom!“ sa stávajú spoločne so znakom trojzubca na mape Ukrajiny oficiálnymi symbolmi ukrajinskej futbalovej reprezentácie. UEFA berie na vedomie rozhodnutie Výkonného výboru UAF a problematickým sloganom sa plánuje opakovane zaoberať po skončení majstrovstiev Európy.

3. Počas rozhovorov zástupcovia UEFA opakovane potvrdili, že v decembri 2020 odsúhlasili slogan „Sláva hrdinom!“ na tričkách ukrajinských reprezentantov. Ale s prihliadnutím na nové rozhodnutie boli ukrajinskí predstavitelia požiadaní, aby tento nápis odstránili. Napokon došlo ku kompromisnému riešeniu a v zápasoch na šampionáte ho majú hráči prekrytý jedným z nových schválených symbolov – mapou Ukrajiny s trojzubcom a nápisom „Sláva Ukrajine!“ Takto upravené sú len zápasové dresy a na dodržanie tohto bodu dohliada pred každým stretnutím delegát.

Pavelko kompromisné riešenie považuje za svoje víťazstvo: „Ešte raz ďakujem Ukrajincom za podporu, za každý váš príspevok, komentár a pozitívny názor. Blahoželám všetkým našim fanúšikom k prvému, ale pre nás tak dôležitímu víťazstvu! Teším sa so všetkými, ktorí si čo najskôr kúpia nové oblečenie národného tímu s mapou Ukrajiny a sloganmi ‚Sláva Ukrajine!’ a ‚Sláva hrdinom!’“ Schválenie nových symbolov využívajú predstavitelia UAF aj na samotnom šampionáte. Delegácia má pripnuté odznaky s mapou Ukrajiny a spomínanými sloganmi. Tie sa stanú aj názvom plánovaného mládežníckeho turnaja, ktorý bude organizovaný UAF.

Odznak s mapou a sloganmi, ktorý nosia členovia ukrajinskej delegácie na turnaji EURO 2020.

Príbeh ukrajinských dresov pre EURO 2020 bol natoľko zaujímavý, že stálo za to ho v takomto rozsahu zvečniť aj na tomto webe. Na samotnom turnaji už majú zverenci Andrija Ševčenka za sebou všetky zápasy v skupine. V trojici tesných stretnutí dokázali zvíťaziť len v jedinom, keď 17. júna zdolali Severné Macedónsko 2:1. Prehry s Holandskom (2:3) a Rakúskom (0:1) ich odsunuli na tretie miesto tabuľky a o ich ďalšom osude rozhodnú zvyšné zápasy v ostatných skupinách.

Publikované 21. júna 2021 a zaradené do
2021/2022 EURO 2020 Joma

📸 joma.com/ua, facebook.com/zoryalondonsk, facebook.com/andriy.pavelko a instagram.com/uafukraine

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok