Čo týždeň dal 24/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Vitajte pri ďalšom vydaní týždenníka. Dnes sa pozrieme na dizajnérov, ktorí predpovedali vzhľad nových dresov Barcelony už pred tromi rokmi, oslávime sté narodeniny kostarickej reprezentácie a predstavíme si špeciálnu kolekciu francúzskeho majstra LOSC Lille. Ďalej sa pozrieme na návrat dresov s dlhými rukávmi a v závere sa pristavíme pri logách európskych šampionátov, ktoré sa objavujú na oblečení futbalistov už po siedmykrát v histórií. Príjemné čítanie!


Dresy Barcelony predpovedali dizajnéri už pred tromi rokmi

Ak sledujete dianie okolo futbalových dresov pravidelne, určite vám neuniklo, že sa oficiálneho predstavenia dočkalo nové hlavné oblečenie Barcelony. Tomu dominuje špeciálny dizajn, ktorý vychádza z klubového znaku. Zdá sa však, že návrhári spoločnosti Nike neprišli s podobnou myšlienkou ako prví. Počas minulého týždňa si na sociálnej sieti Twitter zaspomínala na svoje grafické návrhy dvojica talianskych dizajnérov. Alberto Mariani vystupujúci pod prezývkou rupertgraphic i Matteo Caputo totiž v rámci svojich vlastných vymyslených dizajnov navrhli podobné oblečenie Blaugranas už v priebehu roka 2018.


Kostarika oslavuje 100 rokov

Reprezentácia stredoamerickej Kostariky oslavuje tento rok 100. výročie založenia a pri tejto príležitosti predstavila špeciálnu limitovanú edíciu dresov. Ich výrobcom je americká spoločnosť New Balance. Nové oblečenie je v netradičnej tmavomodrej farbe, ktorá však zodpovedá prevedeniu z roku 1921, kedy sa národný tím Kostariky predstavil na turnaji v Guatemale. Dresy pokrstila symbolicky v zápase proti guatemalskému výberu ženská reprezentácia. Muži sa v nich predstavia počas júla na turnaji Gold Cup v USA. Fanúšikovia si pri príležitosti okrúhleho výročia môžu nové oblečenie zakúpiť v štýlovom drevenom boxe.

📸 instagram.com/fedefutbolcrc


Retro kolekcia francúzskeho majstra

Úradujúci francúzsky šampión LOSC Lille predstavil pre svojich fanúšikov zaujímavé retro oblečenie. To je inšpirované 50. rokmi minulého storočia. Na severe Francúzska si konkrétne pripomínajú úspešný ročník 1954/55, v ktorom klub zvíťazil v domácom pohári. V tom čase to bol pre Les Dogues piaty triumf v Coupe de France. Domácu pohárovú súťaž vyhrali hráči Lille odvtedy už len jediný krát. Stalo sa tak pred desiatimi rokmi, v ročníku 2010/11. Dresy pripravila tímu LOSC holandská spoločnosť COPA. Retro oblečeniu dominuje červený pruh v tvare písmena V, tričká majú dlhé rukávy a neprehliadnuteľný červený golier.

Víťaz Francúzskeho pohára zo sezóny 1954/55.

📸 losc.fr


Návrat dresov s dlhými rukávmi

EURO 2020 je v plnom prúde a zápasy v skupinách nám priniesli aj návrat dresov s dlhými rukávmi. Na tie pred časom už len s nostalgiou spomínali Classic Football Shirts a je pravda, že pri množstve futbalistov už vidíme skôr spodnú vrstvu (base layer) v kombinácií s krátkym rukávom. Zdá sa však, že minimálne v reprezentácii si niektorí hráči veľmi radi zahrajú aj v starých dobrých dlhých rukávoch. Na prebiehajúcom európskom šampionáte sa tak stihli už predstaviť napríklad hviezdny Cristiano Ronaldo z Portugalska, Leroy Sané z Nemecka, španielsky útočník Álvaro Morata, či francúzsky zakončovateľ Antoine Griezmann. Na návrat oblečenia s dlhými rukávmi upozornil na Twitteri škótsky profil Stoppage Time Winner.


Logo šampionátu na dresoch už po siedmy krát

Možno si niektorí z vás spomenú na turnaj EURO 1996 v Anglicku. Ten si fanúšikovia pamätajú najmä vďaka skvelým výkonom českej reprezentácie, ktorá stroskotala až vo finále proti Nemecku. Európsky šampionát však bol pred 25 rokmi pamätný aj z hľadiska prevedenia dresov. Vôbec po prvýkrát sa na nich na rukáve objavilo logo turnaja a tento zvyk zostal zachovaný dodnes. V galérií si tak môžete pozrieť emblémy všetkých turnajov ME posledného štvrťstoročia a do komentárov pokojne napísať, ktorý z nich sa vám páčil najviac.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok